Pavel Janega
18. srpna 2015 • 16:40

Anglie řeší poločasové střídání Terryho: Blíží se konec kapitána Chelsea?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to překvapivé rozhodnutí. Zajímavé. Nečekané. Trenér José Mourinho sundal Johna Terryho o poločasové přestávce. A řekl: „Nešlo o zranění, ale o taktické rozhodnutí.“ Skutečně? Neskrývá se za tím něco jiného? Kapitána Chelsea vystřídal poprvé po 177 zápasech. A ještě v duelu, ve kterém „blues“ padli s Manchesterem City 0:3...



V Anglii je to velké téma. Střídání Johna Terryho řeší všechna média a ptají se: mění se jeho pozice v klubu? Existují tři různá vysvětlení Mourinhova kroku.

1. Terryho éra končí a pomalu bude ze sestavy Chelsea vytlačen, nastoupí dravé mladí.
2. Šlo o vzkaz pro majitele Romana Abramoviče, aby začal nakupovat posily.
3. Čistě taktické rozhodnutí, za kterým se neskrývá žádný další Mourinhův úmysl.

Čemu věřit? Co člověk, to jiný názor.

„Tohle je začátek Terryho konce,“ má jasno Neill Quinn, bývalý irský fotbalista se zkušenostmi z Premier League.

„Nemyslím si, že jeho střídání mělo něco společného s výkonem v prvním poločase,“ nesouhlasí trenér Graeme Souness. „Mourinho se takto snaží donutit Abramoviče, aby koupil za velké peníze Johna Stonese z Evertonu. Dal mu jasně najevo: potřebuji víc hráčů.“

Smysl to dává. Chelsea byla tohle léto na přestupovém trhu až nezvykle pasivní. Zatím přišli jen Radamel Falcao, Asmir Begovič a v neděli po utkání s Manchesterem City potvrdila příchod Abdula Rahmana Baby z Augsburgu jakožto náhradu za Filipeho Luíse.

2406364:gallery:true:true

„Bylo to jen taktické rozhodnutí,“ opakuje Mourinho. „Když se chystáte hrát ve vysokém bloku, nejrychlejší hráč musí být na hřišti. A Zouma je naším nejrychlejším obráncem. Bylo mi jasné, že musí hrát. Měl jsem na to právo, Zouma mě pak svým výkonem přesvědčil, že jsem udělal dobře.“

Ať už se za střídáním skrývalo cokoliv, nebo neskrývalo, Terryho pořádně zaskočilo. Šlo to vyčíst z jeho tváře, když ho ve druhém poločase na lavičce náhradníků zabraly televizní kamery.

„Vypadal jako zlomený muž. Musel se cítit pod tlakem. Ví, že to není dobré znamení. O tom bude Terry přemýšlet ještě hodně dlouho. Bude chtít vědět, co takové střídání pro jeho budoucnost znamená,“ spekuluje Quinn.

Mourinhovi se ale podobné řeči protiví, čímž se netajil už po samotném zápase. Britským novinářům připomněl, že Terryho pozice byla ohrožena zejména za vlády jiných trenérů. Zmínil Rafaela Beníteze, Andrého Villase-Boase či Roberta Di Mattea. Nebýt prý Mourinha, Terry by Chelsea dávno opustil.

„Samozřejmě že John po střídání netančil v kabině radostí. Ale také mohu říct, že to nepřijal nijak špatně. Stoprocentně mi věří, o tom není pochyb. Já jsem ten, kdo mu dal šanci být tam, kde je. Na rozdíl od jiných trenérů, kteří ho nestavěli a lidé si začínali myslet, že jeho kariéra v Chelsea skončila. Byl v obtížné pozici, ale já ho z ní dostal. Pro mě je John stále fantastickým hráčem a fantastickým kapitánem,“ přesvědčuje Mourinho.

Bude to platit i nadále?

2407372:gallery:true:true

John Terry na lavičce náhradníků po poločasovém střídání v zápase s Manchesterem City (0:3).
John Terry na lavičce náhradníků po poločasovém střídání v zápase s Manchesterem City (0:3).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud