30. srpna 2015 • 15:59

Šéftrenér Dvořák čekal lepší šampionát, ale zklamaný nebyl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zlatá medaile překážkářky Zuzany Hejnové není špatná vizitka pro českou atletiku z mistrovství světa v Pekingu, ale šampionát jinak nebyl úspěšný. I šéftrenér Tomáš Dvořák čekal víc. Ani ne tak medailí, jako spíš dalších finálových umístění. Zatímco předloni v Moskvě bylo do osmého místa deset českých atletů, v Pekingu jich bylo pět.


Za Hejnovou zela propast. Finále se nepovedlo oštěpařce Barboře Špotákové (9.), další nejlepší výsledek zaznamenali na sedmém místě výškař Jaroslav Bába a tyčkař Michal Balner. "Sám jsem čekal malinko víc, měl jsem pocit, že by to mohlo dopadnout lépe," řekl Dvořák. "Ale rozhodně nebudeme odjíždět neúspěšní. Někomu se nedařilo tak, jak si představoval, ale je to sport. Bára (Špotáková) to pokazila sama. Chtěla hodit moc a neposlouchala tělo, z toho jsem smutný," uvedl.

Někdy prý měli čeští atleti také smůlu. "Třeba v případě Jakuba," zmínil halového mistra Evropy na 1500 metrů Holušu, který vypadl v rozběhu. "Protože si myslím, že kdyby se do finále dostal, bylo by to zajímavé," řekl Dvořák. Štěstí nepřálo ani oštěpaři Jakubu Vadlejchovi, kterému sudí odmávali sporný přešlap, či čtyřstovkaři Pavlu Maslákovi, jenž měl jednoznačně nerychlejší rozběh. Z jiného by se do semifinále dostal.

České atlety také nebývale často trápily zdravotní potíže. Chodkyně Anežka Drahotová má natržený stehenní sval, koulař Tomáš Staněk trpěl s poraněným tříslem, vícebojařku Elišku Klučinovou bolí achillovka, Vítězslava Veselého trápila záda. V přípravě měli problémy překážkář Petr Svoboda, kladivář Lukáš Melich, vícebojař Adam Sebastian Helcelet. A psychický problém se skákáním má tyčkařka Jiřina Ptáčníková.

"Je to o tom, že limity na mistrovství světa jsou drsné. A už jen se k těm limitům se dostat je někdy přes závit. Čímž ale atlety nechci omlouvat," řekl Dvořák. "Sám jsem také nějaké bolesti zažil, taky jsem si postěžoval, takže chápu, že je to trápí," uvedl.

Na minulém MS v Moskvě měl český tým 38 bodů v hodnocení výsledků do osmého místa, letos 14. V tomto hodnocení obsadila Česká republika 21. pozici. To je prakticky stejný výsledek jako před šest lety v Berlíně, kde zažila česká výprava nejhorší šampionát od Göteborgu 1995. Tehdy měl tým jednu medaili - stříbro Špotákové. "Měli jsme dost finále, ale na jeho konci. Dosažitelná byla lepší místa," uvedl Dvořák. Za Balnerem a Bábou byli osmí Drahotová s Veselým.

"Přemýšlím, jestli jsme neměli jet na nějaký kemp mimo Peking," přemítal Dvořák o dlouhém pobytu v dějišti šampionátu. Dva týdny některé atlety unavily. "Ale zase tu nebyl stres, všechno tu klapalo. Možná to někoho ubilo, že to bylo na jednom místě. Některé výpravy tu byly také od začátku a nemají špatné výkony," uvedl Dvořák.

Na horší výkonnosti atletů se mohlo podepsat halové mistrovství Evropy v Praze. Všichni se na něj speciálně připravovali, což odnesla letní sezona. "Většina závodníků cílila na halu. A hala, to je jiná atletika. Určitě se to podepsalo," prohlásil Dvořák.

V Pekingu nepřesvědčili zlatí z HME Maslák a Holuša, ani třetí z Prahy Klučinová. Do finále postoupil v O2 areně stříbrný dálkař Radek Juška, ale pak už se mu nedařilo. A poslední medailista, bronzový koulař Ladislav Prášil, se kvůli zranění do Pekingu ani nepodíval.

Vysoký počet 25 českých reprezentantů na MS by podle Dvořáka mohl mít pozitivní efekt do budoucna zejména pro mladé a nezkušené. "Třeba pro Adama (Helceleta) to byla podle mě zásadní skutečnost," zmínil vícebojaře Dvořák, bývalý světový rekordman v desetiboji.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud