19. prosince 2014 • 14:46

Sjezd ve Val Gardeně vyhrál potřetí Nyman, Bank získal dva body

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Tradiční sjezd ve Val Gardeně vyhrál potřetí v kariéře Američan Steven Nyman, jenž na sjezdovce Saslong získal všechna svá vítězství ve Světovém poháru. Český lyžař Ondřej Bank si připsal dva body za 29. místo.


Dvaatřicetiletý Nyman triumfoval ve Val Gardeně poprvé v roce 2006 a vítězství zopakoval před dvěma lety. Na stupně vítězů v SP se kromě zimního střediska v Dolomitech dostal ještě třikrát na domácí půdě v Beaver Creeku.

"Vždycky, když přijedu do Val Gardeny, tak mé srdce zaplesá. Tady prostě vím, co dělat," řekl o své oblíbené trati Nyman. Recept na úspěch je podle něj jednoduchý: "Od malička jsme doma v USA trénovali to, co je tady potřeba: skoky a jízdu po vlnách."

Specialista na rychlostní disciplíny a bývalý juniorský mistr světa vyhrál s náskokem 31 setin sekundy před Kjetilem Jansrudem. Norský lyžař se díky tomu dostal v přetahované s rakouským slalomářem Marcelem Hirscherem o celkové vedení v SP opět do čela. Před sobotním super-G, v němž by měl svůj náskok zvýšit, vede Jansrud o 52 bodů.

"Už v tréninku bylo vidět, že je tady Steven v dobré formě. Tohle je prostě jeho oblíbená trať. Moje jízda ale taky nebyla špatná," pochvaloval si Jansrud, jenž vyhrál první tři rychlostní závody v sezoně.

Třetí dnes skončil už s velkým odstupem 1,15 sekundy domácí Ital Dominik Paris.

Čtyřiatřicetiletý Bank obsadil předposlední bodované místo a zaznamenal druhý nejlepší výsledek sezony po 22. pozici ze sjezdu v Beaver Creeku. Na Nymana český reprezentant ztratil 3,30 sekundy.

Závod byl zhruba na 20 minut přerušen po pádu Rakušana Floriana Scheibera, jenž se udeřil hlavou o zledovatělou sjezdovku a zřejmě byl krátce v bezvědomí. Po několika minutách se dokázal postavit na nohy, nicméně z trati byl pro jistotu transportován vrtulníkem na vyšetření. Podle sportovního ředitele Rakouského lyžařského svazu Hanse Puma utrpěl lehký otřes mozku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud