Zdeněk Janda
5. listopadu 2008 • 05:00

Straka: Bylo to krásné. Jsem dojatý

TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Aplaudujícím fanouškům zamával. Na chvilinku se zakoukal do ledu, pak se k němu přitočil Jaromír Jágr. Cosi mu pošpital. V kabině působil dojatě.



Hokejový útočník a reprezentační srdcař Martin Straka se včera v zápase se Slováky, v němž mužstvo rivala rozdrtilo 7:0, rozloučil s národním týmem. Prý definitivně. Škoda...

Jágr – Straka. Tohle spojení včera opět zafungovalo. Přihrávky poslepu, hezké akce, k tomu i gól. Ale bylo to nejspíš naposledy.

Šestatřicetiletý veterán se nenechá zlomit. Ani Jágrem, ani reprezentačním koučem. Ani fanoušky, kteří mu včera po utkání nadšeně aplaudovali. „Je konec. Vážně,“ vykládal novinářům. Ale bylo vidět, že ho reakce hokejových příznivců potěšila.

„Bylo to moc hezké. Byl jsem dojatý,“ přiznal. Pak se na chvilku odmlčel, dlouze polkl. „Moc si toho vážím. Určitě....“

Z emočního hlediska to pro něj nebylo jednoduché. Loučí se v době, kdy má super formu. V době, kdy v mužstvu působí jeho největší hokejový parťák. A po zápase, v němž dělal kapitána. A tým protivníka tak rozdrtil...

„Bylo to hezké, ale je čas odejít. Sami jste to viděli. Tihle mladí kluci jsou vynikající,“ dodal olympijský šampion z Nagana.

Po zápase byl vyhlášen nejlepším hráčem českého výběru. Jakmile zaznělo jeho jméno, strhl se obří potlesk. Ale jemu se příliš pro cenu nechtělo. „To bylo tím, že jsem si ji nezasloužil. Byli na ledě daleko lepší hráči,“ reagoval.
V elitní formaci hrál na levém křídle vedle Jágra a Jaroslava Hlinky.

Spolupráce s Jágrem klapala, i když bylo vidět, že nejde o zápas, v němž jde o všechno. Takže některé akce neklaply kvůli tomu, že se oba hráči snažili o parádičky.

„Hokej se hraje hlavně pro lidi. Aby z toho něco měli,“ pousmál se Jágr.
Ve 26. minutě dal gól. Po Strakově přihrávce, samozřejmě... „Hlavně že ten gól dal. To je vždycky důležité, aby byl v klidu,“ smál se plzeňský boss. V kabině žertovali. Když Straka mluvil s novináři, Jágr se vedle zrovna oblékal. A použil nějaký deodorant.

Loučící se reprezentant zbystřil, párkrát popotáhl nos. A pronesl: „Fuj, co si to na sebe stříkáš? Se vůbec nedá dýchat.“

Jágr se jen smál. Když potom mluvil o tom, že by chtěl někdejšího parťáka z Pittsburghu i z Rangers přemluvit k účasti na šampionátu, zvážněl. Straka se ale omámit nenechá. „Jsme přeci dospělí lidé, ne? Každý ví, co dělá.“

Straka nemiluje, když je v centru pozornosti. Takže když lidé skandovali, koukal spíše do ledu. Ale uvnitř s ním emoce cloumaly. Co se mu přehrávalo v hlavě? Nejlepší reprezentační okamžiky.
„Hlavně Nagano. To byl největší zážitek, stejně jako největší úspěch. Jednoznačně,“ povídal.

Bylo to zřejmě naposledy, co se objevil v reprezentační kabině. Zato Jágr se, pokud bude fit, představí i na šampionátu. Včera se ukázalo, že pro fanoušky je největší modlou. Už při dopoledním rozbruslení na něj mladí klučinové, kteří pak hráli turnaj v minihokeji, užasle koukali...
„Je to on! Hele, támhle je!“ křičeli na sebe.

Jágr v zápase nezklamal. Ale musí si zvykat, že se příště bude muset obejít bez Straky. Nebo ho opravdu přemluví?

SPOLEČNÉ MOMENTY
JÁGRA (1+0, 5 střel) A STRAKY (0+1, 1 střela)
8. Nastupují spolu jako první do oslabení. Nepodaří se jim vyhodit puk z pásma.
16. Střídavě oba motají soupeře v rohu útočného pásma, Slováci se osvobozují vyhozením.
25. Jágr se po Strakově přihrávce dostává ke dvěma nebezpečným střelám.
26. Strakova zadovka nachází na kruhu Jágra, který bez přípravy pálí. A míří přesně. Gól na 4:0.
48. Jágr, dojíždějící před branku, chtěl na jeden dotek přihrát Strakovi číhajícímu u tyčky. Přihrávku vystihla slovenská obrana.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud