Karel Häring
13. října 2014 • 12:42

Pozor na ně! Kazachstán pošetřil DVA trumfy na Čechy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KAZACHSTÁNU | Dvě opory, které v Nizozemsku šetřil, může kazašský trenér Jurij Krasnožan vytáhnout do boje proti Česku. Jak talentovaný záložník Bauržan Islamchan, tak útočník Tanat Nuserbajev mohou zvýšit kvalitu ofenzivy domácích. I to ukazuje, že si na tým Pavla Vrby věří víc než na „oranjes“.



Ačkoliv Kazachstán porazil v předchozích dvou kvalifi kačních cyklech na domácí půdě jen Ázerbájdžán a Faerské ostrovy, dokáže v Astaně soupeře pořádně potrápit. Své o tom vědí v Rakousku, které tam dvakrát po sobě uhrálo jen bezbrankovou remízu.

Oba cenné výsledky dosáhl tým z druhé stovky žebříčku FIFA pod vedením českého trenéra Miroslava Beránka. Ve svých kvalifikačních skupinách skončil Kazachstán poslední (EURO 2012) a předposlední (MS 2014) s jednou výhrou a jednou, respektive dvěma remízami.

S výjimkou plichty na Faerských ostrovech (2014) uhrála asijská země své body jen na domácí půdě, a to proti Ázerbájdžánu (2:1) a se zmíněnými Faeřany (2:1).

Na druhou stranu dokázala potrápit mnohem kvalitnější týmy, a to především v předchozím kvalifi kačním cyklu. Nejenže remizovala s Rakouskem 0:0 (stejně jako dva roky dřív), ale připravila pořádně těžkou šichtu například Irsku (1:2) či Švédsku (0:1). Pouze pozdější mistři světa z Německa tam dokázali vyhrát výraznějším rozdílem (0:3).

Že dokážou favorita potrápit, ukázal i páteční souboj v Nizozemsku, kde nejprve udeřili ze své silné zbraně – ze standardních situací. V 17. minutě se po rohovém kopu trefi l Abdulin – jeden z vysokých hráčů v sestavě.

Stadion v Astaně při tréninku českých fotbalistů
Stadion v Astaně při tréninku českých fotbalistů

„Překvapili mě svým vzrůstem, je tam pět hráčů, kteří mají okolo stopětadevadesáti centimetrů. Jejich výška je mimořádná,“ hlásil už na nominační tiskové konferenci Pavel Vrba svůj postřeh.

Od chvíle, kdy se Kazaši dostali do vedení, změnili své rozestavení z 3 - 4 - 3 na 5 - 4 - 1 a úporně bránili. Jejich organizaci hry a disciplinovanost už dřív chválil i Vrba. Houževnatý tým zlomilo až vyloučení Bauržana Džolčijeva v 64. minutě (za stavu 1:1). Ještě osmnáct minut odolávali, ale nakonec padli.

Po dvou úvodních zápasech tak má Kazachstán bod za domácí remízu s Lotyšskem (0:0). Díky otevřenějšímu kvalifikačnímu systému, který umožňuje i třetímu týmu postup do baráže, si chovají svůj sen a dnes potřebují bodovat.

Z říjnového dvojutkání věří ve větší bodovou naději právě proti Česku, což nepřímo potvrzují i některé zprávy, podle nichž kouč Jurij Krasnožan v Nizozemsku šetřil své opory Bauržana Islamchana a útočníka Tanata Nuserbajeva.

Oba jsou v nominaci, ale trápily je lehčí zdravotní problémy. Nyní se počítá s tím, že by měli nastoupit. A především jednadvacetiletý ofenzivní záložník Islamchan (Kajrat Almaty) by mohl Čechům dělat potíže. „Je to takový všudybyl, ve své hře má pestrý repertoár,“ říká Verner Lička, expert Sportu, na adresu devítinásobného reprezentanta a jednoho z největších talentů kazašského fotbalu.

Jisté je, že nenastoupí vyloučený Džolčijev. Kvůli zranění nedohrál předchozí zápas obránce Viktor Dmitrenko a nejistý je start zkušeného Jurije Logviněnka. I tak si musí Češi dávat pozor na nevyzpytatelného soupeře s prvky ruské školy.

ZAJÍMAVOSTI O KAZACHSTÁNSKÉ REPREZENTACI

Kazachstán vede ruský trenér Jurij Krasnožan, který v únoru vystřídal Miroslava Beránka

tým z posledních 15 soutěžních zápasů vyhrál jediný před rokem nad Faerskými ostrovy (2:1)

poslední velké vítězství v kvalifi kaci si Kazachstán připsal v roce 2007 nad Srbskem 2:1, od té doby porazil jen Arménii, dvakrát Andorru, Ázerbájdžán a Faerské ostrovy

v posledních 7 domácích soutěžních zápasech dal jen 3 góly prohrál jen 3 z posledních 10 utkání včetně příprav

doma bodoval v 5 z posledních 6 zápasů včetně příprav

Kazachstán i Česko se v posledním utkání trefily po rohovém kopu

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud