18. května 2017 • 22:37

SOUHRN MS: Kanada těsně porazila Německo 2:1, postupuje Švédsko i Finsko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

O všech postupujících mezi nejlepší čtyři týmy mistrovství světa v Německu a Francii je jasno. O medaile si díky čtvrtfinálové výhře 2:0 nad USA zahrají hokejisté Finska. Jejich soupeřem bude Švédsko, které porazilo Švýcarsko 3:1. V bitvě gigantů proti Rusku nastoupí poslední šampion z Kanady, jenž porazil domácí Německo 2:1.



KANADA - NĚMECKO 2:1

Kanada udělala další krok k obhajobě titulu mistrů světa, když ve čtvrtfinále šampionátu porazila domácí Německo 2:1. V sobotním semifinále čeká kanadské mužstvo duel s Rusy, přemožiteli českého týmu.

Kanaďané měli sice v utkání velkou převahu, jenže ji nedokázali v tak výrazné míře promítnout do skóre. Útočníci Mark Scheifele a Jeff Skinner góly v závěru první a druhé třetiny zajistili svěřencům kouče Jona Coopera vedení 2:0, Němcům dal trefou v oslabení naději v 54. minutě Yannic Seidenberg. Více jim však Kanaďané nedovolili.

V bitvě o finále na sebe narazí dvě hokejové velmoci. Kanaďané dobyli zlato na posledních dvou šampionátech a případným 27. titulem by se dotáhli v historickém přehledu na Rusko v součtu s prvenstvími bývalého Sovětského svazu. Rusové naposledy získali titul v roce 2014.

Podle očekávání se hrálo od začátku podle kanadských not, jenže střelcům s javorovým listem na hrudi po celé utkání čelil výtečně chytající gólman Grubauer. Ve čtvrté minutě ho nedokázal překonat v obrovské šanci O'Reilly, až v 18. minutě využil přesilovku Scheifele. Využil toho, že Grubauerovi clonil spoluhráč Müller.

Ve druhém dějství dala Kanada jasně najevo touhu rozhodnout zápas ve svůj prospěch a nepřipustit žádné komplikace. Zámořský favorit v této fázi hry vyhrál na střely mezi tyče drtivým poměrem 20:1. Šance domácích přišla v 25. minutě, kdy Abeltshauser nezakončil úspěšně přečíslení tří na dva. Grubauer se naopak vyznamenal při možnosti Couturiera.

Grubauer dál držel Němce nad vodou, i proto mohl Dennis Seidenberg v přesilovce vyrovnat, ale minul. Brzy ho to mrzelo, neboť v 39. minutě se dostal k dorážce Skinner a bekhendem uklidil kotouč za Grubauera.

Ve třetí dvacetiminutovce si Grubauer poradil s Girouxovou tečí, Pickard na druhé straně vychytal Schütze. O'Reilly pak v přesilovce trefil tyč. V 54. minutě Němci udeřili z brejku v oslabení, když si Yannic Seidenberg pohrál s kanadským gólmanem a snížil.

Killorn tísněný Draisaitlem mohl rozhodnout, ale nedal. Kanada však Němce nepustila ani k power play.

MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 5. • 20:15
Kanada
Kanada
2:1
ONLINE
18. května
20:15
Německo
Německo
Góly

Domácí: 17:11. Scheifele, 38:08. Skinner

Hosté: 53:21. Y. Seidenberg

Sestavy

Domácí: Pickard (Ch. Johnson) – Parayko, Vlasic (A), Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Skinner, Scheifele – Simmonds, Giroux (C), R. O'Reilly – Duchene (A), Couturier, Killorn – B. Schenn, Konecny, Marner – Point.

Hosté: Grubauer (Greiss) – Reul, Ehrhoff (C), D. Seidenberg (A), Müller, Abeltshauser, Hördler, Krueger – Kink (A), Y. Seidenberg, Kahun – Draisaitl, Reimer, Ehliz – Macek, Plachta, Hager – Schütz, Wolf, Tiffels – Fauser.

Rozhodčí

Jan Hribik (CZE), Daniel Stricker (SUI) – Judson Ritter (USA), Sakari Suominen (FIN)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem


ŠVÝCARSKO - ŠVÉDSKO 1:3

Švédsko zvítězilo ve čtvrtfinále nad Švýcarskem 3:1 a v boji o finále ho v sobotu v Kolíně nad Rýnem čeká severské derby s Finskem. Svěřenci trenéra Rikarda Grönborga se představí v semifinále poprvé od roku 2014, kdy získali v Minsku bronz.

Na vedoucí branku Švéda Nicklase Bäckströma odpověděl v první třetině šťastným gólem Gaetan Haas, ale ve 34. minutě vstřelil vítězný gól William Nylander a výsledek ještě pojistil v úvodu závěrečného dějství Alexander Edler.

Švédové, kteří se museli stejně jako před dvěma roky v Česku i loni v Rusku za čtvrtfinálovým soupeřem stěhovat, vstoupili do duelu lépe. Po akci Nylandera a Lindberga se dostal puk k Bäckströmovi, který střelou na lapačku překonal Genoniho.

Seveřané sice měli převahu, ale Švýcaři ve 13. minutě šťastně vyrovnali. Haas nahodil zpoza brankové čáry puk bekhendem před branku a Ekman-Larsson srazil puk za Henrika Lundqvista.

Úvod druhé dějství patřil Švýcarsku, protože Bäckström šel pykat na dvě plus dvě minuty, ale švédský gólman odolal. Při Schäppiho vyloučení se neprosadil ani výběr Tří korunek, ale ve 34. minutě už se dočkal. Nylander sice v úniku po souboji s Martim padal, ale ještě stihl poslat puk mezi Genoniho betony do branky. Vyrovnat mohl Hollenstein, ale neuspěl s blafákem.

Ve 44. minutě pojistil vedení favorita Edler, který po střele Joela Lundqvista zamířil přesně do odkrytého prostoru u pravé tyče Genoniho branky. Vzápětí ještě Edler trefil tyč.

V 56. minutě sice po Schlumpfově střele propadl Henriku Lundqvistovi puk za brankovou čáru, ale rozhodčí už předtím přerušil hru. Švýcaři proti brzkému písknutí marně protestovali a zdramatizovat konec se jim už nepodařilo.

MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 5. • 20:15
Švýcarsko
Švýcarsko
1:3
ONLINE
18. května
20:15
Švédsko
Švédsko
Góly

Domácí: 12:53. Haas

Hosté: 04:15. Bäckström, 33:15. W. Nylander, 43:44. Edler

Sestavy

Domácí: Genoni (Schlegel) – Diaz (C), Furrer, Schlumpf, Kukan, Loeffel, Genazzi, Marti – Rüfenacht, Schäppi, Almond – Praplan, Hollenstein (A), Haas – Ambühl (A), Herzog, Malgin – Bodenmann, Brunner, Suter – Suri.

Hosté: Lundqvist (Fasth) – Strålman, Hedman (A), Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog (A) – Lindberg, Bäckström, W. Nylander – Everberg, Söderberg, W. Karlsson – J. Lundqvist (C), Eriksson Ek, Nordström – Krüger.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Kubuš (SVK) – Otmakhov (RUS), Suchánek (CZE)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

8 417 diváků


USA - FINSKO 0:2

Zápas rozhodl po bezbrankové první třetině gól, který vstřelil útočník Mikko Rantanen v začínající 22. minutě. Postup svěřenců kouče Lauriho Marjamäkiho potvrdil před polovinou třetího dějství další forvard Joonas Kemppainen. Branku Seveřanů hájil bezchybně Harri Säteri, nulu vychytal díky 26 úspěšným zákrokům.

Pro Finy jde o šestou semifinálovou účast z posledních sedmi šampionátů. Od druhého titulu v roce 2011 dosáhli vedle loňska na stříbro i v roce 2014. Američané naproti tomu končí na turnaji jakožto vítězové základní skupiny A, v níž na úvodní porážku s Němci (1:2) navázali sérií šesti vítězství.

Finům, kteří ve skupině herně příliš nepřesvědčili a postoupili až z čtvrtého místa, vyšel klíčový zápas turnaje na výbornou. V úvodních šancích neuspěl Filppula, Jani Lajunen tečoval Hietanenovu střelu do tyče za bezmocným Howardem. Ten se ale pak vytáhl, když na něho uháněl po chybě Američanů v útočném pásmu osamocený Juhamatti Aaltonen.

Již po 26 vteřinách druhé třetiny se proti pravidlům provinil Lee, ale příliš dlouho na trestné lavici nepobyl. Po 35 sekundách se na druhý pokus při dorážce prosadil zblízka Rantanen, jemuž obrana USA dopřála nevídaně mnoho prostoru a času. Ve 34. minutě mohl vyrovnat Nelson, ale strážce finského brankoviště Säteri byl proti.

Přestože ve třetí části Američané zvýšili herní i střeleckou aktivitu, pozorně hrající Finové je nepouštěli do velkých šancí. V 47. minutě se naopak dostali na druhé straně do přečíslení dvou na jednoho Juhamatti Aaltonen s Kemppainenem, který uklidil puk do sítě a zvýšil na 2:0. Tři minuty před koncem to Američané zkusili bez gólmana, jejich snahu ale utlumil Eichelův faul. Säteri pak ještě vychytal Larkina.

MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 5. • 16:15
USA
USA
0:2
ONLINE
18. května
16:15
Finsko
Finsko
Góly

Domácí:

Hosté: 21:01. Rantanen, 46:49. Kemppainen

Sestavy

Domácí: Howard (Hellebuyck) – C. Murphy (C), Hanifin, Trouba, DeKeyser, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk – Eichel, Keller, Lee – Schmaltz, D. Larkin (A), B. Nelson (A) – J. Gaudreau, Bjugstad, K. Hayes – Compher, Copp, Greenway – Dvorak.

Hosté: Säteri (Korpisalo) – Ohtamaa, Honka, Kukkonen (C), V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Jaakola (A) – Savinainen, Filppula (A), Rantanen – Aho, Pyörälä, Puljujärvi – Kemppainen, Pihlström, J. Aaltonen – M. Aaltonen, Hännikäinen, J. Lajunen – Osala.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Jeřábek (CZE) – Lazarev (RUS), Lhotský (CZE)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Návštěva

8 968 diváků

Vše o MS v hokeji 2017 čtěte ZDE »

Další program:

Sobota 20. května (Kolín nad Rýnem):

15:15 semifinále: Finsko - Švédsko,

19:15 semifinále: Kanada - Rusko.

Neděle 21. května (Kolín nad Rýnem):

16:15 o 3. místo,

20:45 finále.

Jeff Skinner (53) byl autorem druhé branky Kanady
Jeff Skinner (53) byl autorem druhé branky Kanady

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud