28. července 2014 • 18:27

První Číňan na Tour Ťi Čcheng závod dokončil, byl poslední

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Sedmadvacetiletý Ťi Čcheng se zapsal do historie Tour de France jako první čínský účastník a nejslavnější cyklistický závod i dokončil. Člen týmu Giant-Shimano přijel s velkým odstupem jako poslední do cíle závěrečné etapy v Paříži a poslední místo obsadil i v konečném pořadí. U jeho jména je umístění 164. a ztráta přes šest hodin na vítězného Itala Vincenza Nibaliho.


"Během prvního volného dne jsme uzavřeli sázky, jestli Tour dokončím," prozradil Ťi Čcheng. Často byl vidět v čele pelotonu, protože měl za úkol likvidovat úniky, a závod si "užil" až do konce. Když mu zbývalo před dojezdem na Champs-Élysées 40 km, měl bolestivý pád. Ale i s potlučeným loktem a kolenem protnul cílovou pásku.

Jeho odstup 6:02:24 hodiny od Nibaliho je největší ztrátou na vítěze za posledních 60 let. Ale od týmových kolegů si vysloužil za třítýdenní výkon uznání. "V pelotonu někdo pronesl: 'Není tak špatný, tenhle Číňan. Ukázal potenciál a odvedl dobrou práci'," řekl jeho německý týmový kolega John Degenkolb.

Jedinečný byl čínský cyklista ve stáji Giant i mimo šlapání na kole. Jako jediný z celého týmu totiž spal sám na pokoji, protože prý nesnesitelně chrápe.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud