29. července 2014 • 16:08

Hokejová dvacítka míří do Montrealu ověřit si svou sílu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Výběr hokejové reprezentace hráčů do 20 let čeká v příštím týdnu herní prověrka na novém turnaji v Montrealu. Kouč Miroslav Přerost na ni v těchto dnech připravuje tým na letním kempu v Rokycanech. K dispozici má i útočníky Davida Pastrňáka s Jakubem Vránou, kteří se po letošním draftu během léta dočkali i vstupních nováčkovských kontraktů do NHL.


Junioři zamíří do zámoří v pátek. V Montrealu narazí na Rusko a následně také na dva kanadské výběry. Součástí cesty bude i přípravný duel proti USA. "Bude to velmi zajímavá a vítaná konfrontace se zámořskými celky v jejich nejlepších složeních," řekl dnes ČTK kouč Miroslav Přerost.

V zámoří chce uspět. "Vždy je cílem uspět, abyste si tak případně potvrdili, že ta cesta, kterou jste nastoupili, je správná. Tato cesta nám ukáže, do jaké míry jsme konkurenceschopní, případně co především je ještě potřeba zlepšovat," vysvětlil Přerost.

Celou akci vítá i proto, že právě Montreal společně s Torontem uspořádají na přelomu roku od 26. prosince do 5. ledna světový šampionát hráčů do 20 let. "Každé utkání, každá akce, která se koná v zámoří, je pro nás velké plus. Hráči pak budou zhruba vědět, co je čeká, ať už se to týká místa, atmosféry i všeho kolem. I z toho pohledu jde o důležitou konfrontaci," pochvaloval si Přerost.

Jím postavený současný tým lze vnímat jako základní kostru pro MS. Neznamená to však, že ostatní mají dveře zavřené. "Na začátku se snažíme postavit to nejsilnější mužstvo, takže za daných okolností by tak měla ta kostra vypadat, tedy až na zraněné hráče. Ale sezona se teprve rozběhne a v jejím průběhu vždy někdo naroste, takže do mužstva se určitě mohou dostat i jiní hráči," ubezpečil Přerost.

V týmu je pět krajánků, z nichž tři působí v zámoří. Rovněž Pastrňák s Vránou, i díky událostem posledních dnů nejvýraznější osobnosti mužstva, ale mají za oceán namířeno: Pastrňák (Södertälje) podepsal nováčkovský kontrakt s Bostonem, Vrána (Linköping) s Washingtonem. Pokud se jim nepodaří prosadit se do prvního týmu, budou nadále hrát ve Švédsku. Smlouvu s Washingtonem získal rovněž gólman Vítek Vaněček, jenž však pro nadcházející ročník zůstane prozatím určitě v tuzemsku.

Na jejich osud bude čekat i Přerost, využít jejich služeb a vytrhnout je z dění v NHL by bylo složitější. Ale nikoliv nemožné. "Záleží pak na postoji toho daného týmu i pozici hráče v něm. Už se v minulosti uvolňovali hráči do týmu Kanady, Švédska i třeba Ruska pro juniorský šampionát. Tak uvidíme, jak to celé bude vypadat," uvedl Přerost.

Na kempu v Rokycanech připravuje svěřence hlavně ve věcech spojených s taktikou. "Procvičujeme hru v rovnovážných situacích, ale od včerejška jsme zařadili i přesilovky a oslabení. I když na to nemusí tato fáze sezony vypadat, snažíme se i na tyto věci už co možná nejvíce připravit," přiblížil Přerost.

Nominace reprezentace hráčů do 20 let na turnaj v Montrealu:

Brankáři: Miroslav Svoboda (Třinec), Vítek Vaněček (Liberec), Karel Vejmelka (Pardubice),

obránci: David Němeček (Saskatoon/WHL), Marek Baránek (Litvínov), Robert Černý (Chomutov), Tomáš Dvořák (Karlovy Vary), Lukáš Klok (Vítkovice), Dominik Mašín (Slavia Praha), Filip Pyrochta (Liberec),

útočníci: Jan Mandát (Victoriaville/QMJHL), David Tomášek (Belleville/OHL), David Pastrňák (Södertälje/Švéd.), Jakub Vrána (Linköping/Švéd.), Ondřej Kaše, David Kämpf (oba Chomutov), Sebastian Gorčík (Karlovy Vary), Ondřej Kopta (Hradec Králové), David Michel (Plzeň), Dominik Pokorný (Kometa Brno), Luboš Rob (České Budějovice), Marek Růžička (Třinec), Patrik Zdráhal (Vítkovice).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud