25. října 2016 • 12:03

Kandidáti na Zlatý míč: Favorité, nováčci, ale velká jména také chybí

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Jamie Vardy a Lionel Messi ve výběru kandidátů na Zlatý míč nechybí, Mesut Özil anoJamie Vardy a Lionel Messi ve výběru kandidátů na Zlatý míč nechybí, Mesut Özil anoFOTO: Koláž iSport.cz

    Na jména jako Ronaldo, Messi, Neuer či Bale si fotbaloví fanoušci jistě zvykli a vůbec si nepřipouští, že by byla z nominace na Zlatý míč vynechána. Nyní se však mezi třicítku vyvolených v prestižní ankety časopisu France Football propašovala řada nováčků, kteří by mohli zamíchat kartami. Mnohé hvězdy v 30členném výběru zase překvapivě chybí. Podívejte se, kdo z vybraných nováčků může oslnit, kdo v seznamu schází a kdo by mohl vyhrát.

  • Nováčci - Jamie Vardy

    Jamie VardyFoto Reuters

    Leicester
    útočník, 29 let
    Úspěchy: vítěz Premier League, 24 branek

    Kometa loňského ročníku anglické ligy. Vardy svými góly dotáhnul Leicester až k mistrovskému titulu a vůbec poprvé v kariéře byl povolán do reprezentace. S ní nakonec odjel i na EURO do Francie. Velký zájem o jeho služby měl Arsenal, ale 29letý útočník odolal. Zůstal v kádru „lišek“, ale na výjimečnou formu z minulé sezony dosud nenavázal. V nominaci je jako jediný anglický fotbalista.

  • Nováčci - Dimitri Payet

    Dimitri PayetFoto Reuters

    West Ham
    křídlo, 29 let
    Úspěchy: semifinále EURO 2016

    Klenot „kladivářů“. V minulé sezoně doslova deptal soupeře svými jedovatými střely z přímých kopů, ze kterých se francouzský fotbalista většinou nemýlí. Své o tom ví i rumunští fotbalisté. Právě jim Payet na EURO vstřelil těsně před koncem zápasu v úvodním duelu výstavní gól a rozhodl o výhře Francie.

  • Nováčci - Rui Patricio

    Rui PatricioFoto Reuters

    Sporting Lisabon
    brankář, 28 let
    Úspěchy: vítěz EURO 2016,

    Portugalská jistota při cestě za zlatými medailemi na evropském šampionátu ve Francii. Brankář Sportingu byl dokonce vybrán do ideálního týmu turnaje a odehrál nejvíce minut ze všech hráčů. V lize jeho celek zaostal za první Benfikou o pouhé dva body.

  • Nováčci - Rijad Mahrez

    Riyad MahrezFoto Reuters

    Leicester
    křídlo, 25 let
    Úspěchy: vítěz Premier League

    Podobný případ jako Vardy. I on měl lví podíl na tom, aby se pohádka o šampionech z Leicesteru dotáhla do konce. Během mistrovské sezony si Mahrez připsal 17 vstřelených branek a 11 asistencí. Navíc byl vyhlášen nejlepším záložníkem Premier League.

  • Nováčci - Pepe

    PepeFoto Reuters

    Real Madrid
    obránce, 33 let
    Úspěchy: vítěz EURO 2016, vítěz Ligy mistrů 2015/16, Superpohár UEFA 2016,

    Ačkoliv kolonku úspěchu má za minulou sezonu velmi slušnou, budí jeho nominace značné rozpaky. Portugalský stoper je totiž muž mnoha tváří. O tom, že umí perfektně bránit, není pochyb. Byl součástí defenzivy Realu Madrid, se kterým vyhrál Ligu mistrů a později i Portugalska na EURO, které turnaj ovládlo. Třiatřicetiletého stopera však sráží časté simulování a teatrální vystupování na hřišti.

  • Chybí - Eden Hazard

    Eden HazardFoto ČTK

    Chelsea
    křídlo, 25 let
    Úspěchy:

    V minulé sezoně nezářil. Místo jeho gólů plnily přední stránky novin spekulace o jeho vlažném vztahu s trenérem Josém Mourinhem. Nakonec byl Hazard označen za jednoho z hráčů, který bojoval za jeho konec v klubu. Celkem zaznamenal pouhých šest branek v celé sezoně.

  • Chybí - N´Golo Kanté

    N'Golo KantéFoto Reuters

    Leicester/Chelsea
    záložník, 25 let
    Úspěchy: vítěz Premier League

    Jeden z klíčových hráčů Leicesteru v minulé sezoně. Možná vůbec nejklíčovější. Pod jeho velením byla záloha anglického šampiona neprostupná. Za skvělé výkony byl nominován na EURO, kde hrál v základní sestavě Francie. Po sezoně se po náročném jednání nakonec upsal londýnské Chelsea.

  • Chybí - Mesut Özil

    Mesut ÖzilFoto Reuters

    Arsenal
    záložník, 28 let
    Úspěchy: bronz na EURO 2016

    Fotbalový umělec, básník a architekt v jednom. Avšak bez většího uznání. S reprezentací vyhrál MS 2014, letos na EURO ve Francii to stačilo pouze na třetí místo. Možná by mu pomohlo, kdyby dovedl Arsenal k titulu v anglické lize, či se přiblížil triumfu v Lize mistrů. Obě trofeje však londýnskému stále unikají a tím pádem Özil přichází o možnost rvát se s nejlepšími o Zlatý míč.

  • Favorité - Ronaldo

    Cristiano RonaldoFoto EPA

    Real Madrid
    útočník, 31 let
    Úspěchy: vítěz EURO 2016, vítěz Ligy mistrů 2016, vítěz Superpohár UEFA 2016

    Zřejmě největší favorit na zisk Zlatého míče. Minulá sezona patřila k jeho nejlepším v dosavadní kariéře. Nastřílel celkem 51 branek, ve finále Ligy mistrů rozhodl penaltový rozstřel a na EURO pomohl třemi góly Portugalsku k triumfu. Do nové sezony má však oproti dalšímu konkurentovi Messimu vlažnější rozjezd.

  • Favorité - Lionel Messi

    Lionel MessiFoto EPA

    Barcelona
    útočník, 29 let
    Úspěchy: vítěz španělské ligy, vítěz španělského poháru, stříbro na Copa América 2016

    Cristianem Ronaldem tradičně svedou boj o prvenství. Zatímco Portugalec vyhrál Ligu mistrů a úspěšný byl i s reprezentací, Messimu musel stačit triumf v lize a v poháru. S Argentinou prohrál ve finále Copa América a na chvíli dokonce oznámil konec reprezentační kariéry. Nakonec si vše rozmyslel a v nové sezoně řádí. V 11 zápasech stihl už 14 branek.

  • Favorité - Antoine Griezmann

    Antoine GriezmannFoto Reuters

    Atlético Madrid
    útočník, 25 let
    Úspěchy: semifinále EURO 2016, nejlepší střelec EURO 2016, finále Ligy mistrů 2016

    Velké trofeje se v minulé sezoně nedočkal. Nevyšlo to s Atlétikem ve finále Ligy mistrů, ani s Francií na domácím evropském šampionátu. Přesto nemusí drobný rychlík zoufat. Na EURO se stal se šesti góly nejlepším střelcem a byl vyhlášen i nejlepším hráčem turnaje. Za Atlétiko nastřílel 32 branek. Minimálně zdatně sekundovat dvojici Ronaldo, Messi by určitě měl.

  • Všech 30 nominovaných

    Zlatan Ibrahimovic patří také mezi nominovanéFoto Reuters

    Gianluigi Buffon (It./Juventus), Cristiano Ronaldo, Pepe (oba Port./Real Madrid), Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Sergio Agüero (Arg./Manchester City), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon/Dortmund), Kevin de Bruyne (Belg./Manchester City), Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín (oba Arg./Juventus), Diego Godín (Urug./Atlético Madrid), Antoine Griezmann (Fr./Atlético Madrid), Zlatan Ibrahimovic (Švéd./Manchester United), Andrés Iniesta (Šp./Barcelona), Koke (Šp./Atlético Madrid), Toni Kroos (Něm./Real Madrid), Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov), Hugo Lloris (Fr./Tottenham), Rijád Mahriz (Alž./Leicester), Lionel Messi (Arg./Barcelona), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Thomas Müller (Něm./Bayern Mnichov), Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov), Neymar (Braz./Barcelona), Dimitri Payet (Fr./West Ham), Paul Pogba (Fr./Manchester United), Rui Patricio (Port./Sporting Lisabon), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Luiz Suárez (Urug./Barcelona), Jamie Vardy (Angl./Leicester), Arturo Vidal (Chile/Bayern Mnichov)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud