16. října 2008 • 17:33

Po Čerepanovově úmrtí budou kontroly

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragické úmrtí devatenáctiletého útočníka Alexeje Čerepanova podle všeho přiměje vedení Kontinentální ligy k tomu, aby hokejistům nařídilo povinné zdravotní prohlídky.



V rozhovoru s ruskými médii to uvedl šéf ligy Alexandr Medvěděv.

"Už jsme se dohodli, že při listopadové reprezentační přestávce mladí hráči absolvují lékařské prohlídky. Při nich bude hráčům udělána analýza krve a zkontrolována srdeční činnost," řekl Medvěděv.

Kontroly podle něj nebudou problém, v Rusku je totiž dostatek kvalitních zařízení. Postupně by navíc měli prohlídky absolvovat všichni hráči v soutěži. "A ti, kteří budou mít problémy, nebudou prostě moci hrát," uvedl.

Dotkne se úmrtí Čerepanova i Česka? >>>

Medvěděv ruským novinářům řekl, že dostal dopis od detroitského lékaře Anthonyho Colucciho, který v roce 2005 zachránil českého obránce Jiřího Fischera, jenž měl problémy se srdcem při zápase kanadsko-americké NHL.

"Získali jsme od něj důležité podněty, na které se máme zaměřit, a rady, jak bychom měli zdravotnická zařízení v arénách umístit," uvedl šéf soutěže.

Zachránil Fischera, Rusy kritizuje >>>

Základem by měla být přítomnost dvou lékařských týmů, které budou mít při každém utkání i nutný defibrilátor. V Čechově, kde v pondělí večer Čerepanov při utkání místního Viťazu s Omskem zemřel, přitom ve chvíli kolapsu talentovaného útočníka nebyl ani jeden.

Medvěděv zároveň potvrdil, že tragická smrt talentovaného hráče bude důsledně prošetřena. "Četl jsem, že šance, aby přežil, byla padesát na padesát. I kdyby byla jen minimální, tak musíme prošetřit, proč nebyla využita," podotkl Medvěděv. Ruské úřady by podle jeho slov měly dostat výsledky lékařských vyšetření Čerepanova před vstupním draftem zámořské NHL.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud