Jonáš Bartoš
3. září 2015 • 04:10

Bacha na Kazacha! Český soupeř těží z postupu Astany do Ligy mistrů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle pohledu na tabulku kvalifikační skupiny jde o jasného outsidera. Jenže Kazachstán může ve čtvrtek v Plzni nepříjemně zlobit. Tamní klubový fotbal prožívá momentálně skvělé období, do Ligy mistrů se poprvé v historii probojovala Astana, navíc Kairatu Almaty jen o chlup unikl postup do skupiny Evropské ligy. V nominaci trenéra Krasnožana figuruje hodně fotbalistů, kteří by si mohli přenést formu i na reprezentační úroveň. „Pro trenéra je to mnohem snažší, když hráči mají formu,“ uznal i český kouč Pavel Vrba.



Kairat Almaty, FC Astana, FK Aktobe. To jsou tři největší kazašské kluby, které se momentálně perou o čelo místní ligy. Právě na jejich hráče spoléhá reprezentační trenér Krasnožan nejvíc, na čtvrteční duel proti Česku jich do nominace zařadil hned sedmnáct.

Především zástupci Astany, momentálně druhého týmu tabulky, prožívají ohromnou euforii. Poprvé se dostali do hlavní fáze Ligy mistrů, když přešli postupně přes Maribor, Helsinky i kyperský APOEL. Celý tým se tak může těšit na sváteční zápasy s Benfikou, Galatasarayem a Atlétikem Madrid.

„Je to určitá výhoda, že máme hráče se zkušenostmi z pohárů. Jsem rád, že se Astana dostala do Ligy mistrů. Byl jsem smutný, že se druhý tým (Kairat) nedostal do Evropské ligy. Jsou to cenné zkušenosti, právě ty nám chybí,“ uvedl Krasnožan. „Astanu čekají silní soupeři a bude těžké je překonat. Ale je to dobrý základ, aby se hráči v budoucnu rozvíjeli a zvyšovali úroveň své hry.“

Stoupající kvalitu kazašské kopané si uvědomuje i kapitán českého týmu Petr Čech. „Jejich fotbal prožívá nejlepší období v historii. Astana postoupila do Ligy mistrů, druhý tým (Kairat Almaty) se dostal až do play off Evropské ligy. To se může projevit i na výkonu národního týmu, z jejich hráčů je složený skoro celý tým. Tenhle úspěch na ně může mít velice pozitivní efekt,“ uznal gólman Arsenalu.

Čech bude kapitán. Zápasové zatížení už je v normálu, těší ho
Video se připravuje ...

Vedle Astany se v pohárové Evropě dařilo i Kairatu Almaty, momentálně těsnému vedoucímu ligy (po 24 kolech má 26 bodů, k tomu o jeden zápas víc než druhá Astana s 25 body). Kazašský celek se z prvního předkola prodral až do play off Evropské ligy, kde zle trápil favorizované Bordeaux, které postoupilo až po výsledcích 1:0 doma a 1:2 venku.

„Každý trenér má radost, když týmy na klubové úrovni mají úspěch. Kazachstánu se podařilo něco úžasného, poprvé v historii má tým v Lize mistrů,“ ocenil soupeře Pavel Vrba. „Nám se ale podařilo postoupit se třemi do Evropské ligy. Oba trenéři využijí hodně hráčů z mužstev, co nastupují v evropských pohárech. Pro trenéra je to mnohem snažší, než čekat na formu hráčů, kteří na ni třeba čekají pořád,“ uculil se český reprezentační kouč.

Český celek na umělé trávě v Astaně na podzim zvítězil 4:2. V plzeňské odvetě by ale hostům mohla hrát do karet pohoda hráčů, kterým se velmi slušně dařilo v pohárech. Jak důležitý zápas dopadne, sledujte dnes od 20:45 ONLINE.

Vrba: Trénink jsem otevřel, aby mohli fanoušci poděkovat Krejčímu
Video se připravuje ...

Z V R P Skóre B
1. Česko 10 7 1 2 19:14 22
2. Island 10 6 2 2 17:6 20
3. Turecko 10 5 3 2 14:9 18
4. Nizozemsko 10 4 1 5 17:14 13
5. Kazachstán 10 1 2 7 7:18 5
6. Lotyšsko 10 0 5 5 6:19 5

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud