16. března 2010 • 11:19

Holík: Co příště? Šlápne někomu do ksichtu?

Autor: Jaroslav Holík
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na sto, kdepak, dvě stě procent souhlasím s Dominikem Haškem a dalšími hráči, že liberecký Bartovič měl za úmyslné kopnutí do Tůmy dostat pořádný flastr. Jen si to vezměte, za křivé slovo dostanete pět zápasů jako Patera, a když zchromíte hráče, který pak nemůže hrát půl roku hokej, dostanete jeden zápas.



Tohle je typický obrázek českého hokeje. Takhle to u nás chodí a proto takhle vypadá celý náš hokej. Proto jsme tam, kde jsme.

Zarazilo mě, že se prý bývalému šéfovi disciplinárky, panu Šulcovi nezdálo, že by to bylo úmyslné. To je úplný nesmysl. Když chci vykopnout puk, tak nekopu z vrchu, ale do stran. Když už. To přece musí být jasné i laikům, kteří nikdy hokej ani nehráli.

Dominik Hašek na muzikálu Děti ráje. Dominik Hašek na muzikálu Děti ráje.Foto Foto Tomáš Martínek
Chtěli jsme Šulcovi nařezat, říká Hašek »
Budějovický Martin Tůma trpěl po zákroku Bartoviče jako zvíře Budějovický Martin Tůma trpěl po zákroku Bartoviče jako zvířeFoto ČTK
Tůma: Byla to ukrutná prasečina »

Navíc je po takovém faulu zbytečné řešit, jestli chtěl, nebo nechtěl. Tůma má poškozený kotník, skončila mu sezona. Musí následovat tvrdý trest! Normální člověk nemůže takový výrok, že to nebylo úmyslné, pochopit.

Bartovič dupe Tůmovi na nohuFoto Repro ČT

Místo toho se Šulc rozčiloval, že se do něj pustil Dominik Hašek. Ohání se tím, že něco podobného by si hráč v NHL nedovolil. To je pravda, nedovolil, protože by za takový faul okamžitě následoval odpovídající trest. Ne stopka na jeden zápas. Dostal by jich dvacet nebo třicet, sebrali by mu plat. To je rozdíl. Proto nemůžou mít naši funkcionáři takový respekt jako v NHL. A nemůžou se divit, když se pak taková osobnost jako Hašek ozve.

U nás prostě ruka ruku myje. Nevím, jak bych to vyjádřil lépe, takhle to u nás chodí. Každý si hlídá své dobré zaměstnání, nechce si nikoho rozházet. Kdybychom ti dnes dali trest, zítra by se to mohlo otočit. Takže radši nic.

Nechápu to. Patera sudímu řekne, že je blbej, a stojí pět zápasů? Ježišmarjá. Tak mu dám pokutu a hotovo. Bartovič hrubým faulem vyřadí hráče, odpočine si jeden zápas a pak Budějovice rozstřílí. Zaviní takový průser, a přesto jej komise prakticky nechala rozhodnout celou sérii.

To mi hlava nebere. Kdyby záleželo na mně, stál by Bartovič tak dlouho, dokud se Tůma nevyléčí. To je odpovídající trest.

Bartovič slaví branku.Foto Pavel Mazáč (Sport)


A ještě si pak Šulc stěžuje do novin na mediální tlak. Jaký tlak? Kdyby Bartovič dostal dvacet zápasů, bylo by to bez tlaku. Pochopitelně by pak brečela druhá strana a Bartovič taky, to je jasné.

Ale ten hráč si v prvé řadě musí uvědomit, co udělal. Po takovém směšném trestu si to neuvědomí. Příště někomu šlápne do ksichtu? Na to budeme čekat? Je za to jeden zápas, tak proč ne? To je hrozně nebezpečný precedens.

Okamžitě mi to připomnělo situaci, když jsem byl před deseti lety u české dvacítky. Na mezinárodním turnaji tehdy Trávníček úmyslně zranil švédského útočníka Weinhandla, píchnul jej do oka. Já jsem pak přijel na naši disciplinární komisi a jasně jsem říkal, že to byl úmyslný faul. A musí za to být adekvátně potrestaný. Oni se chvíli radili a pak říkali, že přece nebudeme trestat své hráče. Já jsem si tam připadal jako blbec!

Byl to úmyslný faul, Weinhandl dodneška říká, že na to oko z osmdesáti procent nevidí. A Trávníček od nás dostal asi měsíc. Od mezinárodní federace rok a půl. Hned jsem si na to u Bartoviče vzpomněl. Bohužel, takhle to u nás chodí, je to přesný obraz českého hokeje. Deset roků je pryč a vůbec nic se od té doby nezměnilo.

Vstoupit do diskuse
19


Články odjinud


Články odjinud