29. října 2008 • 15:56

Do hlavy ne

Autor: fan
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je toho dost. Nechceme žádné další rány mířené na hlavu! Představitelé Caroliny a Montrealu se ozvali. Právě jejich hráči se v poslední době stali obětí nevybíravých zákroků.



A NHL možná i proto brzy začne jednat o zavedení pravidla, jaké platí například v české extralize, kdy za úder do hlavy následuje vyšší trest.

Nejdřív to byl v této sezoně Andrej Kosticyn, útočník Canadiens. Toho sestřelil u mantinelu Kurt Sauer z Phoenixu. Potom to minulý pátek schytal torontský Matt Stajan od bostonského Denise Widemanna.

A naposledy v sobotu zůstal s otřesem mozku carolinský mladíček Brandon Sutter po srážce ve středním pásmu, kterou úmyslně zapříčinil Doug Weight z Islanders.Všechny hity byly posouzené jako čisté…

„Liga s tím musí něco dělat. Údery do hlavy by neměly být součástí hokeje,“ zlobí se Guy Carbonneau, kouč Montrealu v listu Globe and Mail. „Chybí tady větší vzájemný respekt. Přirovnal bych to k tomu, že už jsem držel zbraň, ale nikdy jsem nikoho nezastřelil.“

Se slovy trenéra Canadiens okamžitě souhlasil i Jim Rutherford, generální manažer Caroliny. Sutter je v jeho týmu jen nejčerstvějším případem z mnoha. Další čtyři hráči byli za poslední tři sezony delší dobu mimo po nevybíravých atacích od protihráčů. Obránce David Tanabe dokonce kvůli tomu na začátku října ukončil kariéru.

„V lize je pár hráčů, kteří jsou jako predátoři a číhají, koho trefit. Přitom základní funkcí hitu je odstavit soupeře od puku, ne ho zranit,“ připomíná Rutherford. „Je třeba jednat rychle. Jinak přijde víc vážných zranění. Nebo nějaká tragédie.“

Šéf Hurricanes se pokusí co nejdříve vyvolat debatu mezi generálními manažery o zavedení pravidla, které by z úderů do hlavy udělalo zakázanou věc. A doufá, že se je podaří vymýtit jako napadení zezadu nebo nedovolené zákroky holí.

„Jestliže si hráč uvědomí, že za úder do hlavy dostane trest nebo nějaký další postih, asi si bude dávat větší pozor,“ podporuje záměr Carbonneau.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud