4. srpna 2016 • 10:00

Obejví se i Belmondo?

Autor: red
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budou to první olympijské hry v Jižní Americe. Jejich organizace sklouzla od ohromného nadšení a lehce investovaných miliard až k neuvěřitelným deficitům, záchranným akcím zahraničního kapitálu a chaosu kolem posledních fází organizace. Za vším stojí propad brazilské ekonomiky a vleklý korupční skandál na nejvyšších politických místech.



Inu, co už, musíme zcela pragmaticky říci. V následujících necelých třech týdnech půjde hlavně o sport a doufejme, že žádné okolnosti ani vnější vlivy nepřebijí či nezabijí hlavní charakter velkého globálního podniku situovaného do místa, jež opřádají legendy.

Pláž CopacabanaFoto archiv

Stačí říct: Copacabana, Maracaná. A většina lidí v otevřeném a vzdělaném světě se chytne. Proslulá pláž a ikonický stadion, na něž shlíží neméně věhlasná socha Krista Spasitele, se stanou dějišti sportovního zápolení, jež bude započato o něco dřív, než budou Hry XXXI. olympiády, jak by se mělo správně psát a říkat, prohlášeny za zahájené. Fotbalový turnaj je totiž příliš dlouhý.

Brazílie může nabídnout legendu o sobě samé. Má spisovatele Paula Coelha. Má supermodelku Gisele Bündchenovou. Vznikla tady bossa nova. Rozkládají se tu amazonské deštné pralesy, navzdory zásahům člověka „plíce Země“. Roste tam více než 55 tisíc druhů rostlin, žije 3000 druhů sladkovodních ryb a více než 520 druhů savců. To je více než v kterékoli jiné zemi na světě. Mravenečník, aligátor, tapír, mořské želvy, ale také jedovatí hadi a myriády hmyzu. To vše známe.

Olypimjský park Barra da TijucaFoto archiv

Hurá do favel!

Jako pořadatelská země Her by se Brazílie ráda ukázala jako země srdečná a pohostinná. Byť by to o převážné většině obyvatel platilo, bude to mít v tomto ohledu těžké. Jak je psáno v úvodu, je zmítaná vnitřními problémy, a jestli se ví o krásách rozlehlého území, tak se také ví o chudobě a nevypořádaném poměru k části původních obyvatel.

Takže jak to je - půjde hlavně o sport? Tak dobrá, půjde. Protože to by se olympiády nemohly konat téměř nikde, kdyby se sestavoval seznam zemí, jimž by z nějakých vnějších důvodů bylo zapovězeno se o ně ucházet. Přestože světový sport prošel v předvečer zahájení dalším dopingovým skandálem, jistojistě se dají očekávat špičkové výkony.

Komplex více-či jednoúčelových areálů DeodoroFoto archiv

Začne to v pátek 5. srpna a v Riu de Janeiro se teploty vyšplhají ke třiceti stupňům Celsia. Ano, v těchto oblastech jižní polokoule má být nadprůměrně teplé léto, obvykle tu Celsiova stupnice ukazuje něco málo přes dvacet, ale občas pošle rtuť i pod tuto hranici.

Copak na pláži, kde se uskuteční outdoorové disciplíny, jež nepotřebují speciální technickou podporu, tam bude dobře. Nicméně také bude zapotřebí přepravit se mezi sportovišti rozžhaveným městem. Asi bude lépe v klimatizovaných prostorách, například v hotelích. Ceny za ubytování z průměrné hodnoty 88 amerických dolarů skočily na rekordní hodnotu 258 USD, přičemž oficiální hosté zabrali podstatnou část kapacity těch dražších, takže volných zůstalo jen 14 procent lůžek.

Popravdě, pokud si návštěvníci zajišťovali bydlení sami, a nikoli v balíčku se vstupenkou, udělali dobře. Navzdory předsudkům se celkem dostupné, a přitom vyhovující bydlení dá najít v proslulých favelách, chudých čtvrtích Ria, kam se turistům ze setrvačnosti nedoporučuje chodit. Ale jednak se předpokládá, že během her zde bude bezpečněji než jindy, jednak komunita těchto čtvrtí už dávno pochopila, že na cizince útočí jen idioti, protože cizinci přinášejí peníze častěji a radši než vláda či radnice.

Fotbalový stadion Belo HorizonteFoto archiv

Pocta antice

Ale to už jsme zase dál od sportu. My se k němu snad nedostaneme. Už tuto sobotu odpoledne (mezi sedmou a osmou večerní středoevropského letního času) bude udělena první sada medailí v cyklistickém silničním závodě, krátce nato se dočkají závodníci v šesti dalších sportech. Mimochodem, medaile budou hodně tradiční, kulaté, a symbolickým vavřínovým věncem odkážou k antickému Řecku.

Jinak Rio hlásí, že bude pestré, jak se na sluší na světové centrum karnevalu samby. Oblečení dobrovolníků bude připomínat brazilskou přírodu a městská výzdoba ve světlých plných odstínech má projasnit celkovou atmosféru. Vůbec celé necelé tři týdny mají být barvité jako osudy pilota Adriena Dufourqueta, jenž se vydává pátrat po zmizelé snoubence Agnes a zaplete se do případu ztraceného pokladu starodávných civilizací.

Fotbalový stadion BrasiliaFoto archiv

Pokud jste poznali Muže z Ria, můžete doufat, že hostem slavnostního zahájení bude i Jean-Paul Belmondo. A pak už se opravdu začne sportovat.   

Články odjinud


Články odjinud