22. července 2016 • 04:30

Rittich v Calgary? Hodně muziky za málo peněz, chválí si manažer

Autor: mah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle letní odchod z extraligy směr NHL zaskočil asi úplně všechny. Po jedné povedené sezoně v Mladé Boleslavi si brankář David Rittich sbalil kufry a k překvapení všech se vydal hledat štěstí do Calgary. S týmem z Alberty třiadvacetiletý gólman začátkem června podepsal jednoletý dvoucestný kontrakt. Generální manažer Flames Brad Treliving si je dobře vědom, že tímto podpisem nemá kanadský tým co ztratit. „Celá smlouva je konstruovaná tak, že jde pro organizaci o velmi malé riziko. Záleží jen na Davidovi, jak si povede,“ pochvaluje si Treliving.



Calgary letos v létě získalo rovnou tři nové gólmany. Mladý Čech by podle všeho měl začít na farmě. Zkušený Kanaďan Brian Elliott je dopředu jasnou jedničkou týmu, který měl na brankářském postu v loňské sezoně velké problémy. Chad Johnson by mu měl krýt záda.

Na Ritticha, minimálně zpočátku sezony, zbývá místo na farmě v dalekém Stocktonu. Zkušený manažer však věří, že se talentovaný brankář dokáže v průběhu sezony poprat o místo u prvního týmu.

„Sledovali jsme ho opravdu dlouho. Náš trenér brankářů Jordan Sigalet si s ním dal velkou práci, na jeho doporučení jsme se rozhodli jej podepsat. Budeme čekat, jak rychle se David dokáže přizpůsobit zámořskému hokeji. S jeho podpisem nemáme co ztratit. Můžeme jen získat,“ řekl Treliving pro list Calgary Sun.

Rittich do Calgary vyrazil poprvé začátkem července, kdy se zúčastnil letního kempu talentovaných hráčů Flames. Tam urostlý brankář zaujal na první pohled poctivostí a chutí se rychle zlepšovat.

„Hned od prvního dne, co se tu objevil, byl plný elánu do práce. Musí se jen přizpůsobit menšímu kluzišti. Celý život chytal v Evropě, tak to chvílí potrvá. My mu ale dáváme čas. S přibývajícím časem to bude jen a jen lepší. Musí ještě hodně pracovat na své angličtině. Na druhou stranu v týmu je hodně Čechů a to mu na kempu hodně pomůže,“ věří Sigalet.

Ten podle prvních dojmů přirovnává odchovance Dukly Jihlava k ruskému brankáři Tampy Andreji Vasilevskému. Jednadvacetiletý Rus patří v současnosti k nejtalentovanějším brankářům v NHL a podle mnoha odborníků má v nejlepší lize světa velkou budoucnost. Své schopnosti už ukázal v letošním play off, kdy se při zranění Bena Bishopa ujal své práce na brankovišti víc než dobře.  

„Na první pohled mi David opravdu Vasilevského připomíná. Je podobně urostlý. Na svoji výšku, ale také velice pohyblivý. Vyšší brankáři mají často velké problémy s rychlými přesuny a střelami mezi betony. To však rozhodně není Davidův případ. On je opravdu na svoji postavu velice dobře pohybově vybaven,“ chválí Sigalet svého svěřence.

Ten se společně s koučem brankářů Stocktonu Colinem Zulianelloem stane v následujícím roce v Rittichově kariéře klíčovou osobou v rozvoji talentovaného brankáře, jenž si chce odchodem za oceán splnit dětský sen - zahrát si v nejlepší hokejové lize světa.   

Napodobí Rittich loňský příběh Jakuba Nakládala? 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud