Martin Tomaides
28. května 2015 • 09:36

V sedmém nebi! Po 15 letech obě konference rozhodne poslední zápas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finále konferencí si letos fanoušci NHL mohou užívat plnými doušky. Hodně gólů a drama až do konce, tak to vypadá na obou stranách hokejové Ameriky. Rangers dotáhli sérii s Tampou do sedmého zápasu v úterý a Chicagu se to samé podařilo s Anaheimem ve středu. Páteční a sobotní duel, to bude něco pro hokejové labužníky!



Poprvé od roku 2000 čeká na finalisty obou konferencí sedmý duel. Na Východě jsou favoritem hokejisté New Yorku, a to nejen proto, že svého soupeře v šestém utkání vyprášili v poměru 7:3. Pro tým, který hraje ve slavné Madison Square Garden, hovoří statistiky.

Rangers drží sérii šesti vyhraných duelů číslo 7 v řadě a jediná výhra jim chybí k rekordu celé NHL. Samostatná kapitola je pak brankář Henrik Lundqvist. Ten na domácím kluzišti čelil vyřazení v kariéře hned desetkrát a pokaždé vyhrál. Navíc s procentuální úspěšností 96,8% a průměrem 0,96 gólu na zápas.

Padnou Rangers jako tady Rick Nash?Foto ČTK/AP

Mladá a méně zkušená parta Lightning se ale nebojí a hodlá těžit ze série prvního kola proti Red Wings, kde právě sedmou bitvu dokázala získat. "Pro plno kluků to bylo v kariéře poprvé. Dobře jsme se k tomu postavili, vyhráli jsme proti Detroitu šestý i sedmý duel a přesně tenhle přístup teď budeme potřebovat," řekl pro NHL.com klíčový obránce Victor Hedman.

Vítěznou sérii Rangers trenér Jon Cooper z Tampy moc neřeší, i když ví, že v sestavě má plno mladíků. "Jestli o rekordu ví? Ani nevím, myslím, že jsou moc zaneprázdnění hraním videoher," smál se kouč a dodal, že jeho mužstvo rozhodně nemá strach.

Dá se vlastně v přípravě na tak důležitou bitvu udělat něco jinak? Něco, co i po šesti vzájemných duelech rázem soupeře překvapí? "To nejdůležitější před takovým zápasem je dobrá mentální příprava. Musíte přesně vědět, jak se na ledě chovat," řekl pro Sports Net útočník Derek Stepan z Rangers.

A je třeba mu věřit. Do sedmého duelu play off naskočil v kariéře už šestkrát a vždy odcházel jako vítěz...

Anaheim půjde proti číslům

Na Západě je mírným favoritem Chicago, které konec sezony rázně odmítlo a v noci vyřídilo Anaheim v poměru 5:2. Ducks před sobotním rozhodujícím duelem musí strašit předchozí špatná zkušenost.

V roce 2013 totiž vypadli s Detroitem, i když vedli 3:2 na zápasy a vloni se jim to samé stalo proti Los Angeles. A teď hrozí podobný pád i proti Blackhawks. "Na naše dvě prohry z posledních let si nikdo ani nevzpomene, když na ně v sobotu vlítneme a postoupíme do finále," burcuje útočník Kyle Palmieri, který v sérii zatím posbíral gól a nahrávku.

Co se týče řeči čísel, Anaheim pokaždé v sérii vedl a soupeř vždy v následujícím zápase skóre srovnal. Řada by teď tedy znovu měla být na Ducks. "My se to pokusíme změnit, věříme tomu," řekl pro CSN Chicago kapitán Jonathan Toews. "Jde o sedmý zápas, tam se může stát cokoliv."

Statistiky sedmých zápasů:

Domácí týmy slavily výhru v 94 utkáních, hostující pouze v 65

Letos se hrály 3 sedmé duely a všechny vyhráli majitelé domácího ledu

Tým, který skóroval první, se radoval ve 117 případech ze 159

40 ze 159 zápasů došlo do prodloužení, 20 výher mají domácí i hosté

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud