27. ledna 2015 • 11:44

Bývalý sudí Minář je zpět v extralize. Jako konzultant v Kometě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V tichosti se do hokejové extraligy vrátil bývalý rozhodčí Milan Minář. Nezařadil se však zpátky mezi muže s píšťalkou, ale začal působit v roli poradce v Kometě Brno. Klub si ho najal jako konzultanta pro zápasy, jehož rolí je vyhodnocovat zákroky hráčů a výkony rozhodčích. Mimo jiné pomáhá udržovat při zápasech klid na střídačce.



Po konci minulé sezony se Milan Minář rozloučil s extraligou, na začátku té nové odpískal rozlučkové utkání číslo 755 Olomouc-Slavia. Měl zamířit do mezinárodní EBEL ligy, ze zdravotních důvodů (potíže s kyčlí) však z předběžné dohody sešlo a 46letý účastník čtyř mistrovství světa skončil úplně.

Pauza, kterou si od hokeje a Tipsport extraligy dal, nicméně vydržela jenom tři měsíce. Jeden z nejvýraznějších rozhodčích, muž s pověstným přísným pohledem, našel práci mezi funkcionáři. Kometě Brno poskytuje svoje postřehy ze zápasů, zejména si všímá výkonů rozhodčích a disciplíny vlastních hráčů.

„Milana osobně považuju za jednoho z nejlepších sudích, který kdy pískal extraligu. Věřím, že právě pohled bývalého špičkového rozhodčího a zároveň jeho nynější nadhled bez emocí na průběh zápasů pomůže našemu sportovnímu úseku ve vyhodnocování sporných situací,“ říká k angažování nyní již bývalého sudího Libor Zábranský, šéf Komety.

Největší rozdíl? Nejde na led, ale na tribunu

Vloni na podzim usoudil, že poradce v otázce rozhodování zápasů mužstvo potřebuje. V říjnu po zápase v Hradci Králové neudržel nervy trenér Vladimír Kýhos, nepřímo osočil domácí funkcionáře z ovlivnění videorozhodčího a průšvih musel zahlazovat oficiální omluvou.

Důsledek? Kýhos se rozhodl přestat s rozhovory, nechodí ani po zápasech na tiskové konference, a trenérský štáb dostal k ruce pomocníka z nejpovolanějších. Minář je dvojnásobným rozhodčím roku ze sezon 2002/03 a 2005/06, mezi arbitry se těšil velké vážnosti. S realizačním týmem Komety konzultuje před zápasy a po nich, co je potřeba. Utkání sleduje z tribuny, odkud může sejít za trenéry i během přestávek, pokud cítí, že je potřeba je na něco upozornit.

„Nečekal jsem, že se ocitnu na tomto místě. Musím ale říct, že mě práce baví a snad je i Kometa spokojena. Dostal jsem šanci zůstat u hokeje, což pro mě bylo poměrně důležité,“ uvedl Minář.

V listopadu ho Zábranský s nabídkou na spolupráci oslovil, v prosinci se nováček mezi klubovými činovníky ujal práce. Jeho časové vytížení je podobné jako během rozhodcovských let.

Na zápas dorazí dvě až dvě a půl hodiny před zápasem, mluví o něm s trenéry. Nad zápisem už i s jmény rozhodčích proberou, co je potřeba. Pak nastane ten největší rozdíl: na utkání se Minář neodebere na led, ale na tribunu.

Všímá si hráčů Komety, jejich reakcí na řízení zápasu, výkonů rozhodčích, případných faulů a neodpískaných zákroků.

„Pokud je zápas v klidu a nevidím emoce na střídačce, vůbec k trenérům nechodím. Když vidím, že tam (emoce) jsou, nebo vidím, že se hráči domnívají, že na ně byl faul a oplácí, tak jdu za trenéry a řeknu jim to tak, aby se hráči uklidnili a věnovali se hře,“ vysvětluje 46letý Minář.

Většinou ještě v době, kdy se hráči trousí z kabin na rozhovory, míří Minář pryč ze stadionu. „S rozhodčími se maximálně pozdravím,“ zdůrazňuje, aby předešel podezření, že využívá svých letitých kontaktů k zákulisní práci. Z každého utkání vypracuje zprávu o utkání a předkládá ji klubu. Fauly, sporné okamžiky - to je jeho parketa. Kometa pak zváží, jak s poznatky naložit. Komisi rozhodčích ani disciplinárku sám Minář nekontaktuje.

Vzhledem k tomu, že vlastní aktivní kariéru už ukončil, nevidí v jeho práci pro extraligový klub, která se přímo týká rozhodčích, žádná ze stran problém nebo konflikt.

„Milan Minář je funkcionářem a tak k němu rozhodčí přistupují. Jako ke každému jinému funkcionáři. Dali jsme jim tuto informaci na vědomí,“ říká šéf rozhodcovské komise Pavel Halas. „Čas ukáže, jestli je to (Minářova funkce v Kometě) pozitivní nebo negativní. Rozhodčí ví, že jakákoliv komunikace s funkcionářem nad rámec je braná jako mimořádná událost. Věřím, že to z našeho informačního mailu pochopili i v případě Milana Mináře,“ vylučuje zákulisní tahy.

Podezření z nich se vyhýbá i Minář. „Vím, jak to chodí, a vím, že kdybych se kontaktoval s některým z rozhodčích, tak ten bude první, kdo zvedne telefon a zavolá předsedovi komise. Protože jsem pískal, tak vím, jak to funguje, a ani bych to nedělal,“ říká.

V Kometě komunikuje s trenéry a funkcionáři, na tréninky ani do kabiny k hráčům nechodí. Jestli před play off jeho využití vzroste nechává otevřené.

Celá téma o příchodu Milana Mináře do Komety si můžete přečíst v dnešním deníku Sport. V elektronické podobě si ho můžete koupit ZDE>>>

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Deník Sport si můžete přečíst i v elektronické podobě Deník Sport si můžete přečíst i v elektronické podoběFoto deník Sport

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud