Jan Malý
2. července 2014 • 21:14

Němci řeší záložníka Lahma: Není přeci jen lepší v obraně?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nastoupí v záloze Bastian Schweinsteiger, nebo Sami Khedira? Otázka, která v Německu před osmifinálovým zápasem s Alžírskem na mistrovství světa nezřídka padala. Během utrápeného vystoupení evropského favorita proti odhodlaným Afričanům výtky směrem k sestavě trenéra Němců Joachima Löwa rezonovaly ještě více a diskutovalo se nad tím, zda by neměli hrát oba dva.



„Vystačí Khedira a Schweinsteiger se silami? Musíme vidět, jak se oba zotavují. Jako alternativu po vypadnutí Bendera a Gündogana máme už jen Kramera,“ prohlásil po postupu do čtvrtfinále Löw v rozhovoru pro stanici ZDF.

Odkazoval tím na to, že oba před šampionátem řešili zdravotní trable, Khedira se dostával do tempa po těžkém zranění kolena a ani Schweinsteiger nebyl fit. Proti Alžírsku hrál od začátku záložník Bayernu a vydržel 109 minut, Khedira naskočil do utkání v 70. minutě.

Tito dva hráči se dosud dělili o jedno místo, protože se Löw zhlédl v univerzálnosti Philippa Lahma a využil modelu, který v Bayernu zavedl kouč Pep Guardiola. I v německém národním týmu začal Löw svého kapitána stavět do středu hřiště a na jeho dříve obvyklé pozici na pravém kraji obrany preferoval Jeroma Boatenga, případně tam nasadil nezkušeného Shkordana Mustafiho.

Philipp LahmFoto Reuters

„Tohle rozhodnutí je pro mě absolutně správné,“ obhajoval německý reprezentační kouč svůj tah ještě před duelem s Alžírskem. Téma o Lahmově roli v týmu je živé po celý šampionát. Během osmifinále ale kritika na Löwovo rozhodnutí sílila, zvlášť když ze sestavy vypadl kvůli chřipce stoper Mats Hummels a Boateng se musel přesunout do středu obrany.

„Lahm v záloze a Mustafi jako pravý obránce. Rozumí tomu někdo? A Khedira sedí na lavičce,“ divil se na sociální síti Twitter bývalý reprezentační záložník Dietmar Hamann. Už dříve vyjádřil své nepochopení nad Lahmovou rolí třeba bývalý německý kapitán Michael Ballack.

„Lahm je příliš nedisciplinovaný. Má hrát buď na kraji obrany, nebo vůbec. Máme dva stopery na pozicích krajních obránců. Neuvěřitelné,“ přidal Hamann ve svém dalším postřehu. To, že Lahm není ve středu zálohy v reprezentaci úplně jistý, ukázala například jeho zbytečná chyba v utkání proti Ghaně, po níž Němci inkasovali.

Pro čtvrtfinálový duel s Francií se situace zase mění, protože Mustafi si poranil stehenní sval a mistrovství světa pro něj skončilo. Němci však věří, že už se do té doby uzdraví Hummels. Rébusy se složením obrany, umístěním Lahma a to, zda nasadit jednoho z dvojice Khedira Schweinsteiger, nebo oba, se v Německu budou řešit pořád.

Philipp Lahm a trenér Joachim Löw
Philipp Lahm a trenér Joachim Löw

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud