30. června 2015 • 11:01

Budou následovat Paláta? Kašeho a Jaška po draftu v zámoří chválí

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo si v NHL projde prvním kolem draftu, ten získá šanci. Šanci, že si i v tom nejhorším možném případě k nejlepší soutěži světa aspoň přičuchne. Ale co borci, kteří přijdou na řadu v kolech pozdějších? Ondřej Palát dokázal, že hvězdou může být i hráč, který byl vybrán v úplném závěru. Tak by to mohlo být i u některých českých hokejistů z letošní volby talentů.



Draft je obrovská show. Ten víkendový se konal na Floridě a hlediště bylo zaplněné dokonce možná více, než kdyby na ledě jezdili hráči Panthers. První kolo znamená vystoupání vedení na podium, vyhlášení jména vyvoleného hokejisty, převléknutí do dresu, fotografie, živé rozhovory... Však také výběr první třicítky trval tři a půl hodiny.

Zdaleka ale není pravidlem, že všichni z prvního kola zazáří. Jsou týmy, které umí zázračně najít klenot na pozicích, kde by ho už ostatní nehledali. Třeba ofenzivu Detroitu už roky táhne Pavel Dacjuk (171. v roce 1998) a Henrik Zetterberg (210. v roce 1999). Obrana stojí na Jonathanu Ericssonovi (291. v roce 2002) či Kyleu Quinceym (132. v roce 2003) a také plno jiných borců z předchozích let šlo na řadu až v kolech pozdějších. Například Gustav Nyquist, Darren Helm, Sergej Fjodorov, Tomas Holmström...

Však i kometa brankoviště Red Wings Petr Mrázek je muž, který bylo zvolen jako 141. a současný vítěz kanadského bodování Jamie Benn z Dallasu přišel také na řadu až v pátém kole...

Proto si odborný server The Hockey News posvítil na hokejisty, kteří byli letos vybráni v pozdějších kolech a mají potenciál se do NHL probít. Z každého týmu přišel na řadu jeden a mezi nimi byli i dva Češi.

Tím prvním byl David Kaše, kterého si na 128. pozici vybrala Philadelphia. Redaktorovi Ryanu Kennedymu se líbí, že se nenechá odstavit od puku, je velmi dobrý na vhazování a nebrání mu menší vzrůst.

Kašeho vychválili i na ESPN. "Velmi rychlý hráč, který dobře tvoří hru a má vysoké hokejové IQ. Sice hrál druhou nejvyšší českou soutež a přesto moc bodů nesbíral, z pohledu skauta byl ale velmi dobrý," zaznělo na adresu Davida, jehož bratr Ondřej byl před rokem draftován Anaheimem.

Druhým jménem, které zaujalo, se stal Lukáš Jašek z Třince. "Talentované a kreativní křídlo. Polovinu sezony odehrál mezi muži, body ale sbíral pouze jako junior, takže tady je ještě třeba zapracovat. Ale pevné základy tam rozhodně jsou," řekl Kennedy o hráči, který přišel na řadu jako 174. a vybral si ho Vancouver.

Sám hokejista se v nejbližších dnech chystá na nováčkovský kemp do Vancouveru, podle oficiálncí stránek Třince ale chce dál zůstát v extralize a víc se prosadit do kádru vicemistra.

První důležitý krok mají ale i tihle dva talentovaní mladíci už za sebou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud