10. března 2016 • 21:33

Trestné střílení probudilo Kometu. Musel jsem dát, věděl Čermák

Autor: vrb, jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brněnský kapitán Leoš Čermák je velkým bojovníkem, ve třetím zápase předkola proti Chomutovu (3:2) se ale ukázal i jako chladnokrevný zakončovatel. V polovině zápasu za stavu 0:1 prolomil střelecké trápení Komety, z trestného střílení vyrovnal na 1:1 a započal tak obrat, který jeho tým dotáhl ve třetí třetině. Tím si vynutil čtvrtý zápas v pátek znovu v DRFG Aréně.



Ve druhém zápase předkola byl Leoš Čermák nevylučovanějším hráčem, jeho nedisciplinovanost se podepsala pod prohru Komety. Tak kdy jindy to odčinit než v zápase, v němž Brňané čelili hrozbě vyřazení?

Za stavu 0:1 v polovině utkání číslo 3 byla ta hrozba skutečně velká. Kometa se přes místy až drtivý tlak nemohla prosadit. Navíc hrála v oslabení. V něm Čermák vybojoval puk, ujížděl na chomutovskou branku, a těsně před ní ho zastavil pádem pod nohy Jan Rutta. Trestné střílení.

Kapitán Komety zavelel! Čermák proměnil trestné střílení a vyrovnal
Video se připravuje ...

„Jasný faul,“ řekl bez rozmýšlení brněnský obránce Tomáš Kaberle. „Bez komentáře,“ mračil se naopak Rutta.

Podle zpomaleného záběru jako první trefil puk, vzápětí tělem, jak je vidět i z přiložené fotografie, smetl i Čermáka. „Hráč mi padl pod nohy, myslím, že trestné střílení bylo regulérní,“ přidal svůj postřeh brněnský kapitán.

Výklad pravidel:

PRAVIDLO 167 – PODRAŽENÍ:

Hráči, který stíhá protihráče majícího puk v držení, a skočí po ledě,
vyklepne puk svojí holí a následně způsobí, že hráč upadne, nebude
uložen trest.

Měl se nájezd Leoše Čermáka skutečně jet?Foto Repro: TV iSport

Pro něho nebylo rozhodující zabývat se výkladem pravidel, ale vlastním stavem. V oslabení byl dlouho, nohy mu sotva sloužily. Musel se jít vydýchat na střídačku. Nahrálo mu, že hosté proti nařízenému trestnému střílení protestovali, takže dostal chvilku navíc na koncentraci.

„Po pádu jsem měl plexisklo celé od sněhu, byl jsem vyšťavený, takže jsem si sedl na střídačku, snažil jsem se vydýchat, utřel jsem si helmu. Pár sekund jsem na to potřeboval,“ popsal Čermák vteřiny před obrovsky důležitým nájezdem.

Kdyby nedal, mohla se celá série vyvíjet úplně jinak. Brno potřebovalo jeho gól i proto, aby uvěřilo, že vůbec dokáže dostat puk do sítě. Do té doby skórovalo za dva a půl zápasu jen jednou.

„Vždycky v tak vypjatém zápase, když ještě tým prohrává, si to člověk uvědomí. Já jsem si řekl, že prostě musím dát gól,“ potvrdil Čermák. „Udělal jsem, co mě napadlo, gólmana přečteného nemám. Naznačoval jsem střelu, na tu byl ale gólman celkem dobře postavený, takže jsem udělal kličku. Naštěstí se to povedlo,“ oddechl si.

Jeden hráč mu na střídačce Komety fandil speciálně. Rastislav Špirko byl nešťastníkem gólového momentu Chomutova, puk krátce před gólem smolně tečoval hokejkou.

„Všichni jsme doufali, že Leoš vyrovná. Já o to víc, protože první gól jsem tečoval do brány já, tak jsem si přál, aby to dopadlo dobře a nemusel jsem si to vyčítat,“ řekl slovenský útočník.

Satisfakci se mu pak podařilo dokonat ve třetí třetině, v níž dal vítězný gól. V přesilovce pěti proti třem si našel odražený puk a poslal ho do sítě. Zvyšoval na 3:1, hosté pak už jen snížili.

„Naše síla v domácím prostředí je úplně jiná než venku. Vyvinuli jsme velký tlak, sice jsme se nemohli v první třetině prosadit, ale nezbývalo nám nic jiného než věřit, protože všichni viděli, jaký tlak máme. Bylo jen otázkou času, kdy se nám tam nějaký puk odrazí. To se stalo ve třetí třetině a dvakrát jsme z toho profitovali,“ podotkl Špirko.

I díky jemu se teď budou Kometa a Chomutov chystat na zápas číslo čtyři.

SESTŘIH: Předkolo play off (3. zápas): Kometa Brno - Chomutov 3:2
Video se připravuje ...

MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 3. • 17:20
HC Kometa Brno
HC Kometa Brno
3:2
ONLINE
10. března
17:20
Piráti Chomutov
Piráti Chomutov
Góly

Domácí: 27:08. Čermák, 43:26. H.Zohorna, 44:19. Špirko

Hosté: 20:57. Račuk, 50:19. Kaše

Sestavy

Domácí: Čiliak (Falter) – Kaberle (A), Kozák, Hanzlík, Kováčik, Trška, Malec, Šnajnar – Ostřížek, Čermák (C), H. Zohorna – Káňa, Hruška (A), Špirko – Dočekal, Raška, Dostálek – Burian, Koreis, Mrázek – R. Zohorna.

Hosté: Kristan (Strmeň) – Skinner, Rutta, Tejnor, Valach, Pereťjagin, Harant, Šidlík – Tomica (A), Červenka, Račuk – Vondrka (C), Růžička, Hřebejk (A) – Sklenář, Kämpf, Květoň – Dušek, Kaše, Ölvecký – Šidlík.

Rozhodčí

Lacina, Pešina – Komárek, Ondráček

Stadion

DRFG Arena, Brno

Návštěva

7414 diváků

Krev a strach na hřišti! Tejnor opouštěl led Brna na nosítkách
Video se připravuje ...

Vládci hokejových tribun! Fanoušci Komety vytáhli choreo
Video se připravuje ...

Vyhrocený zápas v Brně! Rvačka skončila netradičním trestem pro Skinnera
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud