Lukáš Tomek
7. září 2015 • 13:33

Kvůli čemu Berbr nechal vyřadit sudího? Vadila mu i jeho auta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patřil mezi pravidelně nasazované rozhodčí v první lize, podílel se na řízení nejprestižnějších duelů. Přesto Tomáš Kovařík před začátkem minulé sezony mezi elitou skončil. Příběh zkušeného pomezního je dalším případem, který dokresluje neomezený vliv místopředsedy FAČR Romana Berbra na sudí v profesionálních soutěžích. „O mé budoucnosti na listině rozhodčích se v komisi ani nehlasovalo, protože to bylo od pana Berbra dopředu nalajnované,“ řekl Kovařík v rozhovoru pro deník Sport.



Když Kovařík společně s deseti dalšími kolegy zažádali loni o finanční náhradu za zpožděný let na seminář rozhodčích na Madeiře. Berbra takový postup rozčílil, i když šlo o letenky, které si sudí platili sami a měli na náhradu nárok. „Když máte nárok na „slevu“, tak ani nepředpokládáte, že byste si o ni neměl žádat. Pochopil bych, kdyby takto reagoval v případě, že by seminář zaplatila FAČR a my bychom si požádali o refundaci,“ diví se Kovařík.

Berbr to však viděl opačně a na následujícím semináři se do této skupiny rozhodčích ostře pustil. „Nařídil nám, že se máme jít Dagmar Damkové (předsedkyni komise rozhodčích a Berbrově manželce – pozn. red.), omluvit a vysvětlit jí pohnutky, které nás k tomu vedly. Začalo také probíhat vyšetřování ve smyslu, kdo byl iniciátorem nápadu požádat si o refundaci.“ Od toho momentu už Kovařík mával převážně zápasy pouze v druhé a dorostenecké lize. Nominaci do nejvyšší soutěže dostal už jen jednou, přestože neměl žádné výkonnostní problémy.

Podle Kovaříka si však především Berbr hledal záminku, jak se zbavit k němu neloajálních sudích. Mezi ně právě Kovařík patřil. „Dovolil jsem si něco, co jsem si podle něj dovolit neměl. A on mi chtěl dát za vyučenou,“ popisuje Berbrovy motivy. Na Kovaříkovu motivaci pokračovat měla tato kauza zásadní vliv. „Mě i ostatní kolegy opravdu znechutila. Absolutně mě ani při znalosti tehdejších poměrů nenapadlo, že by nás za tuto věc mohl takto bezdůvodně potrestat.“

Jaguár nebo mercedes? Já ho stejně vyhodil

Na Kovaříka útočil pak Berbr i z důvodů zcela nesouvisejících s jeho rozhodcovskou činností. Vadilo mu, že zásluhou svého mimofotbalového zaměstnání není na příjmech z fotbalu závislý – a tudíž i Berbrem snadněji ovladatelný.

„Je mně jedno, jestli jezdil jaguárem nebo mercedesem. Já ho stejně vyhodil,“ prohlásil Berbr na jednom z dalších seminářů. Kovařík dnes přiznává, že místopředseda FAČR s estébáckou minulostí narážel na něj. „Šlo o služební auta, kterými jsem díky svému civilnímu zaměstnání jezdil, ale týkalo se to i dalších podobných věcí.“

Vzhledem k atmosféře plné zastrašování a dehonestace bral nakonec jako úlevu, že ve vrcholovém fotbalu své působení ukončil. „Mohu říct, že konec na listině rozhodčích byla nakonec velká psychická úleva. Navíc jsem sám přemýšlel, že kvůli práci, v níž jsem viděl větší budoucnost než ve fotbale, skončím. Takže jsem to nebral jako tragédii.“

Veřejně se rozhodl ozvat až ve chvíli, kdy Berbr a Damková začali zpochybňovat vyjádření jeho jmenovce a bývalého kolegy Libora Kovaříka pro deník Sport, v nichž před dvěma poprvé otevřeně popsal Berbrovy nevybíravé metody. „Považuji za správné vystoupit a podpořit ho. Protože většinu věcí, které uvedl, mohu potvrdit,“ říká Kovařík.

Pelta vysvětloval v Rize: Proč jsme neřešili odvolání Damkové?
Video se připravuje ...

Pelta udělá opatření k rozhodčím až za měsíc
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud