Pavel Bárta
23. srpna 2017 • 04:20

Skandál na Ukrajině! Dva hokejisté měli vzít na MS úplatek 660 tisíc

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Ukrajině propukl obří skandál s cinknutými výsledky. Dva členové národního mužstva přiznali, že jim bylo vyplaceno 30 000 dolarů (660 000 korun) za to, aby na dubnovém domácím mistrovství světa Divize I A jejich tým prohrál s Jižní Koreou, a to nejvýš o dvě branky. Asijský celek zvítězil 2:1 po nájezdech. Ale beztak si poprvé v historii zajistil postup mezi elitu.



Aféru odstartovala listovní zásilka. Ukrajinský webový portál Obozrevatěl obdržel dva dopisy s datem 29. dubna 2017, tedy den po skončení mistrovství světa, které se hrálo v Kyjevě. Jeden byl psaný údajně rukou brankáře Eduarda Zacharčenka, autor druhého se podepsal jako obránce Volodimir Varivoda. Oba v nich slibují, že vrátí vyplacené peníze, neboť výsledek zápasu s Jižní Koreou nedopadl tak, jak mělo být domluveno. Nyní jim hrozí trestní stíhání, vysoké pokuty a dokonce i vězení.

Ukrajinský svaz a ministerstvo sportu chystají tvrdá opatření proti každému, kdo byl do případu namočen a mohl na něm profitovat. Prověřit ho chce mezinárodní federace IIHF. Vytvořila komisi, která má důkladně prozkoumat průběh zápasu, stejně jako podezření, vyplývající z přiznání dvojice ukrajinských reprezentantů.

„Zahájíme šetření, otevřeme tuhle kauzu, i když výsledek neovlivnila, konečný stav (1:1 v běžné hrací době) vypovídá o něčem jiném. Jedná se však o velmi vážná obvinění. Pokud k tomu skutečně došlo, čelíme velkému problému. Je nutné této situaci věnovat maximální pozornost a přistupovat k ní se vší vážností,“ citovala prezidenta Reného Fasela ruská agentura TASS.

VIDEO: Tento vítězný nájezd poslal Jižní Koreu poprvé do elitní skupiny MS!

Ukrajinský web neuvedl, kdo hráčům peníze vyplatil. Stopy však údajně vedou k Alexeji Lazarenkovi, trenérovi Viťazu Charkov, jenž s národním týmem nemá nic společného, ovšem připravoval některé klíčové reprezentanty. Mohlo se jednat o účelovou manipulaci, sázkový podvod. Vedení ukrajinské ligy navíc připustilo, že má z minulé sezony informace o domluvených výsledcích v domácích soutěžích.

Kvůli aféře získala nevábnou chuť i opojná cesta Korejců vzhůru mezi světovou elitu. O Asijcích se v této souvislosti nemluví, s případem pravděpodobně nemají nic společného, až na to, že soupeřem Ukrajiny byli právě oni, šlo jim o postup a vítězstvím si ho taky zajistili.

Podle ukrajinských zákonů lze v těchto případech korupce udělit pokuty ve výši až 560 000 hřiven (necelých půl milionu korun), může to skončit i odsouzením na dva až pět let. Ukrajinský ministr sportu Igor Ždanov označil zmíněný čin za hanebnost a vyzval k aktivnímu boji proti podvodům tohoto druhu. „Pokud se prokáže, že to je pravda, žádám o přísné tresty pro všechny. Nemáme právo takové věci skrývat,“ uvedl.

Hlavní trenér ukrajinského národního celku Olexander Savickij naproti tomu zdůraznil, že nevěří tomu, že by dva hráči dokázali zmanipulovat zápas v soutěži, jako je mistrovství světa. Dokonce zapochyboval, zda jsou dopisy od Zacharčenka a Varivody pravé.

„Žádné účtenky nebo něco takového jsem neviděl, ani nevím, jaký byl vypsaný kurz... Chápu to tak, že mělo jít o sázku, která nevyšla... Tím se teď zabývá asociace. Já čekám. Snažil jsem se spojit s Edou (Zacharčenko), ale nepovedlo se. Varivoda se zranil a léčí se v Chersonu. Nemůžu ani potvrdit, jestli rukopis na zveřejněných dopisech patří opravdu jim. Nevěřím, že dva hráči můžou takovým způsobem ovlivnit celý tým. Nicméně vím, že tyhle kluky můžou diskvalifikovat,“ řekl Savickij.

Plante: Korejský hokej se posouvá vpřed
Video se připravuje ...

Jihokorejská reprezentace porazila v přípravném utkání Spartu 2:1 v prodloužení
Jihokorejská reprezentace porazila v přípravném utkání Spartu 2:1 v prodloužení

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud