8. března 2010 • 11:06

Krachem Havířova se zabývá kriminálka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Policie začala vyšetřovat krach havířovského hokejového klubu, který kvůli platební neschopnosti v lednu odstoupil z rozehrané první ligy. Případem se podle Radiožurnálu zabývají specialisté na hospodářskou trestnou činnost.



U krajského soudu v Ostravě se dnes poprvé sešli věřitelé klubu, v úterý by měl soud vyhlásit na Havířovskou hokejovou společnost s.r.o. konkurz.

"Kriminalisté budou kontaktovat insolvenční správkyni a s ní budou analyzovat všechny dostupné doklady. Postupně vyslechneme všechny zainteresované," řekla Radiožurnálu karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Trestní oznámení podala pražská podnikatelka, která měla týmu dodávat dresy, ale nedostala za ně zaplaceno. Společnost, která pro mužstvo HC Havířov Panthers zajišťovala servisní činnost, přitom získala od města za posledních deset let více než 120 milionů korun. Klub ale skončil v dluzích a musel z první ligy odstoupit.

Insolvenční správkyně Dagmar Bařinová uvedla, že řada finančních operací hokejové společnosti byla nestandardní a riziková. "To, že tam měli problémy, museli vědět delší dobu. Museli to pociťovat minimálně od roku 2007. Vyplývá to z účetních výkazů, z výkazů zisků a ztrát, které mi byly dány k dispozici," řekla Bařinová.

Současný šéf havířovského hokeje Ivo Peštuka připouští, že jeho předchůdci nepostupovali vždy správně. "To je špatné hospodaření se svěřenými prostředky. Jestli mám rozpočet na 15 milionů korun, tak nemohu utratit 30 milionů. A to se stalo, což je velký problém. Brali se sem hráči, kteří nedosahovali té výkonnosti. Měli přitom vysoké nároky a vysoké smlouvy, což byla obrovská chyba," řekl Peštuka.

Krajský soud, který poslal firmu do úpadku 11. ledna, dnes přezkoumával jednotlivé pohledávky. S nimi se přihlásilo téměř šest desítek věřitelů. Pohledávky dosahují celkové částky 26,6 milionu korun. Mezi věřiteli jsou dva výrobci hokejové výstroje, finanční úřad a hráči, kterým klub dluží peníze za odměny.

Mezi věřiteli jsou i dvě firmy a jedna fyzická osoba, které klubu poskytly několikamilionové půjčky. Klub více než 20 hráčům dluží v průměru přes 100.000 korun. Návrh na insolvenční řízení podali dva hráči, ke kterým se pak připojil i sám klub.

Věřitelé si během dnešního jednání u soudu zvolili tříčlenný věřitelský výbor. Podle soudkyně Kateřiny Holešovské bude úpadek řešen vyhlášením konkurzu. "V tomto případě nepřipadá jako způsob řešení úpadku oddlužení, ani reorganizace, takže zbývá konkurz, který bude prohlášen v nejbližší době. Předpokládám, že v úterý," řekla soudkyně.

Insolvenční správkyně uvedla, že je v současné době složité říct, z jaké části budou pohledávky věřitelů nakonec uspokojeny. Klubu dluží deset milionů korun jedna firma, dále jsou podle správkyně jeho majetkem hráčská práva v odhadované výši deset milionů korun a hráčská výstroj. "Ocenění bude teprve postupně zjišťováno," uvedla Bařinová.

Ta trvá na tom, že hráčská práva patří do majetku firmy. Po vyhlášení konkurzu začne zpeněžovat majetek klubu. Konkurzní správkyni policie zatím nekontaktovala. "Pokud budou mít na mě jakékoliv dotazy, tak na jejich výzvu budu reagovat," dodala.

Jednatel Havířovské hokejové Petr Folta dnes u soudu připustil, že na špatné finanční situaci má svůj podíl vedení klubu. "Za dobu sedmi let, kdy jsme byli v první lize, docházelo každým rokem ke schodku, jenom dotační peníze na provoz prvoligového mužstva nestačily. Nepodařilo se zajistit silného partnera, který by ten schodek pomohl vyrovnat," řekl novinářům Folta.

Chyba podle něho byla v tom, že v regionu se nikdy nepodařilo sehnat dostatek peněz, aby se provozovala první liga. "Možná ten prvoligový hokej tam už neměl být před několika lety," dodal.

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud