14. července 2014 • 02:02

Zlatý míč pro nejlepšího hráče fotbalového MS získal Messi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nejužitečnějším hráčem fotbalového mistrovství světa v Brazílii byl zvolen Lionel Messi, který získal prestižní ocenění Zlatý míč. Argentinský kapitán dovedl svůj tým ke stříbrným medailím po finálové porážce 0:1 po prodloužení s Německem. Útočník Barcelony obdržel nejvíce hlasů od akreditovaných novinářů, kteří vybírali z desítky hráčů nominovaných do ankety technickou komisí FIFA.


"Je to pro mě smutná trofej. V tuhle chvíli se o ni vůbec nestarám, protože jsem chtěl zvednout pohár pro mistry světa. Jedině na něm záleží," prohlásil po finálové porážce zdrcený Messi.

Popáté za sebou nezískal hlavní individuální ocenění šampionátu zástupce nových mistrů světa. Messi zářil zejména v základní skupině, kdy zařídil výhry 2:1 nad Bosnou, 1:0 nad Íránem a 3:2 nad Nigérií celkem čtyřmi góly. V play off však už vyšel naprázdno a na postupech se podílel zejména důležitou penaltou v rozstřelu s Nizozemskem v semifinále.

I tak mu ale novináři dali přednost před nejlepším střelcem šampionátu Jamesem Rodríguezem z Kolumbie, který si odnesl alespoň Zlatou kopačku, či čtveřicí německých mistrů světa Matsem Hummelsem, Tonim Kroosem, Thomasem Müllerem a Philippem Lahmem.

"Myslím, že Messi si Zlatý míč naprosto zaslouží. Odehrál neobyčejné mistrovství, byl klíčovým faktorem, který nás dotáhl do finále," řekl argentinský trenér Alejandro Sabella. "Myslím, že už je na pomyslném fotbalovém Olympu mezi největšími velikány. Byl tam už před mistrovstvím," dodal kouč.

V desetičlenné nominaci byli také domácí hvězda Neymar, Nizozemec Arjen Robben a další dva Argentinci Javier Mascherano a Ángel Di María.

Německo v individuálních oceněních zastupuje Manuel Neuer, který se stal nejlepším gólmanem turnaje. Nejlepším mladým hráčem byl zvolen Francouz Paul Pogba, cenu fair play si odnesla Kolumbie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud