3. března 2017 • 19:45

Liga plná hvězd začala tichem. V Číně se hrálo před prázdným stadionem

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kluby čínské Superligy utratily přes deset miliard korun, aby své kádry naplnily hvězdnými hráči. Ochozy při úvodním zápase nové sezony ale zely prázdnotou. Na vině však nebyl nezájem mezi fanoušky, nýbrž zásah fotbalové asociace. Na utkání mezi Guizhou a Liaoningem prostě nikdo nesměl.



Olympijské centrum v Guiyangu, které od roku 2016 hostí i domácí zápasy týmu Guizhou Zhicheng, se pyšní kapacitou převyšující 52 tisíc míst, průměrná návštěva Superligy se pohybuje kolem 20 tisíc. Hráče v čele s bývalým střelcem Evertonu Nikicou Jelavičem ale při páteční remíze 1:1 proti Liaoningu nesledoval vůbec nikdo.

Čínská fotbalová asociace moderní stadion pro úvodní zápas nové sezony uzavřela kvůli nezvládnutým oslavám loňského postupu. Když hráči Guizhou stvrdili postup do Superligy, jejich příznivci vběhli na trávník a oslavu si užili s nimi. Právě proto, že opustili svá místa, si ale první zápas svých oblíbenců museli vychutnat jen u televizních obrazovek.

Z domova nakonec sledovali i zisk prvního bodu, remízu 1:1 vystřelil z penalty právě Jelavič. Chorvatský útočník ještě v závěru zápasu nedokázal využít toho, že po vyloučení brankáře se do branky soupeře musel postavit jeden z hráčů z pole, a branku ve velké šanci přestřelil.

Rozhodnutí ponechat olympijský stadion prázdný se v Číně nesetkalo s pochopením. "Je to jen další ukázka absurdity čínského fotbalu. Utrpí tím jen a jen fanoušci," řekl britskému listu Daily Mirror Andy Strong, který v nejlidnatější zemi světa vede sportovně marketingovou firmu. 

Ačkoli úvodní zápas nové sezony už má čínská Superliga za sebou, zahajovací ceremoniál je naplánován až před sobotním mačem mezi Guangzhou R&F a Tianjinem Quanjian. V posledním sobotním zápase se v čínské lize poprvé představí brazilec Oscar v dresu týmu Shanghai SIPG.

V neděli po poledni zase zřejmě čeká Bořka Dočkala debut v dresu Henanu. Soupeřem mu bude Hebei China Fortune s hvězdami Gervinhem nebo Hernanesem.

Kolář v Overtime: Kdyby Sparta nevybouchla v Rostově, Dočkal by zůstal
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud