18. července 2016 • 09:56

Mourinho vs. Guardiola! Bitva velikánů v Premier League se blíží

Autor: DIGI
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

On nové sezony anglické Premier League budeme svědky pikantního souboje dvou trenérských velikánů v čele městských rivalů z Manchesteru. José Mourinho se stal kormidelníkem Manchesteru United, jeho letitý sok Pep Guardiola povede Manchester City. V Anglii se už píše o titánském souboji ba přímo o Star Wars. Dokážou tyhle dvě bezesporu výrazné osobnosti dostat manchesterské kluby na vrchol Premier League?



Mourinho a Guardiola jsou dva asi vůbec nejznámější fotbaloví trenéři na světě a také nejlépe placení. A mají spoustu obdivovatelů i odpůrců a zapřisáhlých nepřátel. Ale úhlavními protivníky jsou si především oni sami. Rivalita a nepřátelství Mourinha a Guardioly začala vlastně v roce 2010, kdy si Real Madrid přivedl Mourinha na trenérský post, aby ukončil kralování Guardiolovy Barcelony.

Chcete vidět super fotbal? Jděte na Novou DIGI TV >>

Následující dva roky se pak nesly ve znamení úporného boje dvou nejslavnějších španělských týmu nabitých zvučnými jmény. Mourinho pak byl v roce 2013 z Realu odejit, ještě rok před tím opustil Barcelonu Guardiola. Teď se ale oba rivalové sešli opět, navíc v jednom městě a v klubech, jejichž stadiony jsou od sebe, co by kamenem dohodil.

Oba ve svém novém působišti podepsali smlouvy na tři roky, takže to vypadá na peprný souboj po několik sezon. Tedy pokud půjde vše dobře. Brzy se o tom přesvědčíme, protože od nové sezony bude zápasy Premier League vysílat Nová DIGI TV.

Mourinho musí teď setřepat pachuť vyhazovu z Chelsea, ale pro trenéra, který dokázal získat tituly a poháry ve čtyřech různých evropských ligách, by to neměl být problém. A už vůbec ne se sebevědomím jakým Special One disponuje. Guardiola se může zase pyšnit tím, že v jednom roce dokázal získat šest titulů. Každý z nich při tom vyznává zcela jiný styl pojetí hry i přístup ke svému okolí.

Mourinho je znám svými kontroverzemi a útočnými výpady a neschopnost snášet kritiku. Poslední angažmá v Chelsea muselo být pro jeho ego opravdu velkou zátěží, když se na něj valily výtky ze všech stran. Guardiola je sice diplomatičtější, ale jeho fungování coby trenérského diktátora někteří hráči jen těžko snášejí a ani před novináři si mnohdy nebere servítky.

Oba sokové se poprvé setkali v roce 1996 na Camp Nou, když si Mourinha jako asistenta a překladatele do Barcelony přivedl Bobby Robson. Tehdy byl v týmu i mladý středopolař Josep Guardiola. První zajiskření mezi nimi se datuje právě do zmiňovaného roku 2010.

Tehdy Mourinhův Inter Milan porazil v semifinále ligy mistrů Guardiolovu Barcelonu a Guardiola zařídil, že vodní zavlažovače na Camp Nou pokazily oslavy milánských s Mourinhem v čele. Ještě téhož roku však během El Clásico Mourinho utrpěl už na lavičce Realu výprask 5:0, což samozřejmě Guardiolovi nemůže zapomenout.

Od té doby zuří mezi oběma trenéry otevřený boj. Nová sezona Premier League tak má o pikantnost víc, dva zuřiví kohouti se ocitli na jednom „smetišti“, v Manchesteru, a v čele dvou velkých rivalů, United a City. Kdo ukáže víc taktické geniality a dokáže lépe svůj tým vést do náročných bitev Premier League, to brzy uvidíme na Nové DIGI TV, která bude exkluzivně zápasy nejvyšší anglické ligy vysílat. 

Spokojený Mourinho? Ano. Po premiéře na lavičce "rudých ďáblů" chválil i fanoušky.
Spokojený Mourinho? Ano. Po premiéře na lavičce "rudých ďáblů" chválil i fanoušky.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud