Jonáš Bartoš
11. dubna 2014 • 13:55

ČT vypnula hokej a naštvala diváky. Nešlo to jinak, brání se televize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrteční večer? Pro sportovní fanoušky v Česku především ve znamení velké hokejové bitvy. Napínavé prodloužení a posléze nájezdy v pátém utkání extraligového semifinále mezi Spartou a Kometou Brno však televizní diváci neviděli. Česká televize místo toho přepnula na fotbalovou Evropskou ligu, hokejové drama nešlo pustit ani na internetu. Fanoušci se na sociálních sítích marně rozčilovali, Česká televize se zase brání, že musela dodržet platné smlouvy s UEFA a BPA (marketingový partner extraligy).



Česká televize ve čtvrtek na svém sportovním kanálu podle plánu odvysílala zápas Třince se Zlínem, který začínal dřív (od 17:20). Po skončení prodloužení televize přepnula na druhý duel mezi Spartou a Kometou Brno (začátek 18:30). 

Vyhecovaná série přitahuje pozornost velkého množství fanoušků, vedle hokejového náboje i díky městské rivalitě mezi Prahou a Brnem. Dramatické páté semifinále šlo do prodloužení a následně do nájezdů, ve kterých se v holešovické aréně radovali hosté z Brna.

Neviděli jste nájezdy v televizi? Podívejte se zde »

Vypjatý konec utkání ale už diváci na televizních obrazovkách vidět nemohli. Česká televize musela kvůli platným smlouvám přepnout po půl deváté na utkání fotbalové Evropské ligy mezi Juventusem Turín a Lyonem, což dávala v programu s předstihem vědět. Sportovní fanoušci se ale zlobili. Kdo totiž chtěl sledovat závěr Sparty s Kometou, měl smůlu.

„Přes snahu týmu ČT sport tomu zabránit včera došlo ke kolizi programu. Česká televize musela dát ve vysílání prostor přenosu Evropské ligy, protože má dlouhodobě uzavřenou smlouvu s UEFA,“ uvedla pro iSport.cz tisková mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Favorizovaná Sparta je nad propastí: Proč nestačila doma na Kometu?
Video se připravuje ...

Na fotbal se dívalo víc lidí, vysvětluje Záruba

Hokejový přenos však nešel načíst ani na internetových stránkách, kam své diváky televize nasměrovala. „Kvůli technické závadě u externí firmy, která pro Českou televizi zajišťuje streamingové služby, bohužel došlo k dočasné nedostupnosti tohoto přímého přenosu. Závada byla po zásahu techniků odstraněna. Všem divákům se za tyto potíže omlouváme,“ vysvětlila Plívová.

Rozhodnutí ČT chápe i marketingový partner extraligy. „Věděli jsme, že hlavní zápas je pro ČT Třinec - Zlín a v rámci možností se pak vysílalo utkání ze Sparty. Na jednu stranu chápu, že to je pro fanoušky hokeje smutné. Ale na druhou stranu také musím chápat závazky České televize směrem k UEFA. Když se ten zápas protahoval, tak od něj zkrátka museli vzhledem ke svému programu odejít,“ uvedl Petr Nitsche, zástupce BPA.

Přepnutí z rozehrané hokejové řeže vysvětloval na Twitteru i komentátor ČT Robert Záruba. „Včera jsme balancovali během minut a sekund na hraně smluv s UEFA a BPA. Rád bych viděl lidi, kteří ČT bez znalostí napadají, jak by to řešil. Shrnul bych to takhle: udělali jsme maximum toho, co nám dovolují smlouvy a technika,“ objasnil Záruba.

Ten argumentoval i tím, že fotbalový zápas nakonec v průměru sledovalo víc diváků (162 tisíc) než hokejový přenos Buly hokej živě (149 tisíc). „Stanice prezentuje "špičkový sport" a "český sport". Fotbalové soutěže jsou nejlépe fungujícím projektem EU,“ argumentoval Záruba.

Přesto hned ve čtvrtek večer přistálo na facebookovém profilu sportovního kanálu ČT Sport hodně komentářů rozhněvaných diváků. „ČT si ovšem možná připsala husarský kousek. Chybová hláška na jejich webu byla sledovanější, než fotbalové utkání. Kdyby se ona hláška brala jako původní tvorba, možná by ji mohli nominovat na nějakou cenu a odnést si patřičné ocenění,“ napsal Vojtěch Rybák.

V Holešovicích přitom na Spartu s Kometou přišla nejvyšší návštěva letošního play off, postup Lva do finále play off KHL vidělo v O2 Aréně téměř 10 000 diváků. Celkem na hokej během jednoho večera v Praze vyrazilo 21 318 lidí, což je velmi úctyhodné číslo.   

Vyjádření České televize

"Sportovní kanál České televize se snaží divákům přinášet maximum sportovních zážitků. I přes snahu týmu ČT sport tomu zabránit však včera došlo ke kolizi programu. Česká televize musela dát ve vysílání prostor přenosu evropské fotbalové ligy, protože má dlouhodobě uzavřenou smlouvu s UEFA, a je tedy vázána povinností vysílat její zápasy. Podařilo se ale zajistit výjimku pro dovysílání hokejového přenosu na webu České televize, přenosy přitom běžně můžeme vysílat na webu jen v režimu TV-utkání, neboť internetová práva vlastní jiný subjekt. Kvůli technické závadě u externí firmy, která pro Českou televizi zajišťuje streamingové služby, bohužel došlo k dočasné nedostupnosti tohoto přímého přenosu. Závada byla po zásahu techniků odstraněna. Všem divákům se za tyto potíže omlouváme."

Alžběta Plívová, tisková mluvčí ČT

Můj nejtrapnější gól nás přiblížil k finále, říká brněnský Kováčik
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Semifinále hokejové extraligy, Sparta - Kometa Brno 1:2 po nájezdech
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud