8. května 2015 • 18:37

Němci vydřeli výhru naděje s Lotyšskem, USA porazilo Dánsko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN MS V HOKEJI | Lotyši nepotvrdili výhru z prodloužení nad Švýcarskem a v duelu s Němci prohráli 1:2, přestože dvě třetiny vedli. V Ostravě si to rozdali Američané s Dány a v opatrné bitvě vyhráli 1:0. V odpoledním zápase hokejisté Norska porazili Slovinsko 3:1 a dvě kola před koncem základní skupiny B mají jistotu setrvání v elitní divizi. Záchranářský duel rozhodli třemi využitými přesilovkami a udrželi se i ve hře o postup do čtvrtfinále.



MATCH OVERVIEW LEGACY
8. 5. • 16:15
Slovinsko
Slovinsko
1:3
ONLINE
8. května
16:15
Norsko
Norsko
Góly

Domácí: 20:15. Muršak

Hosté: 08:23. Thoresen, 23:46. Bastiansen, 38:49. Hölos

Sestavy

Domácí: Kristan – Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Vidmar, Pretnar, Štěbuh, Tavželj – Urbas, Kopitar, Muršak – Jeglič, Tičar, Sabolič – Pance, Mušič, Razingar, Verlič, Rodmar, Ograjenšek.

Hosté: Haugen – Höllos, Tollefsen, Trygg, Norstebo, Sörvig, Bonsaksen, Ödegaard – Thoresen, Ask, Olimb – Martinsen, Olimb, Roselli Olsen – Forsberg, Bastiansen – Trettenes – Röymark, Stene, Roest.

Rozhodčí

Stricker (SUI), Vinnerborg (SWE) – Dahmen (SWE), Semjonov (EST)

Stadion

ČEZ aréna, Ostrava

Návštěva

8 812 (vyprodáno) diváků

Norové živí naději na postup do čtvrtfinále

Už osmnáct hodin po neúspěchu s Finskem muselo Slovinsko znovu na led a v jednom z existenčních utkání o udržení v elitní skupině se nezbavilo smůly. Bez suspendovaného útočníka Goličiče bylo na začátku aktivnější, ale Urbas největší šanci po Muršakově průniku zahodil střelou do brankáře Haugena. Vzápětí po přísném verdiktu sudích putoval na trestnou lavici Mušič a už za devět sekund přesilovku zužitkoval krásnou tečí ze vzduchu Thoresen.

Slovinsko srovnalo krok bezvadným nástupem do druhé části. Muršak už po 15 sekundách z brejku skóroval švihem pod břevno a po šesti třetinách a 133 minutách ukončil čekání svého týmu na gól. Když se zdálo, že se Slovinci nadechují, následovalo další vyloučení a Bastiansen už po třech minutách znovu vrátil vedení na stranu Norů. Oslabení byla slovinskou zkázou. Ze čtvrtého rezultoval třetí gól v jejich síti, o který se postaral ranou od modré čáry Holös. Šestou finální asistenci na turnaji si u něj připsal Mathis Olimb a zařadil se mezi nejlepší nahrávače šampionátu.

Gól 71 sekund před závěrem druhé části už byl na Slovince příliš. S výsledkem proti urputně hrajícímu soupeři nic nesvedli ani v dlouhé power play a v posledních dvou utkáních proti Spojeným státům a Dánsku musí pro udržení v elitní divizi nutně bodovat.

Skupina B (Ostrava):

Slovinsko - Norsko 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Muršak (A. Kopitar, Kranjc) - 9. Thoresen (M. Olimb, Hölos), 24. Bastiansen (K. A. Olimb, Sörvik), 39. Hölos (M. Olimb, Thoresen). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:3. Diváci: 8812 (vyprodáno)

Slovinsko: Kristan - Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Vidmar, Pretnar, Štebih, Tavželj - Urbas, A. Kopitar, Muršak - Jeglič, Tičar, Sabolič - Razingar, Mušič, Pance - Verlič, Rodmar, Ograjenšek. Trenér: Matjaž Kopitar
Norsko: Haugen - Tollefsen, Höllos, Nörstebö, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - M. Olimb, Thoresen, Ask - Rosseli Olsen, K. Olimb, Martinsen - Trettenes, Bastiansen, Forsberg - Roest, Röymark, Stene - Dahlström. Trenér: Roy Johansen


 

Americký brankář Hellebuyck vynuloval Dány 

Američtí hokejisté odčinili na mistrovství světa překvapivou čtvrteční porážku s Běloruskem a po výhře 1:0 nad Dánskem se vrátili do čela skupiny B. Dánové zůstali s jedním bodem předposlední a přišli i o teoretickou šanci postoupit do čtvrtfinále. Jediný gól vstřelil ve 28. minutě Nelson. Americký brankář Hellebuyck si připsal díky 21 zásahům první nulu na turnaji.

Poslední vzájemný zápas na mistrovství světa vyhráli před pěti lety překvapivě Dánové, kteří byli v úvodu utkání nebezpečnější. Nenápadnou střelu Jensena z ostrého úhlu zastavila tyč. Jakoby na sebevědomí Američanů zanechala stopy nečekaná prohra s Bělorusy a v první třetině si vypracovali jedinou gólovou akci, kterou zahodil Larkin.

Od prostřední části se hrál strhující hokej nahoru dolů. Dopředu se tlačil zejména favorit, vytvářel před brankou skvěle chytajícího Dahma závary a po jednom z nich udeřil Nelson. Americký útočník rychle obkroužil branku a s pomocí odrazu o gólmanův beton skóroval.

Inkasovaná branka outsidera nepoložila, ale Dánové se trápili v koncovce. Některé jejich šance zblokovali na poslední chvíli američtí obránci anebo Dány zradila nepřesná muška. Tak tomu bylo v případě Olivera Bjorkstanda, který sám před brankou mířil vedle. Stejný hráč ve třetí třetině spálil dvě šance včetně sólového úniku. Na druhé straně trefil po teči Sexton tyč. Na skóre nic nezměnila ani minutová power play Dánska.

Skupina B (Ostrava):

USA - Dánsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka: 28. Nelson. Rozhodčí: Hodek (ČR), Olenin (Rus.) - Mills (Kan.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 3:3. Bez využitíDiváci: 8812

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Redmond, Gardiner -Morin, Bonino, Lee - Smith, Arcobello, Vesey - Lewis, Eichel, Nelson - Larkin, Hendricks, Sexton. Trenér: Todd Richards
Dánsko: Dahm - Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, Boedker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - O. Bjorkstrand, J. Jensen, P. Bjorkstrand - Spelling, Green, Storm - A. Poulsen, M. Poulsen, N. Jensen. Trenér: Jan Karlsson


Německo otočilo zápas s Lotyšskem

Hokejisté Německa porazili na světovém šampionátu v Praze Lotyšsko 2:1 a z páté příčky ve skupině A ztrácejí na čtvrté Švýcary dva body. Lotyši sice díky přesilovkové trefě Laurise Darzinše z 12. minuty vedli, ale Němci, kteří budou v neděli dalším soupeřem českého výběru, skóre ve třetí třetině otočili. V čase 57:35 rozhodl útočník Matthias Plachta.

Skóre před více než 15 tisíci diváků mohl brzy otevřít Daugavinš. Lotyši pak nevyužili přesilovku, ale jinak oba celky šancemi i střelami mezi tyče šetřily. V desáté minutě promarnil obrovskou možnost poslat Němce do vedení Krämmer.

Krátce poté se provinil proti pravidlům Hager a už po 20 vteřinách se nedobrovolně vracel do hry. Lotyšský kapitán Daugavinš vymyslel precizní přihrávku skrz tři hráče ke vzdálenější tyči na číhajícího Darzinše a ten otevřel skóre.

Na začátku druhé třetiny Lotyši už takřka jásali, jenže poté, co dostali puk za brankovou čáru, jim sudí radost ihned vzali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Při vyrovnaném průběhu nepohnuly stavem ani dvě lotyšské přesilovky.

Možná klíčovým momentem utkání bylo vyloučení Spruktse do konce zápasu za faul kolenem ve 45. minutě. Wolf dokázal z dorážky vyrovnat a Němci i nadále lotyšské defenzivě zle zatápěli. Když Lotyši přestáli i další oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě, zdálo se, že jsou z nejhoršího venku. Další šance Němců nevyužili Rieder a Plachta, který se však nakonec stal hrdinou.

Jeho rána z 58. minuty se od spojnice břevna a tyče trochu zvláštně odrazila zpět do hry a pokračovalo se dál. Při nejbližším přerušení ale sudí nechali přezkoumat situaci u videa a zjistili, že puk se do hřiště odrazil poté, co byl za brankovou čárou. Power play Lotyšů již přišla vniveč.

Skupina A (Praha):

Německo - Lotyšsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 47. Wolf (Reimer, Krueger), 58. Plachta - 12. Darzinš (Daugavinš). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Puolakka (Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:1, navíc Sprukts (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 15.494

Německo: Endras - Krueger, Müller, Kohl, Goc, Koppchen, Krupp, Baxmann - Wolf, Pietta, Rieder - Plachta, Hospelt, Kink - Oppenheimer, Raedeke, Krämmer - Ehliz, Hager, Reimer - Seidenberg. Trenér: Pat Cortina
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Bukarts, Abols, Cipulis - Berzinš, Saulietis, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis 

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud