1. května 2017 • 19:30

Nominace na MS v hokeji ONLINE: Finové mají sedm hráčů z NHL

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v hokeji 2017 se nezadržitelně blíží a hokejoví fanoušci jako každý netrpělivě vyhlížejí ty největší hvězdy, které do Francie a Německa dorazí z NHL. Kdo z nejslavnější ligy světa dorazí můžete sledovat v našem průběžně aktualizovaném přehledu!



KANADA | Hokejisty Kanady posílí na mistrovství světa obránce Colton Parayko ze St. Louis. Třiadvacetiletý hráč bude v dresu vítězů posledních dvou šampionátů debutovat. V této sezoně už se zúčastnil zářijového Světového poháru v Torontu, kde hrál za Výběr Severní Ameriky.

DÁNSKO | Jedinou posilu z NHL mají v nominaci na mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a Paříži hokejisté Dánska. Švédský kouč Dánů Janne Karlsson bude spoléhat na útočníka Nikolaje Ehlerse z Winnipegu. V případě vyřazení New York Rangers ve 2. kole play off má přislíbenou účast i od forvarda Nicklase Jensena.

Další dánští hokejisté z NHL se omluvili. Nepředstaví se brankář Frederik Andersen z Ottawy, bek Philip Larsen z Vancouveru ani útočníci Frans Nielsen z Detroitu, Mikkel Boedker s Jannikem Hansenem ze San Jose a Oliver Bjorkstrand z Columbusu.

Jednadvacetiletý Ehlers byl s 64 body za 25 branek a 39 asistencí z 82 utkání čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Winnipegu v sezoně. V minulém ročníku při svém debutu v NHL nasbíral v 72 duelech 38 bodů za 15 gólů a 23 přihrávek.

Zkušenosti z NHL má z dánského kádru také obránce Oliver Lauridsen a útočník Peter Regin, kteří v současné době působí v Jokeritu Helsinky v KHL.

Oliver Lauridsen má na kontě 16 duelů za Philadelphii a připsal si v nich dvě branky a jednu asistenci. Regin sehrál za Ottawu, New York Islanders a Chicago 243 utkání v NHL a nasbíral 57 bodů (23+44). V 11 zápasech play off přidal tři góly a jednu asistenci. V Jokeritu hraje KHL i bek Jesper B. Jensen.

Kontrakt v NHL měl v uplynulém ročníku také útočník Patrick Russell, který strávil sezonu na farmě Edmontonu v Bakersfieldu v nižší AHL. V 68 utkáních si připsal 17 bodů za osm gólů a devět přihrávek.

Celkem devět nominovaných působí v dánské lize a osm ve Švédsku. Z nich tři hráli druhou nejvyšší soutěž - brankář George Soerensen za Almtunu, obránce Matias Lassen za Moru a útočník Nicolai Meyer za Tingsryd. V Německu nastupuje forvard Mads Christensen za EHC Mnichov, ve Finsku Morten Poulsen za Pelicans Lahti a brankář Sebastian Dahm chytá v EBEL za Štýrský Hradec.

Debutovat budou na velké mezinárodní akci Lassen, další obránce Nicolai Weichel z Rungstedu a útočníci Meyer, Russell a Steffen Klarskov Nielsen z Roedovre.

Dánové v přípravě sehráli osm utkání v Euro Hockey Challenge. Postupně nastoupili v Odense a Aalborgu proti Slovensku (0:2 a 0:2), v Mikkeli a v Laappenrantě proti Finsku (0:3 a 3:2 v prodloužení), ve Vojensu a Rungstedu proti Norsku (0:3 a 3:0) a v La Chaux-de-Fonds a v Basileji proti Švýcarsku (5:4 a 0:2).

Do šampionátu vstoupí Dánové v sobotu proti Lotyšsku a v dalších duelech základní skupiny A v Kolíně nad Rýnem se utkají se Spojenými státy americkými, Slovenskem, Ruskem, domácím Německem, Švédskem a Itálií.

Nominace Dánska na MS:

Brankáři: Simon Nielsen (Herning), Sebastian Dahm (Štýrský Hradec/EBEL), George Soerensen (Almtuna/Švéd.),

obránci: Nicolas B. Jensen, Nicolai Weichel (oba Rungsted), Jesper B. Jensen, Oliver Lauridsen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Phillip Bruggisser (Esbjerg), Emil Kristensen (Linköping/Švéd.), Matias Lassen (Mora/Švéd.), Markus Lauridsen (Leksand/Švéd.),

útočníci: Nichlas Hardt, Frederik Storm (oba Malmö/Švéd.), Morten Green (Rungsted), Mathias Bau Hansen (Frederikshavn), Julian Jacobsen (Aalborg), Steffen Klarskov Nielsen (Roedovre), Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL), Mads Christensen (EHC Mnichov/Něm.), Morten Madsen (Karlskrona/Švéd.), Nicolai Meyer (Tingsryd/Švéd.), Morten Poulsen (Pelicans Lahti/Fin.), Peter Regin (Jokerit Helsinky/KHL), Patrick Russell (Bakersfield/AHL).

NORSKO | Obránce Daniel Sörvik z Litvínova nechybí v nominaci hokejistů Norska na mistrovství světa. Kouč Petter Thoresen má v pětadvacetičlenném výběru také útočníka Andrease Martinsena z Montrealu, jednoho ze dvou norských zástupců v NHL. Norové budou soupeřem českého týmu v základní skupině B v Paříži.

Hlavní hvězda Mats Zuccarello Aasen hraje v dresu New York Rangers stále play off a jeho tým prohrává v sérii 2. kola bojů o Stanleyův pohár s Ottawou 1:2 na zápasy.

Sörvik přišel do Litvínova loni v létě a ve 45 duelech v české extralize včetně play off zaznamenal 16 bodů za šest gólů a 10 asistencí. V příští sezoně bude hrát českou nejvyšší soutěž útočník Aleksander Reichenberg ze Storhamaru, který se stal posilou pražské Sparty.

Šestadvacetiletý Martinsen má za sebou druhou sezonu v NHL. Při svém debutu po příchodu z Düsseldorfu zaznamenal v dresu Colorada v 55 zápasech 11 bodů za čtyři branky a sedm asistencí. Montreal jej získal na začátku března a v uplynulé sezoně NHL si připsal v 64 duelech sedm bodů za tři trefy a čtyři přihrávky. Ve dvou utkáních play off nebodoval.

Zkušenosti z NHL mají z norského kádru také obránce Jonas Holös z Jaroslavle a útočník Patrik Thoresen z Curychu, syn kouče Norů. Holös nastoupil v 39 duelech za Colorado v sezoně 2010/11 a připsal si šest asistencí.

Thoresen v letech 2006 až 2008 za Edmonton a Philadelphii sehrál 106 utkání v základní části a nasbíral 24 bodů (6+18). Ve 14 duelech play off zaznamenal dvě asistence. Obránce Ole-Kristian Tollefsen z Färjestadu, který má v NHL na kontě 163 utkání za Columbus a Philadelphii, kvůli zranění chybí.

Celkem z norského kádru působí 13 hráčů ve Švédsku a tři z nich hráli v druhé nejvyšší soutěži. Jsou to útočníci Thomas Valkvae Olsen z Karlskogy, Mathias Trettenes z Almtuny a bek Erlend Lesund z Mory, která vybojovala postup do SHL.

Dalších sedm hokejistů nastupovalo doma v Norsku, zadák Alexander Bonsaksen a forvard Martin Röymark získali ve Finsku titul s Tapparou Tampere a po jednom hráči je z Česka, Švýcarska a NHL. V KHL hráli v minulosti brankář Lars Haugen z Färjestadu (Dinamo Minsk), obránce Holös (Jaroslavl) a útočník Thoresen (Ufa a Petrohrad).

Na první velkou mezinárodní akci se chystají brankář Henrik Haukeland z Leksandu, bek Lesund a forvardi Reichenberg a Jörgen Karterud z Linköpingu.

V přípravě sehráli Norové osm zápasů v Euro Hockey Challenge. Představili se v Lillehammeru proti Německu (5:1 a 5:2), v Chomutově proti Česku (0:4 a 3:6), ve Vojensu a Rungstedu proti Dánsku (3:0 a 0:3) a v Hamaru proti Slovensku (2:3 a 0:3).

Norové vstoupí do turnaje v sobotu proti domácí Francii a v dalších zápasech ve skupině B v Paříži je čeká Švýcarsko, Slovinsko, ve čtvrtek 11. května od 16:15 Česko a potom Finsko, Kanada a Bělorusko.

Nominace Norska na MS:

Brankáři: Steffen Söberg (Valerenga Oslo), Lars Haugen (Färjestad/Švéd.), Henrik Haukeland (Leksand/Švéd.),

obránci: Johannes Johannesen, Mattias Nörstebö (oba Frölunda/Švéd.), Henrik Ödegaard (Frisk Asker), Dennis Sveum (Stavanger), Alexander Bonsaksen (Tappara Tampere/Fin.), Jonas Holös (Färjestad/Švéd.), Erlend Lesund (Mora/Švéd.), Daniel Sörvik (Litvínov/ČR),

útočníci: Jörgen Karterud, Ken André Olimb, Mathis Olimb (všichni Linköping/Švéd.), Anders Bastiansen (Frisk Asker), Kristian Forsberg (Stavanger), Aleksander Reichenberg (Storhamar), Niklas Roest (Sparta Sarpsborg), Andreas Martinsen (Montreal/NHL), Sondre Olden (Leksand/Švéd.), Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.), Thomas Valkvae Olsen (Karlskoga/Švéd.), Martin Röymark (Tappara Tampere/Fin.), Patrick Thoresen (Curych/Švýc.), Mathias Trettenes (Almtuna/Švéd.).

BĚLORUSKO | Bratři Andrej a Sergej Kosticynové, kteří mají bohaté zkušenosti z NHL, opět nechybí v běloruské nominaci na hokejové mistrovství světa. V uplynulé sezoně Bělorusové v nejlepší lize světa žádného zástupce neměli, protože útočník Michal Grabovskij z New York Islanders vynechal kvůli otřesu mozku celý ročník.

Dvaatřicetiletý Andrej Kosticyn, který hraje KHL za Soči, má na kontě v NHL za Montreal a Nashville 398 zápasů a 222 bodů za 103 branek a 119 asistencí.

V play off nasbíral ve 49 duelech 23 bodů (14+9). O dva roky mladší Sergej, nynější hráč Dinama Minsk, za stejné kluby sehrál v základní části 353 zápasů a připsal si 176 bodů (67+109). V play off přidal ve 40 duelech čtyři trefy a 11 asistencí. Zkušenost z NHL má i bek Dmitrij Korobov rovněž z Dinama Minsk, který v ročníku 2013/14 nastoupil třikrát za Tampu Bay. V současné době působí v zámoří z výběru kanadského kouče Davea Lewise pouze bek Oleg Jevenko hrající na farmě Columbusu v Clevelandu v nižší AHL.

V týmu je 17 hráčů z Kontinentální ligy, z nichž 15 hájí barvy Dinama Minsk, dalších šest je z domácí běloruské ligy a útočník Charles Linglet hraje v Německu za Eisbären Berlín.

Linglet je stejně jako brankář Kevin Lalande rodákem z Kanady, který získal běloruské občanství. Třicetiletý Lalande bude chytat na MS v běloruském dresu už počtvrté, o čtyři roky starší Linglet se představí podruhé.

V přípravě Bělorusové sehráli osm zápasů v Euro Hockey Challenge. Představili se v Daugavpilsu proti Lotyšsku (0:1 a 3:0), ve Žlobinu a Bobrujsku proti Německu (3:1 a 1:2), v Grodnu proti Švédsku (1:4 a 1:5) a v Bordeaux proti Francii (1:3 a 4:1).

Do MS vstoupí v pátek v 16:15 zápasem s Finy, o den později ve stejný čas nastoupí proti ČR. Pak ve skupině B v Paříži odehrají duely s Kanadou, Švýcarskem, Francií, Slovinskem a Norskem.

Nominace Běloruska na MS:

Brankáři: Kevin Lalande, Michail Karnauchov (oba Dinamo Minsk/KHL), Vitalij Trus (Něman Grodno),

obránci: Kristian Chenkel, Roman Graborenko, Dmitrij Korobov, Jevgenij Lisovec, Ilja Šinkevič (všichni Dinamo Minsk/KHL), Pavel Vorobej (Dinamo-Molodechno), Vladimir Denisov (Čeljabinsk/KHL), Oleg Jevenko (Cleveland/AHL),

útočníci: Sergej Drozd, Danila Karaban, Jevgenij Kovyršin, Sergej Kosticyn, Alexandr Kulakov, Alexandr Pavlovič, Andrej Stas, Arťom Volkov (všichni Dinamo Minsk/KHL), Arťom Děmkov (Soligorsk), Alexandr Kogalev (Junosť Minsk), Michail Stefanovič (Něman Grodno), Jegor Šarangovič (Bělorusko '20'), Andrej Kosticyn (Soči/KHL), Charles Linglet (Eisbären Berlín/Něm.).

RUSKO | V týmu je šest posil z NHL včetně ofenzivních hvězd Nikity Kučerova z Tampy Bay a Artěmije Panarina z Chicaga. Kouč Oleg Znarok zařadil do týmu celkem šest mistrů světa a dvojnásobný šampion z let 2008 a 2009 Sergej Mozjakin bude kapitánem.

Znarok už měl k dispozici při generálce na Českých hrách Kučerova i další hráče Tampa Bay - útočníka Vladislava Namestnikova a brankáře Andreje Vasilevského - i zadáka Ivana Provorova s forvardem Romanem Ljubinovem z Philadelphie. Panarin se k týmu připojil až před šampionátem.

Vedle kanonýra Mozjakina jsou mistry světa i Vasilevskij a obránce Anton Bělov s útočníky Sergejem Plotnikoven, Vadimem Šipačovem a Jevgenijem Dadonovem z Petrohradu, kteří získali zlato v roce 2014 v Bělorusku. V září na Světovém poháru v Torontu se představili Vasilevskij, Namestnikov, Kučerov, Panarin, Dadonov, Šipačov a útočníci Ivan Tělegin z CSKA Moskva.

Loni na domácím MS v Moskvě, kde Rusové dosáhli na bronz, byli gólmani Ilja Sorokin z CSKA Moskva, Igor Šesťorkin z Petrohradu, beci Bělov, Ljubimov, Viktor Antipin z Magnitogorsku a útočníci Mozjakin, Panarin, Dadonov, Plotnikov a Tělegin.

Debutovat na velké mezinárodní akci mohou zadáci Provorov, Bogdan Kiselevič s Michailem Naumenkovem a forvardy Sergejem Andronovem a Andrejem Svetlakovem z CSKA Moskva, další beci Alexej Bereglazov z Magnitogorsku, Vladislav Gavrikov z Jaroslavle, Arťom Zub s útočníky Alexandrem Barabanovem a Nikitou Gusevem z Petrohradu, Kirill Kaprizov z Ufy i Vladimir Tkačov z Kazaně.

Útočníci Kučerov, Namestnikov a Valerij Ničuškin z CSKA Moskva také dosud na MS nehráli. Kučerov s Namestnikovem debutovali v září na Světovém poháru a Ničuškin se zúčastnil olympijských her v Soči 2014.

Rusové skončili na Carlson Hockey Games třetí se třemi body. Nejdříve prohráli ve Stockholmu se Švédskem 3:4 v prodloužení, a pak v Českých Budějovicích podlehli Finsku 0:1 a zdolali ČR 4:3 po samostatných nájezdech. Předtím v Euro Hockey Challenge hráli v Čeljabinsku s Francií (0:1 v prodloužení a 6:0) a ve Fribourgu a Bielu se Švýcarskem (1:2 a 0:2).

Sborná vstoupí do MS v pátek v 16:15 zápasem proti Švédsku, pak ji ve skupině A v Kolíně nad Rýnem čekají Itálie, domácí Německo, Dánsko, Slovensko, Lotyšsko a USA.

Nominace Ruska na MS:

Brankáři: Ilja Sorokin (CSKA Moskva/KHL), Igor Šesťorkin (Petrohrad/KHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL),

obránci: Viktor Antipin, Alexej Bereglazov (oba Magnitogorsk/KHL), Anton Bělov, Arťom Zub (oba Petrohrad/KHL), Bogdan Kiselevič, Michail Naumenkov (oba CSKA Moskva/KHL), Vladislav Gavrikov (Jaroslavl/KHL), Andrej Mironov (Dynamo Moskva/KHL), Ivan Provorov (Philadelphia/NHL),

útočníci: Alexandr Barabanov, Jevgenij Dadonov, Nikita Gusev, Sergej Plotnikov, Vadim Šipačov (všichni Petrohrad/KHL), Sergej Andronov, Valerij Ničuškin, Andrej Svetlakov, Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva/KHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Kirill Kaprizov (Ufa/KHL), Sergej Mozjakin (Magnitogorsk/KHL), Vladimir Tkačov (Kazaň/KHL), Roman Ljubinov (Philadelphia/NHL), Artěmij Panarin (Chicago/NHL).

FRANCIE | V pětadvacetičlenné nominaci má tým tři posily z NHL. Jsou to útočníci Pierre-Edouard Bellemare z Philadelphie, Antoine Roussel z Dallasu a obránce Yohann Auvitu z New Jersey. V kádru je také útočník Teddy Da Costa, který hrál v uplynulé sezoně v mezinárodní lize EBEL za Znojmo. Nechybí Sacha Treille z Rouenu, bývalý útočník Kladna a Sparty.

Dvaatřicetiletý Bellemare působí v NHL třetí sezonu a v té uplynulé si připsal v 82 zápasech osm bodů za čtyři branky a stejný počet asistencí. Celkem má na kontě z 237 utkání 34 bodů (17+17). V pěti duelech play off zaznamenal jednu asistenci.

O pět let mladší Roussel v tomto ročníku nasbíral v 60 utkáních 27 bodů za 12 branek a 15 asistencí. Za pět let v NHL sehrál 340 duelů a zaznamenal 124 bodů (59+65). V 19 utkáních v bojích o Stanleyův pohár si připsal dva góly a tři asistence.

Sedmadvacetiletý Auvitu odešel do zámoří loni z IFK Helsinky a za New Jersey sehrál 25 utkání, v nichž si připsal dvě branky a stejný počet asistencí. Na farmě v Albany v AHL si ve 29 duelech připsal 13 bodů za pět tref a osm přihrávek.

Zkušenosti z NHL mají také brankář Cristobal Huet z Lausanne a útočník Stéphane Da Costa z CSKA Moskva. Jednačtyřicetiletý Huet získal v roce 2010 s Chicagem Stanley Cup a v NHL chytal také za Los Angeles, Montreal a Washington. Po domácím šampionátu svou bohatou kariéru ukončí. Sedmadvacetiletý Stéphane Da Costa nastoupil v 47 duelech za Ottawu a zaznamenal 11 bodů za sedm gólů a čtyři asistence.

Vedle Stéphanea Da Costy hraje v KHL také útočník Damien Fleury v Kunlunu. Deset hráčů působí v domácí nejvyšší soutěži, čtyři ve Švýcarsku, tři v EBEL, dva v Dánsku a jeden ve Finsku. Pouze v druhé švýcarské lize hrají bek Kévin Hecquefeuille a útočník Laurent Meunier za La Chaux-de-Fonds.

Francouzi sehráli v přípravě osm zápasů v rámci Euro Hockey Challenge a čtyřikrát vyhráli, z toho jednou v prodloužení. Utkali se doma v Amiens a Cergy se Švýcarskem (3:4 a 3:2 v prodloužení), v Čeljabinsku s Ruskem (1:0 v prodl. a 0:6), v Rize s Lotyšskem (1:2 a 6:4) a v Bordeaux s Běloruskem (3:1 a 1:4).

Do turnaje vstoupí doma v Paříži v sobotu od 20:15 proti Norsku a v dalších duelech základní skupiny B narazí na Finsko, Švýcarsko, Kanadu a Bělorusko. V neděli 14. května od 16:15 se utkají s Českem a potom ještě změří síly se Slovinskem.

Nominace Francie na MS:

Brankáři: Florian Hardy (Dornbirn/EBEL), Cristobal Huet (Lausanne/Švýc.), Ronan Quemener (Aalborg/Dán.),

obránci: Florian Chakiachvili, Oliver Dame Malka, Damien Raux (všichni Rouen), Nicolas Besch, Jonathan Janil (oba Bordeaux), Yohann Auvitu (New Jersey/NHL), Kévin Hecquefeuille (La Chaux-de-Fonds/Švýc.), Antonin Manavian (Székesfehérvár/EBEL),

útočníci: Loic Lamperier, Jordann Perret, Sacha Treille (všichni Rouen), Maurin Bouvet, Anthony Rech (oba Gap), Pierre-Edouard Bellemare (Philadelphia/NHL), Valentin Claireaux (Lukko Rauma/Fin.), Stéphane Da Costa (CSKA Moskva/KHL), Teddy Da Costa (Znojmo/EBEL), Floran Douay (Ženeva/Švýc.), Damien Fleury (Kunlun/KHL), Laurent Meunier (La Chaux-de-Fonds/Švýc.), Nicolas Ritz (Herning/Dán.), Antoine Roussel (Dallas/NHL).

ŠVÝCARSKO | V pětadvacetičlenné nominaci má dva hráče, kteří v uplynulé sezoně nastupovali v NHL. Jsou to útočníci Denis Malgin z Floridy a Tanner Richard z Tampy Bay. Kouč Patrick Fischer zařadil do týmu také šest vicemistrů světa z roku 2013 ze Stockholmu. Švýcaři budou v základní skupině B v Paříži jedním ze soupeřů české reprezentace.

Z účasti na turnaji se omluvili útočníci Nino Niederreiter z Minnesoty, Sven Andrighetto z Colorada či Sven Bärtschi s obráncem Lucou Sbisou z Vancouveru.

Dvacetiletý Malgin po svém debutu v NHL v této sezoně sehrál 47 zápasů a připsal si 10 bodů za šest branek a čtyři asistence. Část ročníku strávil i na farmě ve Springfieldu. O čtyři roky starší Richard se také dočkal premiéry, sehrál tři duely za Tampu Bay a jinak působil v Syracuse v AHL.

Celý ročník na farmě v Clevelandu strávil zadák Dean Kukan, který má na kontě v dresu Columbusu osm utkání z ročníku 2015/16. Zkušenosti z NHL mají také brankář Jonas Hiller z Bielu a útočník Damien Brunner z Lugana.

Hiller odchytal za Anaheim a Calgary v základní části NHL 404 utkání a dalších 33 startů si připsal v play off. Brunner má na kontě z působení v Detroitu a New Jersey 121 utkání v základní části a 58 bodů za 25 tref a 33 asistencí. Ve 14 utkáních play off přidal pět gólů a čtyři přihrávky.

U stříbra ve Stockholmu byli obránci Raphael Diaz z Zugu, Philippe Furrer z Lugana a útočníci Simon Bodenmann z Bernu, Denis Hollenstein z Klotenu, Andres Ambühl z Davosu a Reto Suri z Zugu. Naopak debutovat na velké mezinárodní akci mohou gólman Niklas Schlegel z Curychu, bek Joël Genazzi z Lausanne, Ramon Untersander s útočníkem Thomasem Rüfenachtem z Bernu, Fabrice Herzog i Pius Suter z Curychu a Vincent Praplan z Klotenu.

Švýcaři sehráli v přípravě devět utkání. V Euro Hockey Challenge hráli v Amiens a Cergy s Francií (3:4 a 3:2 v prodloužení), v Trenčíně a Žilině se Slovenskem (2:1 a 3:0), ve Fribourgu a Bielu s Ruskem (2:1 a 2:0) a v La Chaux-de-Fonds a Basileji s Dánskem (4:5 a 2:0). V úterý podlehli v Ženevě v generálce Kanadě 1:4.

Do turnaje Švýcaři vstoupí v sobotu od 12:15 proti Slovinsku, pak budou hrát s Norskem, Francií, Běloruskem, Kanadou, Finskem a na závěr skupiny je čeká v úterý 16. května od 16:15 duel s Českem.

Nominace Švýcarska na MS:

Brankáři: Leonardo Genoni (Bern), Jonas Hiller (Biel), Niklas Schlegel (Curych),

obránci: Raphael Diaz, Dominik Schlumpf (oba Zug), Philippe Furrer (Lugano), Joël Genazzi (Lausanne), Romain Loeffel (Ženeva), Christian Marti (Curych), Ramon Untersander (SC Bern), Dean Kukan (Cleveland/AHL),

útočníci: Simon Bodenmann, Gaëtan Haas, Thomas Rüfenacht (všichni Bern), Fabrice Herzog, Reto Schäppi, Pius Suter (všichni Curych), Denis Hollenstein, Vincent Praplan (oba Kloten), Cody Almond (Ženeva), Andres Ambühl (Davos), Damien Brunner (Lugano), Reto Suri (Zug), Denis Malgin (Florida/NHL), Tanner Richard (Tampa Bay/NHL).

SLOVENSKO | Hokejisté Slovenska, kteří zatím nemohou počítat se žádnou posilou z NHL, mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa 14 hráčů z české extraligy. V týmu je pět vicemistrů světa z roku 2012 z Helsinek. Kouč Zdeno Cíger nominoval také devět hráčů, kteří mohou debutovat na velké mezinárodní akci.

Po omluvenkách všech oslovených hokejistů z NHL má ještě Cíger naději, že by v případě vyřazení Edmontonu přijel alespoň bek Andrej Sekera. "Mluvil jsem s ním a je ochotný přijet. Budeme na něho čekat," citoval generálního manažera týmu Róberta Švehlu web Slovenského svazu ledního hokeje. Oilers vedou v sérii 2. kola play off nad Anaheimem 2:1 na zápasy.

Z české extraligy vybral Cíger do týmu hned čtyři sparťany - beky Martina Gernáta, Juraje Mikuše a útočníky Lukáše Cingela a Andreje Kudrnu. Z mistrovské Komety Brno jsou v kádru bek Peter Trška a forvard Marcel Haščák. Z týmu poraženého finalisty Liberce nominoval zadáka Adama Jánošíka s útočníkem Máriem Bližňákem.

Dva zástupce má Plzeň, odkud Cíger vzal obránce Petera Čerešňáka a forvarda Tomáš Hrnku, a také Chomutov (brankář Ján Laco a útočník Dávid Skokan). V týmu jsou také brankář Jaroslav Janus z Litvínova a forvard Vladimír Dravecký z Třince, který bude kapitánem.

Zkušenosti z české extraligy mají i další hráči. Gólman Július Hudáček z Örebro chytal za Pardubice, zadák Michal Čajkovský z Jekatěriburgu hrál za Spartu a útočník Jakub Suja za České Budějovice a Hradec Králové. Michel Miklík z Jyväskylä v této sezoně krátce oblékl dres Komety Brno. V příští sezoně bude hrát v Hradci Králové útočník Tomáš Zigo z Banské Bystrice.

Stříbro z mistrovství světa před pěti lety pod českým trenérem Vladimírem Vůjtkem starším získali Laco, Bližňák, Haščák, obránce Michal Sersen z Banské Bystrice a útočník Libor Hudáček z Örebro. Bližňák má také jako jediný z výběru zkušenost z NHL, kde sehrál šest zápasů za Vancouver.

Debutovat na šampionátu mohou beci Čajkovský, Gernát, Trška, Eduard Šedivý s útočníkem Jakubem Sujou z Košic a další forvardi Cingel, Kudrna, Zigo a Tomáš Matoušek z Banské Bystrice. Při posledním škrtu vypadli obránce Lukáš Kozák z Martinu a útočník Patrik Lušňák ze Zvolenu a Martin Bakoš z Kunlunu z KHL.

V přípravě sehráli Slováci osm zápasů v Euro Hockey Challenge. Představili se v Odense a Aalborgu proti Dánsku (2:0 a 2:0), v Trenčíně a Žilině proti Švýcarsku (1:2 a 0:3), v Košicích a Bratislavě s Finskem (0:3 a 3:2) a v Hamaru s Norskem (2:3 a 0:3).

Do turnaje vstoupí Slovensko v sobotu v 16:15 proti Itálii. V dalších duelech v základní skupině A v Kolíně nad Rýnem budou hrát s Lotyšskem, Dánskem, domácím Německem, Ruskem, Spojenými státy americkými a Švédskem.

Nominace Slovenska na MS:

Brankáři: Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Jaroslav Janus (Litvínov/ČR), Ján Laco (Chomutov/ČR),

obránci: Martin Gernát, Juraj Mikuš (oba Sparta Praha/ČR), Eduard Šedivý (Košice), Michal Sersen (Banská Bystrica), Michal Čajkovský (Jekatěrinburg/KHL), Peter Čerešňák (Plzeň/ČR), Adam Jánošík (Liberec/ČR), Peter Trška (Kometa Brno/ČR),

útočníci: Tomáš Matoušek, Pavol Skalický, Tomáš Zigo (všichni Banská Bystrica), Lukáš Cingel, Andrej Kudrna (oba Sparta Praha/ČR), Jakub Suja (Košice), Andrej Šťastný (Trenčín), Mário Bližňák (Liberec/ČR), Vladimír Dravecký (Třinec/ČR), Marcel Haščák (Kometa Brno/ČR), Tomáš Hrnka (Plzeň/ČR), Libor Hudáček (Örebro/Švéd.), Michel Miklík (Jyväskylä/Fin.), Dávid Skokan (Chomutov/ČR).

NĚMECKO | Hokejisté Německa mají v pětadvacetičlenné nominaci na domácí mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem tři posily z NHL. Kouč Marco Sturm bude spoléhat na brankáře Thomase Greisse s obráncem Dennisem Seidenbergem z New York Islanders i na útočníka Tobiase Riedera z Arizony. Všichni tři byli v září ve Výběru Evropy, který na Světovém poháru v Torontu postoupil do finále.

Sturm dnes zredukoval kádr: vyškrtnul obránce Pascala Zerressena z Kolína nad Rýnem a útočníka Brenta Raedekeho z Mannheimu. Stále ještě bude čekat na posily ze zámoří. "Necháváme si otevřené možnosti," řekl Sturm.

Ve 2. kole play off NHL má ve hře ve vzájemném souboji útočníka Toma Künhackla z Pittsburghu proti Philippu Grubauerovi z Washingtonu, dále pak kanonýra Leona Draisaitla v Edmontonu a beka Korbiniana Holzera v Anaheimu.

Bohaté zkušenosti z NHL má i obránce Christian Ehrhoff z Kolína nad Rýnem. Bývalý hráč San Jose, Vancouveru, Pittsburghu, Los Angeles a Chicaga se také v září podílel na úspěchu Výběru Evropy na Světovém poháru.

Útočník Dominik Kahun z Mnichova je rodákem z Plané a odchovancem Mariánských Lázní.

V přípravě Němci sehráli osm zápasů v rámci Euro Hockey Challenge. Nejdříve hráli v Lillehammeru s Norskem (1:5 a 2:5), pak ve Žlobinu a Bobrujsku s Běloruskem (1:3 a 2:1), v Norimberku a Mannheimu s Českem (7:4 a 3:4 po samostatných nájezdech) a nakonec v Bietigheimu a Ravensburgu s Lotyšskem (3:4 v prodloužení a 3:2).

Do MS vstoupí v pátek zápasem s USA ve 20:15, pak je ve skupině A čeká Švédsko, Rusko, Slovensko, Dánsko, Itálie a Lotyšsko.

Nominace Německa na MS:

Brankáři: Danny aus den Birken (Mnichov), Felix Brückmann (Wolfsburg), Thomas Greiss (NY Islanders/NHL),

obránci: Christian Ehrhoff, Moritz Müller (oba Kolín nad Rýnem), Sinan Akdag, Denis Reul (oba Mannheim), Konrad Abeltshauser (Mnichov), Frank Hördler (Eisbären Berlín), Justin Krueger (Bern/Švýc.), Dennis Seidenberg (NY Islanders/NHL),

útočníci: Marcus Kink, Matthias Plachta, David Wolf (všichni Mannheim), Dominik Kahun, Brooks Macek, Yannic Seidenberg (všichni Mnichov), Yasin Ehliz, Patrick Reimer (oba Norimberk), Patrick Hager, Philip Gogulla (oba Kolín nad Rýnem), Gerrit Fauser (Wolfsburg), Felix Schütz (Rögle/Švéd.), Frederik Tiffels (Western Michigan University/NCAA), Tobias Rieder (Arizona/NHL).

LOTYŠSKO | Útočníci Roberts Bukarts ze Zlína a Andris Džerinš z Hradce Králové figurují v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Lotyšska na mistrovství světa. V kádru je také jediný lotyšský zástupce v NHL Zemgus Girgensons z Buffala.

Třiadvacetiletý útočník v nejlepší soutěži světa sehrál za Sabres 277 utkání a připsal si 86 bodů za 37 branek a 49 asistencí. V roce 2015 se díky hlasování především lotyšských fanoušků dostal i na Utkání hvězd.

Zkušenosti z NHL mají také bek Arturs Kulda z Jokeritu Helsinky a útočníci Kaspars Daugavinš z Nižního Novgorodu, Ronalds Keninš z Curychu a Janis Sprukts z italského celku Ritten/Renon.

V zámoří aktuálně působí útočník Rihards Bukarts, mladší bratr zlínského kanonýra, který nastupoval v AHL za Springfield a v ECHL za Manchester. Univerzitní soutěž NCAA hrají beci Kristofers Bindulis na Lake Superior State University a Janis Jaks na American International College.

Jedenáct hráčů působí v KHL v Dinamu Riga, za které nastoupil i forvard Frenks Razgals, který jinak strávil ročník v HK Riga v juniorské MHL. V KHL působí také Kulda, Daugavinš a obránce Kristaps Sotnieks z Togliatti. Tři hráči mají angažmá ve Švýcarsku.

Šestadvacetiletý Roberts Bukarts hrál za Zlín od listopadu 2015 a ve 100 zápasech nasbíral 78 bodů za 42 bodů a 36 asistencí. O tři roky starší Džerinš přišel do Hradce Králové před touto sezonu a ve 43 duelech zaznamenal 26 bodů za 17 gólů a devět přihrávek.

V českých soutěžích působili další dva hráči. Obránce Guntis Galvinš z Dinama Riga hrál v sezoně 2006/07 za tehdy extraligový Vsetín, jehož dres v roce 2007 oblékal také útočník Lauris Darzinš, který nastoupil i v jednom zápase za Třinec.

V přípravě sehráli Lotyši osm zápasů v Euro Hockey Challenge. Nastoupili doma v Daugavpilsu proti Bělorusku (1:0 a 0:3), v Södertälje proti Švédsku (1:4 a 4:3 po samostatných nájezdech), v Rize proti Francii (2:1 a 4:6) a v Bietigheimu a Ravensburgu proti Německu (4:3 v prodloužení a 2:3).

Lotyši vstoupí do turnaje v sobotu ve 12:15 proti Dánsku. V dalších duelech v základní skupině A v Kolíně nad Rýnem narazí na Slovensko, Itálii, Švédsko, Spojené státy americké, Rusko a Německo.

Nominace Lotyšska na MS:

Brankáři: Janis Kalninš (Dinamo Riga/KHL), Elvis Merzlikins (Lugano/Švýc.), Ivars Punnenovs (Langnau/Švýc.),

obránci: Uvis Janis Balinskis, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš, Ralfs Freibergs (všichni Dinamo Riga/KHL), Kristofers Bindulis (Lake Superior State University/NCAA), Arturs Kulda (Jokerit Helsinky/KHL), Janis Jaks (American International College/NCAA), Kristaps Sotnieks (Togliatti/KHL),

útočníci: Maris Bičevskis, Miks Indrašis, Lauris Darzinš, Gints Meija, Vitalijs Pavlovs, Gunars Skvorcovs (všichni Dinamo Riga/KHL), Rihards Bukarts (Springfield/AHL), Roberts Bukarts (Zlín/ČR), Andris Džerinš (Hradec Králové/ČR), Kaspars Daugavinš (Nižnij Novgorod/KHL), Zemgus Girgensons (Buffalo/NHL), Ronalds Keninš (Curych/Švýc.), Frenks Razgals (HK Riga/MHL), Janis Sprukts (Ritten/Renon/It.).

ŠVÉDSKO | Šestnáct hráčů z NHL mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa hokejisté Švédska. V kádru jsou tři mistři světa, čtyři stříbrní medailisté z olympijských her v Soči z roku 2014 a šest účastníků zářijového Světového poháru.

Kouč Rikard Grönborg měl v kádru 14 hráčů z NHL už v minulém týdnu při generálce na Českých hokejových hrách. Tam už se představili brankář Eddie Läck a útočníci Elias Lindholm, Joakim Nordström a Victor Rask z Caroliny, další forvardi Gabriel Landeskog a Carl Söderberg z Colorada a zadáci Victor Hedman a Anton Stralman z Tampy Bay, John Klingberg z Dallasu a Oliver Ekman-Larsson z Arizony.

Po vyřazení v 1. kole play off stihli turnaj také útočníci William Karlsson z Columbusu, Marcus Krüger z Chicaga a Joel Eriksson Ek s obráncem Jonasem Brodinem z Minnesoty. Obránce Alexander Edler z Vancouveru se zapojil až těsně před šampionátem, přestože jeho tým v bojích o Stanleyův pohár nehrál. Přibyl také forvard William Nylander z Toronta, které vypadlo z play off.

Nejvíce zkušeností z kádru má se 128 starty útočník Joel Lundqvist z Frölundy, který je mistrem světa z let 2006 a 2013. U posledního titulu Švédů před čtyřmi roky byli i Landeskog a Edler, kteří mají stejně jako Ekman-Larsson a Krüger i stříbro z poslední olympiády. Krüger je dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru s Chicagem z let 2013 a 2015.

Na začátku této sezony na Světovém poháru v Torontu, kde Švédové vypadli v semifinále, reprezentovali Ekman-Larsson, Hedman, Stralman, Krüger, Landeskog a Söderberg.

Naopak na první velkou mezinárodní akci se chystají Läck, další gólman Niklas Svedberg z Ufy, zadáci Philip Holm a Calle Rosén a útočníci Dennis Everberg z Växjö, Eriksson Ek, William Karlsson, Nordström, Nylander, Mario Kempe z Podolsku a Carl Klingberg z Zugu, který si navíc užije turnaj s mladším bratrem Johnem. Na MS bude hrát poprvé také Söderberg.

V generálce na šampionát v závěrečném turnaji Euro Hockey Tour skončili Švédové poslední se dvěma body, když ve Stockholmu porazili Rusko 4:3 v prodloužení a pak v Českých Budějovicích prohráli s Českem 4:8 i s Finskem 2:3. Předtím v Euro Hockey Challenge doma v Södertälje Lotyšsko nejdříve zdolali 4:1 a pak s ním prohráli 3:4 po samostatných nájezdech, následně zvítězili v Grodnu nad Běloruskem 4:1 a 5:1.

Do šampionátu vstoupí Švédové v pátek proti Rusku a v dalších duelech v základní skupině A v Kolíně nad Rýnem se utkají s domácím Německem, Spojenými státy americkými, Lotyšskem, Itálií, Dánskem a Slovenskem.

Nominace Švédska na MS:

Brankáři: Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL), Eddie Läck (Carolina/NHL), Niklas Svedberg (Ufa/KHL),

obránci: Philip Holm, Calle Rosén (oba Växjö), Victor Hedman, Anton Stralman (oba Tampa Bay/NHL), Jonas Brodin (Minnesota/NHL), Alexander Edler (Vancouver/NHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), John Klingberg (Dallas/NHL),

útočníci: Elias Lindholm, Joakim Nordström, Victor Rask (všichni Carolina/NHL), Gabriel Landeskog, Carl Söderberg (oba Colorado/NHL), Dennis Everberg (Växjö), Joel Lundqvist (Frölunda), Joel Eriksson Ek (Minnesota/NHL), Carl Klingberg (Zug/Švýc.), Marcus Krüger (Chicago/NHL), William Nylander (Toronto/NHL), Linus Omark (Ufa/KHL), Mario Kempe (Podolsk/KHL), William Karlsson (Columbus/NHL).

SLOVINSKO | Obránci Blaž Gregorc z extraligového Hradce Králové a Jurij Repe z prvoligového Kladna jsou v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Slovinska na mistrovství světa. Soupeř českých hokejistů v základní skupině B bude na turnaji postrádat hlavní hvězdu, útočníka Anžeho Kopitara z Los Angeles.

Kopitar, který v září dovedl jako kapitán Výběr Evropy až do finále Světového poháru v Torontu, se krátce po skončení základní části NHL omluvil z účasti. Po dlouhé a náročné sezoně chtěla hvězda Kings zregenerovat a doléčit drobná zranění.

Jako jediný tak má v týmu trenéra Nika Zupančiče zkušenosti z NHL forvard Jan Muršak, který poslední tři roky hrál za CSKA Moskva a aktuálně se v KHL stěhuje do Nižního Novgorodu. Mezi sezonami 2010/11 až 2012/13 sehrál za Detroit 46 utkání a připsal si čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí.

V KHL v současné době působí také útočníci Žiga Jeglič ze Slovanu Bratislava, Rok Tičar z Jekatěrinburgu a Robert Sabolič z Vladivostoku. Po šesti hráčích hraje v EBEL a ve Francii, tři v Německu, dva v Bělorusku, po jednom v Dánsku a ve Švédsku.

V nejvyšší soutěži nenastupovali útočník Nik Pem z německého druholigového Heilbronnu, ve stejné soutěži působí i bek Aleš Kranjc v celku Bad Nauheim a v druhé nejvyšší švédské lize chytá za AIK Stockholm Gašper Krošelj, který v předešlé sezoně působil v Záhřebu v KHL.

Vedle Gregorce a Repeho je ve slovinském týmu dalších šest hráčů se zkušenostmi z českých soutěží. Kanonýr Sabolič hrál v letech 2014 až 2016 za Spartu, zadáci Mitja Robar z Klagenfurtu a Luka Vidmar z Frederikshavnu přišli rovněž před třemi roky do Mladé Boleslavi. Robar tam strávil dva roky a Vidmar pouze sezonu.

Kranjc hrál v ročníku 2011/12 za tehdy extraligové České Budějovice a na startu sezony 2015/16 působil krátce v Chomutově. Bek Matic Podlipnik z Lyonu oblékal v letech 2012 až 2014 v první lize dres Jihlavy. Útočník Miha Verlič z Villachu nastupoval mezi roky 2009 a 2011 za juniorku Opavy a zahrál si i za její první tým ve třetí nejvyšší soutěži.

Dvaadvacetiletý Repe hraje v Česku tři roky, ale v nejvyšší soutěži má na kontě jen tři zápasy za Třinec. V prvním ročníku v tuzemsku nastupoval v první lize za Havířov a pak zamířil ve stejné soutěži do Kladna. O pět let starší Gregorc přišel v roce 2013 do Pardubic a loni přestoupil do konkurenčního Hradce Králové.

V přípravě na šampionát sehráli Slovinci šest zápasů. V Celje zdolali Maďarsko 2:1, v Lublani prohráli s Kazachstánem 1:2 po samostatných nájezdech, v Budapešti zvítězili nad Maďarskem 5:3, v Neumarktu porazili domácí Itálii 4:1, na Alrosa Cupu v Petrohradu pak vyhráli nad Norskem B 5:3 a prohráli s Ruskem B 3:5.

Do turnaje vstoupí nováček elitní kategorie v sobotu zápasem proti Švýcarsku, pak je čekají duely s Kanadou, Norskem a Finskem. V pátek 12. května od 16:15 nastoupí proti Česku a potom ještě narazí na Bělorusko a domácí Francii.

Nominace Slovinska na MS:

Brankáři: Luka Gračnar (Salcburk/EBEL), Gašper Krošelj (AIK Stockholm/Švéd.), Matija Pintarič (Lyon/Fr.),

obránci: Sabahudin Kovačevič, Klemen Pretnar (oba Junosť Minsk/Běl.), Blaž Gregorc (Hradec Králové/ČR), Aleš Kranjc (Bad Nauheim/Něm.), Matic Podlipnik (Lyon/Fr.), Jurij Repe (Kladno/ČR), Mitja Robar (Klagenfurt/EBEL), Andrej Tavželj (Angers/Fr.), Luka Vidmar (Frederikshavn/Dán.),

útočníci: Boštjan Goličič, Anže Kuralt, David Rodman (všichni Grenoble/Fr.), Aleš Mušič (Olimpija Lublaň/EBEL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava/KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva/KHL), Ken Ograjenšek (Štýrský Hradec/EBEL), Žiga Pance (Klagenfurt/EBEL), Nik Pem (Heilbronn/Něm.), Robert Sabolič (Vladivostok/KHL), Rok Tičar (Jekatěrinburg/KHL), Jan Urbas (Bremerhaven/Něm.), Miha Verlič (Villach/EBEL).

19:30

FINSKO | Sedm posil z NHL mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem hokejisté Finska. Kouč Lauri Marjamäki zařadil do týmu šest mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy a sedm nováčků na velké mezinárodní akci. Finové budou v základní skupině B v Paříži soupeřem české reprezentace.

Všech sedm akvizic z NHL už Marjamäki představil v uplynulém týdnu na Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích. Jsou to útočníci Sebastian Aho z Caroliny, Valtteri Filppula z Philadelphie, Jesse Puljujärvi z Edmontonu a Mikko Rantanen z Colorada, Markus Hännikäinen s brankářem Joonasem Korpisalem z Columbusu a obránce Julius Honka z Dallasu.

Nominace Finska na MS:

Brankáři: Joonas Korpisalo (Columbus/NHL), Joni Ortio (Skelleftea/Švéd.), Harri Säteri (Podolsk/KHL),

obránci: Topi Jaakola, Ville Lajunen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Julius Honka (Dallas/NHL), Joonas Järvinen (Kunlun/KHL), Mikko Lehtonen (HV 71/Švéd.), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL),

útočníci: Jani Lajunen, Veli-Matti Savinainen (oba Tappara Tampere), Juhamatti Aaltonen (IFK Helsinky), Mika Pyörälä (Kärpät Oulu), Miro Aaltonen (Podolsk/KHL), Sebastian Aho (Carolina/NHL), Valtteri Filppula (Philadelphia/NHL), Markus Hännikäinen (Columbus/NHL), Antti Pihlström (Jokerit Helsinky/KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk/KHL), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Jesse Puljujärvi (Edmonton/NHL), Mikko Rantanen (Colorado/NHL), Tomi Sallinen (Kunlun/KHL).

11:00

KANADA | Brankář Chad Johnson z Calgary, obránce Marc-Edouard Vlasic ze San Jose a útočník Brayden Schenn z Philadelphie rozšířili nominaci hokejistů Kanady na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Obhájci triumfu, kteří budou v pátek prvním soupeřem české reprezentace v základní skupině B, mají v kádru aktuálně 22 hráčů.

Třicetiletý Vlasic má na kontě zlato z olympijských her 2014 v Soči a v září se podílel i na vítězství Kanady na Světovém poháru v Torontu. Na šampionát se vydá potřetí, startoval už v letech 2009 a 2012.

V NHL sehrál Vlasic celkem 812 zápasů a připsal si 254 bodů za 53 branek a 201 asistencí. Ve 114 duelech play off zaznamenal tři góly a 26 přihrávek.

O pět let mladší Schenn slavil zisk zlata na předloňském mistrovství světa v Praze. Hrál i na světovém šampionátu v roce 2014 v Bělorusku. V NHL nasbíral ve 433 duelech 248 bodů za 109 gólů a 139 asistencí, ve 24 utkáních play off přidal tři zásahy a 11 přihrávek.

Třicetiletý Johnson reprezentoval na světovém šampionátu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu. V NHL bývalý hráč New York Rangers, Phoenixu, Bostonu, New York Islanders a Buffala odchytal 137 utkání s průměrem 2,44 obdržené branky na zápas, úspěšností zákroků 91,5 procenta a sedmkrát udržel čisté konto. V play off má na kontě jediný start.

Kouč Jon Cooper má v kádru v současné době tři brankáře, šest obránců a třináct útočníků. Před turnajem se Kanaďané utkají v přípravě 2. května v Ženevě se Švýcarskem. V dalších duelech v základní skupině B je čekají Slovinci, Bělorusové, Francouzi, Švýcaři, Norové a Finové.

Nominace hokejistů Kanady na MS: 

Brankáři: Eric Comrie (Winnipeg/NHL), Chad Johnson (Calgary/NHL), Calvin Pickard (Colorado/NHL),

obránci: Jason Demers, Michael Matheson (oba Florida/NHL), Tyson Barrie (Colorado/NHL), Calvin de Haan (NY Islanders/NHL), Josh Morrissey (Winnipeg/NHL), Marc-Edouard Vlasic (San Jose/NHL),

útočníci: Sean Couturier, Claude Giroux, Travis Konecny, Brayden Schenn, Wayne Simmonds (všichni Philadelphia/NHL), Matt Duchene, Nathan MacKinnon (oba Colorado/NHL), Alex Killorn, Brayden Point (oba Tampa Bay/NHL), Mitch Marner (Toronto/NHL), Ryan O'Reilly (Buffalo/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Jeff Skinner (Carolina/NHL).

11:30

USA | Nominaci hokejistů Spojených států amerických na mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a v Paříži rozšířili obránci Charlie McAvoy z Bostonu a Trevor van Riemsdyk s útočníkem Nickem Schmaltzem z Chicaga. Všichni tři budou v dresu USA debutovat. Kouč Jeff Blashill tak má v kádru aktuálně 23 hráčů, z nichž 19 působí v NHL a čtyři v univerzitních týmech.

Devatenáctiletý McAvoy získal na přelomu prosince a ledna zlato na mistrovství světa hráčů do 20 let v Montrealu a Torontu. Sezonu strávil na Boston University v NCAA a na jejím konci debutoval v dresu Bostonu. Sehrál za Bruins šest zápasů play off a zaznamenal tři asistence.

O dva roky starší Schmaltz má za sebou premiérovou sezonu v NHL, v které si v 61 duelech připsal 28 bodů za šest branek a 22 přihrávek. Ve čtyřech zápasech play off nebodoval. Pětadvacetiletý Van Riemsdyk hraje NHL třetím rokem a v uplynulém ročníku zaznamenal v 58 utkáních 16 bodů za pět branek a 11 asistencí. Ve čtyřech utkáních play off vyšel naprázdno.

V kádru USA nakonec chybí ofenzivní hvězda Patrick Kane z Chicaga, který o startu na turnaji uvažoval. Omluvila se i loňská jednička draftu Auston Matthews z Toronta.

Američané se na šampionátu, který se uskuteční od 5. do 21. května, utkají v základní skupině A v Kolíně nad Rýnem s domácím Německem, Dánskem, Švédskem, Itálií, Lotyšskem, Slovenskem a Ruskem. Před turnajem ještě 2. května nastoupí v přípravě proti Itálii v Miláně.

Nominace hokejistů USA na MS

Brankáři: Connor Hellebuyck (Winnipeg/NHL), Jimmy Howard (Detroit/NHL), Cal Petersen (University of Notre Dame/NCAA),

obránci: Charlie McAvoy (Boston/NHL), Daniel Brickley (Minnesota State University/NCAA), Danny DeKeyser (Detroit/NHL), Noah Hanifin (Carolina/NHL), Connor Murphy (Arizona/NHL), Trevor van Riemsdyk (Chicago/NHL), Jacob Trouba (Winnipeg/NHL),

útočníci: Christian Dvorak, Clayton Keller (oba Arizona/NHL), Anders Lee, Brock Nelson (oba NY Islanders), Anders Bjork (University of Notre Dame/NCAA), Nick Bjugstad (Florida/NHL), J.T. Compher (Colorado/NHL), Andrew Copp (Winnipeg/NHL), Jack Eichel (Buffalo/NHL), Johnny Gaudreau (Calgary/NHL), Jordan Greenway (Boston University/NCAA), Dylan Larkin (Detroit/NHL), Nick Schmaltz (Chicago/NHL).

21:45

ČESKO | Z kádru české hokejové reprezentace připravující se na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem vypadl zraněný útočník Tomáš Filippi. Hráč Magnitogorsku opustil národní tým v Českých Budějovicích již ve středu a nezasáhl tak do dnešního zápasu Českých her proti Finsku.

ČESKO | Sedmá posila z NHL! Český tým se bude moci v Paříži spolehnout také na útočníka Davida Pastrňáka z Bostonu. Mladý střelec tak doplní Jakuba Voráčka, Tomáše Plekance, Radka Gudase, Jakuba Kindla, Petra Mrázka a Michala Kempného. Více čtěte zde.

ŠVÉDSKO | Tre Kronor budou patřit k nejžhavějším kandidátům na celkové prvenství na MS. Do Kolína nad Rýnem už s jistotou odcestuje patnáct posil z NHL, z nichž dvě nejčerstvější dorazí z Minnesoty. Kromě obránce Jonase Brodina se k týmu připojí také Josel Eriksson Ek, jenž na začátku sezony nastoupil v dresu Färjestadu proti Spartě v rámci Champions Hockey League.

Během sezony pak zamířil do NHL, odkud s ním dorazí dalších čtrnáct borců. Oba dva ovšem vynechají turnaj v Českých Budějovicích, kde bude mít kouč Rikard Grönborg k dispozici 12 krajanů ze zámoří.

NĚMECKO | Hokejisté Německa mohou na domácím mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem, který šampionát hostí společně s Paříží, počítat i s brankářem Thomasem Greissem a obráncem Dennisem Seidenbergem z New York Islanders. Kouč Marco Sturm tak bude mít k dispozici celkem tři posily z NHL, protože v kádru už má útočníka Tobiase Riedera z Arizony. Celé trio bylo v září u úspěchu Výběru Evropy, který na Světovém poháru v Torontu postoupil do finále.

Jednatřicetiletý Greiss se na Světovém poháru do branky přes Slováka Jaroslava Haláka nedostal, ale v týmu Islanders se v sezoně dočkal větší důvěry než Halák. Odchytal 51 utkání s průměrem 2,69 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 91,3 procenta a třikrát udržel čisté konto.

O čtyři roky starší Seidenberg se na úspěchu Výběru Evropy v úvodu sezony aktivně podílel. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2011 s Bostonem v tomto ročníku NHL zaznamenal v 73 duelech 22 bodů za pět gólů a 17 asistencí.

RUSKO | Hokejisté Ruska mají v nominaci na Carlson Hockey Games ve Stockholmu a Českých Budějovicích pět posil z NHL. Kouč Oleg Znarok může počítat s brankářem Andrejem Vasilevským a útočníky Nikitou Kučerovem a Vladislavem Namestnikovem z Tampy Bay i zadáky Ivanem Provorovem s forvardem Romanem Ljubinovem z Philadelphie.

Hlavní hvězdou je Kučerov, který byl se 40 brankami druhým nejlepším střelcem základní části NHL za Sidneym Crosbym. S 85 body ze 74 zápasů skončil třiadvacetiletý kanonýr pátý v produktivitě.

Další posilu z NHL pro květnové mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a Paříži, útočníka Artěmije Panarina z Chicaga, ještě Znarok na závěrečný turnaj Euro Hockey Tour nebude mít k dispozici. Na šampionátu se z čerstvě oslovených kandidátů naopak nepředstaví kvůli zranění obránce Nikita Zajcev a bude chybět i útočník Alexandr Radulov z Montrealu, který nemá v NHL kontrakt na příští sezonu.

Nově se k týmu před EHT připojili ze zámoří Vasilevskij a Kučerov. Dále z týmu šampiona KHL Petrohradu beci Anton Bělov, Arťom Zub a Andrej Zubarev a útočníci Jevgenij Dadonov, Nikita Gusev, Sergej Plotnikov a Vadim Šipačov. Z celku poraženého finalisty Magnitogorsku se zařadili do kádru zadáci Alexej Bereglazov a Viktor Antipin a kanonýr Sergej Mozjakin.

Z mistrovského SKA povolal Znarok také gólmana Igora Šesťorkina, který ale bude chytat za ruský B-tým na Alrosa Cupu v Petrohradu, kde se představí i Norsko a Slovinsko.

V kádru na EHT má Znarok celkem sedm mistrů světa. Mozjakin byl u triumfů v letech 2008 a 2009, šestice Vasilevskij, Zubarev, Bělov, Plotnikov, Šipačov a Dadonov má zlato z roku 2014. V září na Světovém poháru v Torontu se představili Vasilevskij, Namestnikov, Kučerov a útočník Ivan Tělegin z CSKA Moskva.

"Tři zápasy na Euro Hockey Tour s těžkými soupeři budou důležitou prověrkou před mistrovstvím světa. Prověří kandidáty, které jsme vybrali. Po návratu máme 2. května přípravný zápas s naším olympijským týmem a pak se rozhodneme o konečné nominaci na šampionát," řekl Znarok oficiálním stránkám Ruské hokejové federace.

Rusové vstoupí do turnaje ve čtvrtek ve Stockholmu proti Švédsku, po přesunu do Českých Budějovic je čeká nejdříve v sobotu duel s Finskem a vystoupení zakončí o den později s českou reprezentací. Tabulce EHT vládnou o 12 bodů před Českem a už v únoru na Švédských hrách v Göteborgu si zajistili celkový triumf.

Nominace Ruska na Carlson Hockey Games ve Stockholmu a Českých Budějovicích (27.-30. dubna):

Brankáři: Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL), Ilja Sorokin (CSKA Moskva/KHL), Andrej Karejev (Nižněkamsk/KHL),

obránci: Andrej Zubarev, Arťom Zub, Anton Bělov (všichni Petrohrad/KHL), Alexej Bereglazov, Viktor Antipin (oba Magnitogorsk/KHL), Andrej Mironov (Dynamo Moskva/KHL), Ivan Provorov (Philadelphia/NHL), Vladislav Gavrikov (Jaroslavl), Bogdan Kiselevič (CSKA Moskva),

útočníci: Sergej Andronov, Valerij Ničuškin, Andrej Svetlakov, Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva), Sergej Plotnikov, Nikita Gusev, Vadim Šipačov, Jevgenij Dadonov (všichni Petrohrad/KHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Sergej Mozjakin (Magnitogorsk/KHL), Anatolij Golyšev (Jekětěrinburg/KHL), Anton Burdasov (Omsk/KHL), Vladimir Tkačov (Kazaň/KHL), Roman Ljubinov (Philadelphia/NHL).

FRANCIE | Hokejisté Francie zahájí ve čtvrtek finální přípravu na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem i s dvěma posilami z NHL - útočníky Pierrem-Edouardem Bellemarem z Philadelphie a Antoinem Roussellem z Dallasu. Francouzi budou v základní skupině B ve francouzské metropoli soupeřem i české reprezentace.

Dvaatřicetiletý Bellemare působí v NHL třetí sezonu a v té uplynulé si připsal v 82 zápasech osm bodů za čtyři branky a stejný počet asistencí. Celkem má na kontě z 237 utkání 34 bodů (17+17). V pěti duelech play off zaznamenal jednu asistenci.

O pět let mladší Roussel v tomto ročníku nasbíral v 60 utkáních 27 bodů za 12 branek a 15 asistencí. Za pět let v NHL sehrál dohromady 340 duelů a zaznamenal 124 bodů (59+65). V 19 utkáních v bojích o Stanleyův pohár si připsal dva góly a tři asistence.

V kádru Francouzů je i útočník Teddy Da Costa, který hrál v uplynulé sezoně v mezinárodní EBEL za Znojmo. Nechybí také forvard Sacha Treille z Rouenu, jenž působil v české extralize v dresech Kladna a Sparty.

12:30

ŠVÉDSKO | Hokejisté Švédska mají v nominaci na turnaj Carlson Hockey Games ve Stockholmu a Českých Budějovicích jedenáct posil z NHL. Vedle deseti hráčů z celků, které se nedostaly do bojů o Stanleyův pohár, je také útočník William Karlsson z Columbusu. Ten vypadl v 1. kole play off s Pittsburghem.

Nominace hokejistů Švédska na Carlson Hockey Games ve Stockholmu a Českých Budějovicích:

Brankáři: Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL), Eddie Läck (Carolina/NHL), Niklas Svedberg (Ufa/KHL)
obránci: Calle Rosén, Philip Holm, Eric Martinsson (všichni Växjö), Anton Stralman, Victor Hedman (oba Tampa Bay/NHL), Henrik Tömmernes (Frölunda), John Klingberg (Dallas/NHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL)
útočníci: Elias Lindholm, Joakim Nordström, Victor Rask (všichni Carolina/NHL), Carl Söderberg, Gabriel Landeskog (oba Colorado/NHL), Pär Lindholm (Skelleftea), Dennis Everberg (Växjö), Joel Lundqvist (Frölunda), Richard Gynge (Nižněkamsk/KHL), Carl Klingberg (Zug/Švýc.), Linus Omark (Ufa/KHL), Mario Kempe (Podolsk/KHL), William Karlsson (Columbus/NHL)


15:00

USA | Hokejisty Spojených států amerických posílí na mistrovství světa útočník Johnny Gaudreau z Calgary a s největší pravděpodobností také hvězda Chicaga Patrick Kane. Nominaci trojnásobného vítěze Stanleyova poháru a držitele Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off z roku 2013 ale ještě americká hokejová asociace oficiálně nepotvrdila.

Prozatímní nominace hokejistů USA:
Brankáři: Connor Hellebuyck (Winnipeg/NHL), Jimmy Howard (Detroit/NHL), Cal Petersen (University of Notre Dame/NCAA)
obránci: Daniel Brickley (Minnesota State University/NCAA), Danny DeKeyser (Detroit/NHL), Connor Murphy (Arizona/NHL), Jacob Trouba (Winnipeg/NHL), Noah Hanifin (Carolina/NHL)
útočníci: Anders Lee, Brock Nelson (oba NY Islanders), Christian Dvorak, Clayton Keller (oba Arizona/NHL), Nick Bjugstad (Florida/NHL), J.T. Compher (Colorado/NHL), Andrew Copp (Winnipeg/NHL), Jack Eichel (Buffalo/NHL), Jordan Greenway (Boston University/NCAA), Johnny Gaudreau (Calgary/NHL), Dylan Larkin (Detroit/NHL).

20:30

ČESKO | Hokejový obránce Radko Gudas z Philadelphie nakonec bude přece jen reprezentovat Česko na nadcházející mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Šestadvacetiletý bek sice po skončení klubové sezony neprošel výstupní lékařskou prohlídkou, nakonec však povolení od zástupců Flyers přece získal. Zdravotní problémy naopak zabránily případnému startu útočníka Michaela Frolíka z Calgary. Více čtěte zde.

18:30

KANADA | Tři vítězové loňského Světového poháru jsou v úvodní devatenáctičlenné nominaci hokejistů Kanady na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Na triumfu v Torontu se podíleli útočníci Ryan O'Reilly z Buffala, Claude Giroux z Philadelphie a Matt Duchene z Colorada, který je i olympijským vítězem ze Soči z roku 2014 a byl stejně jako O'Reilly u posledních dvou titulů na mistrovství světa.

Prozatímní nominace hokejistů Kanady:
Brankáři: Eric Comrie (Winnipeg/NHL), Calvin Pickard (Colorado/NHL),
obránci: Jason Demers, Michael Matheson (oba Florida/NHL), Tyson Barrie (Colorado/NHL), Calvin de Haan (NY Islanders/NHL), Josh Morrissey (Winnipeg/NHL),
útočníci: Sean Couturier, Claude Giroux, Travis Konecny, Wayne Simmonds (všichni Philadelphia/NHL), Matt Duchene, Nathan MacKinnon (oba Colorado/NHL), Alex Killorn, Brayden Point (oba Tampa Bay/NHL), Ryan O'Reilly (Buffalo/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Jeff Skinner (Carolina/NHL).

17:30

USA | Útočník Jack Eichel z Buffala posílí hokejisty Spojených států amerických na květnovém mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a v Paříži. Dvojka draftu NHL z roku 2015 se na velké mezinárodní akci v dresu USA představí podruhé, při své premiéře získal Eichel na světovém šampionátu před dvěma roky v Praze a Ostravě bronz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud