28. května 2007 • 00:00

Platini je díky změnám silnějším šéfem

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Michel Platini vzal řízení evropského fotbalu pevně do svých rukou. Na mimořádném kongresu unie dnes delegáti odsouhlasili 28 návrhů na změny ve stanovách, které posilují pravomoci šéfa organizace.



Čtyři měsíce po nástupu do funkce předsedy UEFA vzal Michel Platini řízení evropského fotbalu pevně do svých rukou. Na mimořádném kongresu unie v Curychu dnes delegáti z 53 členských zemí jednohlasně odsouhlasili 28 návrhů na změny ve stanovách, které posilují pravomoci šéfa organizace. Zatímco v éře Platiniho předchůdce Lennarta Johanssona měl značný vliv na chod UEFA generální sekretář Lars-Christer Olsson, jeho nástupce David Taylor bude mít značně omezené kompetence. Většinu záležitostí bude řídit bývalý slavný francouzský fotbalista, který si vytvořil v čele unie podobně dominantní postavení, jaké má předseda FIFA Sepp Blatter. Platini už oznámil, jaké chystá v UEFA organizační změny. Z dosavadních jedenácti odborných komisí hodlá pět zrušit a vytvoří třináct nových. Usiluje také o zrušení skupiny G14, která sdružuje špičkové evropské kluby a s níž měl Johansson časté spory. Platini chce toto sdružení nahradit novou strategickou radou v rámci UEFA. "Fotbalová rodina potřebuje soudržnost a harmonii. Musíme naslouchat stížnostem klubů a řešit jejich potřeby. Vyzývám mocné kluby, aby skončily s elitářstvím, ustoupily od soudních procesů a podílely se s ostatními na plodném a demokratickém dialogu," uvedl Platini.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud