3. prosince 2015 • 04:55

Černý roste pro velkokluby! Co mu vzkazují Čech, Nedvěd a Rosický?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Václav Černý se raduje ze své premiérové trefy za Ajax v Evropské lize proti CeltikuVáclav Černý se raduje ze své premiérové trefy za Ajax v Evropské lize proti CeltikuFOTO: Reuters

    Je mu teprve 18 let, za sebou už má několik startů za A tým Ajaxu Amsterdam a dokonce i premiérovou trefu do sítě Celtiku Glasgow. Český talentovaný útočník Václav Černý má velmi slušně našlápnuto k tomu, aby se stal velkým hráčem. „Ajax je pro něj výborný tým, může tam v klidu růst a pak jednou hrát za světové mužstvo,“ myslí si například sportovní ředitel Juventusu Pavel Nedvěd. Co dalšího o české naději říkají třeba kapitán české reprezentace Tomáš Rosický či brankář Petr Čech?

  • Vzkaz Pavla Nedvěda

    Pavel NedvědFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Pavel Nedvěd,

    viceprezident Juventusu, držitel Zlatého míče 2003

    „Moc se mi líbí, je to skvělý hráč. Pamatuju si ho ještě z našeho tréninkového centra, to mu bylo snad patnáct, nevím přesně kolik. Měli jsme ho tu na stáži, odtrénoval s námi několik tréninkových jednotek. Hned bylo vidět, jaký je to talent. Byl tu tehdy i s otcem a myslím, že už byli nějak dopředu domluvení s Ajaxem, nějak to bylo cítit. Ale to chápu. My bychom ho vzali určitě, já osobně o něj moc stál, ale byla tam ta domluva v Nizozemsku, navíc určitě Venca sám tušil, že bude mít větší šanci hrát tam, protože Ajax tak mladým fotbalistům dává šanci poměrně brzo. U nás by to měl určitě složitější, to nepopírám, proto jsem jeho rozhodnutí chápal.

    Z archivu iSport TV: Černý střílel parádní góly už za Příbram
    Video se připravuje ...

    Myslím, že může udělat opravdu velkou kariéru, já o tom jsem přesvědčený od té doby, co jsem ho viděl poprvé v těch patnácti. Bylo na něm vidět, že si věří, hrál oběma nohama, i když měl výrazně lepší levačku, chtěl být pořád za každou cenu konstruktivní, nápaditý. Technika, vedení míče, to je jeho velká přednost, která z něj dělá tu nadějnou hvězdičku. Ale taky má výborné zakončení, což pro něj může být do budoucna klíčové. Mohl by dávat hodně gólů, tím pádem být pořád na očích.

    Ani nevím, jestli mu můžu cokoliv radit, protože má kolem sebe skvělé lidi. A taky sám je srovnaný. Ten mezikrok, který s Ajaxem udělal, je pro něj výborný, může tam v klidu růst a pak jednou hrát za světové mužstvo. O tom není pochyb. Ale ještě bych v tuhle chvíli nikam nechvátal s nějakým přestupem. Myslím, že teď už je pozdě pro kluby a ještě brzo pro hráče. Venca by měl zůstat v Ajaxu a budovat si silnou pozici v týmu, udělat si jméno. Ten krok do velkého klubu může udělat kdykoliv později, o tom jsem přesvědčený, ale teď by se měl soustředit, aby hlavně hrál v Ajaxu, tam je to pro něj podle mého nejlepší.“

    Velké téma o Václavu Černém čtěte ve čtvrtečním Sportu! Elektronickou verzi si můžete zakoupit zde »

  • Vzkaz Tomáše Rosického

    Tomáš RosickýFoto Profimedia.cz

    Tomáš Rosický,

    reprezentační kapitán a záložník Arsenalu

    „Viděl jsem ho chvilku, při jeho srpnovém debutu, když šel do hry na čtrnáct minut, a pak v Evropské lize proti Jablonci. Bylo na něm hned vidět, že je to velice šikovný kluk, má krásnou levačku a fotbalově mu to myslí. Takových technických a kreativních hráčů má český fotbal strašně málo. Na něm ovšem hned poznáte, například při přebírání balonu, že si s ním rozumí. Dalším plusem je, že je to levák, takže u toho vypadá elegantně jako všichni levonozí hráči.

    Ve čtvrtečním Sportu najdete velké téma o velké naději českého fotbalu Václavu Černém Ve čtvrtečním Sportu najdete velké téma o velké naději českého fotbalu Václavu ČernémFoto Archiv Sport

    Z obrázků, které byly k vidění, je cítit, že ho v klubu berou. Je to znamení, že se dobře integroval. Co vím, tak se rychle naučil jazyk. Když tohle hráč zvládne, celý tým vás pak akceptuje a přijme, protože to všichni ocení. A tohle (například upřímná gólová oslava – pozn. red.) je znamení, že k tomu došlo. Je to správná cesta. A vlastně skoro jediná.

    Dalším plusem je, že působí ve výborném týmu. Ajax má skvělou historii z hlediska práce s mladými. A je to znát i na vedení týmu, jak ho pomalu zapracovávají. Dají ho ke konci, na patnáct minut, hezky po částech, aby se dobře integroval. To je strašně důležité. Až bude připravený, pošlou ho od začátku.

    Začalo se mluvit o zájmu jiných klubů. Ale on si vybral výborný. Pro jeho věk nemůže být v lepším. To už bych se opakoval, jak dobře s mladými pracují. Z větších klubů se do toho teď nikdo pouštět nebude. Jeho aktuálním cílem musí být, aby se zapracoval do základní sestavy, vybojoval si místo a nějakou sezonu tam odehrál. Pak se samozřejmě uvidí, jak se to bude vyvíjet dál. Momentálně vypadá velice šikovně a je na správné cestě.

    Co mu poradit? Z mé zkušenosti v tomhle věku, aby se co nejméně věnoval médiím, zájmu o svou osobu a soustředil se na to, co je důležité. Tedy dobrý trénink a chuť neustále se zlepšovat.

    Držme palce.“

  • Vzkaz Petra Čecha

    Petr ČechFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Petr Čech,

    rekordman v počtu reprezentačních startů, opora Arsenalu

    „Bohužel jsem Vaška neviděl v posledních dvou letech hrát, neměl jsem štěstí zrovna zápasy Ajaxu sledovat a v reprezentaci s námi ještě nebyl. Nebylo by proto ode mě fér ho na dálku nějak charakterizovat.

    Co se týká jeho nejbližší budoucnosti, pozor si musí dát hlavně na to, aby zůstal konstantní ve své tréninkové morálce a píli. Musí mít snahu zachovat si konstantní formu a stále týden co týden pracovat na svém zlepšení. Hrát ve špičkovém klubu totiž není o tom, jak se povede první sezona v prvním týmu, ale o dlouhodobé výkonnosti.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud