1. července 2015 • 10:00

Slovenský bůh v masce na draftu utřel: 180 cm na NHL nestačí

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkraje roku byl Denis Godla pro Slováky podobnou ikonou, jakou byl po naganském rýžování zlata pro český národ Dominik Hašek. 20letý brankář dotáhl na juniorském mistrovství světa Slovensko k bronzu, byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje a jeho agentovi drnčel telefon 24 hodin denně. Chtěli ho v KHL, volala NHL, mateřský Slovan Bratislava sliboval větší zápřah. Po půl roce je všechno jinak.



Pro Godlu měl být víkendový draft na Floridě formalitou. Jak ale ubíhala jednotlivá kola, brankář Slovanu čím dál více krabatil čelo. A když si Chicago v posledním sedmém kole z 211. pozice osvojilo švédského útočníka Johna Dahlströma, bylo vymalováno. Na dražbě talentů byl Godla stejně jako v roce 2014 ignorován.

„Přiznávám, čekal jsem, že si mě někdo vybere. Všichni mi tvrdili, jak se o mě porvou, tak to asi udělali tak, že se k tomu nakonec nikdo neodhodlal,” těžko hledal Godla slova v rozhovoru pro sport.sk. “Ale jsem v pohodě, nic se neděje, život jde dál,“ dodal 20letý gólman a svému prohlášení snad nevěřil ani on sám.

Zklamání bylo násobené úspěchem dvou jeho gólmanských krajanů, Mateje Tomka brala Philadelphia ve 3. kole, Adama Húsku New York Rangers v poslední sedmé rundě.

Důvody krachu? Vzrůst a ztráta formy

V lednu, když v Kanadě vrcholilo juniorské MS, přitom na hokejovém trhu nebylo žádanějšího brankáře. Godla v semifinále vzdoroval domácímu výběru (1:5), na boj o bronz zkonsolidoval zbytky sil a Slováci porazili Švédsko (4:2).

A zrodil se bůh. Godla na šampionátu pochytal 224 z celkových 242 střel, nejvíce z celého turnaje, a ovládl předávání individuálních ocenění. Do rodného Kežmaroku si v kufříku vezl plakety za nejlepšího brankáře turnaje, nejužitečnějšího hráče i člena All Star Teamu.

„Za poslední dny nás kontaktovali skauti z patnácti týmů NHL. Denis v létě bude určitě draftovaný a jistě bude vysoko, možná už v druhém kole,“ prohlásil po turnaji Godlův agent Marcel Sakáč.

VIDEO: Podívejte se, jak diváci Godlu v Kanadě milovali


Víkendový draft ukázal, že Sakáčova předtucha byla lichá. “Skauti tvrdili, že jsem moc malý. Nevím, co je na tom pravdy,“ snažil se najít příčiny neúspěchu Godla, který dle oficiálních statistik měří 180 cm. Stejně velký je přitom třeba Dustin Tokarski, dvojka Montrealu Canadiens.

Kromě menšího vzrůstu zapříčinily Godlův krach na draftu i mdlé výkony, které po juniorském šampionátu předváděl. Fazoně z národního týmu zůstal ve Slovanu dalek a jeho zaměstnavatel teď nejeví o prodloužení kontraktu zájem.

„Moc šancí ve Slovanu už asi nedostanu. Mám tam smlouvu ještě na rok, tak uvidíme. Pro mě je prvořadé, abych pravidelně chytal v nějakém kvalitním týmu. Rád bych do zahraničí, ale ještě nevím, kde to bude.“

Více konkrétní být Godla nemohl. „Rozjednané nemám nic. Spoléhal jsem, že půjdu do Ameriky, třeba to vyjde i bez draftu,“ uzavřel povídání talentovaný gólman.

Jakub Vrána přepadává přes brankáře Godlu.
Jakub Vrána přepadává přes brankáře Godlu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud