18. května 2023 • 18:50

SESTŘIH: Česko - Slovinsko 6:2. Po šoku přišla palba. Kubalík dal hattrick

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrůzostrašný start přetavili ve vítězný závěr. Čeští hokejisté ve čtvrtém utkání na mistrovství světa porazili Slovinsko 6:2 a v tabulce základní skupiny B už mají deset bodů. Duel, ve kterém se poprvé na turnaji představil brankář Karel Vejmelka, však výběr kouče Kariho Jalonena začal katastrofálně. Do konce druhé třetiny prohrával s outsiderem šampionátu 0:2. Následně se ale rozjel český gólostroj. Obrat a výhru obstaral hlavně útočník Dominik Kubalík, který zkompletoval hattrick a asistoval na vítězný gól. Další zápas hrají Češi v sobotu od 11.20 proti Norsku.



Češi sice prohrávali po gólu Mihy Verliče a přesilovkové trefě Jan Urbase už v 12. minutě 0:2, ale další ztrátu po pondělní porážce s domácím Lotyšskem 3:4 v prodloužení nedopustili. S deseti body ze čtyř utkání se posunuli na druhé místo tabulky slupiny B o bod před Švýcarsko, které má ještě zápas k dobru. Slovinci zůstávají bez zisku.

Českému týmu nabídl už po 40 sekundách přesilovou hru Crnovič, ale Slovinci se ubránili. Gólman Gračnar si poradil i s Knotovou střelou. Tým kouče Matjaže Kopitara se úspěšně bránil a v čase 7:23 se ujal vedení. Střelu kapitána Urbase tečoval Verlič a od Knotovy brusle se puk odrazil za Vejmelku, který dostal poprvé na turnaji příležitost v brankovišti.

Odpovědět se snažil hned Beránek. Velkou šanci měl obránce Dvořák, který se dostal před Gračnara, ale s bekhendovým blafákem neuspěl. Ve 12. minutě se radovali opět Slovinci. Při Dvořákově vyloučení prostřelil Vejmelku od modré čáry mezi betony Urbas. Jalonenův výběr se těžko dostával k ohrožení branky soupeře a Vejmelka měl nadále práci, především s Pavlinovou tečovanou ranou. Před první pauzou se ještě ocitl sám před českou brankou Simšič, ale minul.

Marné dobývání zatažené obrany Slovinců pokračovalo i v druhé části a navíc Kopitarův výběr byl i nadále nebezpečný. Vejmelka si pohlídal Maverovo zakončení po objetí branky. Gračnara prověřil Kundrátek, ale potom se musel český tým bránit při Chlapíkově trestu, při kterém Vejmelka zlikvidoval Verličovu střelu z levého kruhu. Při Kundrátkově vyloučení zneškodnil gólman Arizony Jegličovu šanci.

V 33. minutě musel Vejmelka opět podržet svůj tým, když si po brejku Slovinců a Panceho přihrávce poradil s bekhendovým zakončením Drozga. Při Magovacově zásahu vysokou holí na Tomáška se dočkali Češi druhé přesilové hry a už ji využili. V čase 38:19 se trefil z pravého kruhu Kubalík.

Do třetí části nastoupil Jalonenův tým s pozměněným složením útoků a tlačil se za vyrovnáním. Mimo skončila Dvořákova střela tečovaná Černochovou bruslí. Při Gregorcově vyloučení už se Češi dočkali vyrovnání. Kubalík si vyměnil puk s Tomáškem a opět z pravého kruhu skóroval. Za 73 sekund našel Voženílek od pravého mantinelu před brankou Červenku, který šikovnou tečí otočil skóre.

V 52. minutě si najel na Sobotkovu ideální přihrávku Kempný a pojistil vedení. V čase 57:49 při power play Slovinců zamířil do prázdné branky Kubalík a dovršil druhý hattrick v reprezentační kariéře. Navíc se s šesti góly i s 10 body dostal do čela statistik turnaje. Výsledek ještě dovršil 64 sekund před koncem Flek, který z pravého rohu ze záporného úhlu překvapil Gračnara. Další šanci měl ještě uzdravený Chlapík, ale slovinského gólmana nepřekonal.

Celé iSport studio s Václavem Varaďou po zápase se Slovinskem
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 38:19. Kubalík, 43:47. Kubalík, 45:02. Červenka, 51:12. Kempný, 57:49. Kubalík, 58:56. Flek

Hosté: 07:23. Verlič, 11:49. Urbas

Sestavy

Domácí: Vejmelka (Langhamer) – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán (A), Zbořil, Němeček, Knot – Červenka (C), Špaček, Kubalík – Smejkal, Černoch, Beránek – Flek, Sobotka (A), Tomášek – Kaut, Voženílek, Chlapík.

Hosté: Gračnar (Krošelj) – Pavlin (A), Gregorc, Crnovič, Magovać, Mašič, Štebih, Podlipnik – Verlič, Jeglič, Urbas (C) – Drozg, Tičar (A), Sabolič – Pance, Simšič, Kuralt – Maver, Tomaževič, Zajc – Čimžar.

Rozhodčí

Frandsen, Stolc – Cattaneo, Kroyer.

Stadion

Arena Riga

Návštěva

3670 diváků

 

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
14

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud