28. července 2016 • 08:19

Podle průzkumu BBC snížily dopingové skandály zájem o olympiádu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dopingové skandály snížily zájem veřejnosti o olympijské hry. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat rozhlasová stanice BBC. Nadpoloviční většina - 57 procent lidí dotázaných v 19 zemích - uvedla, že doping měl "hodně" nebo "nějaký" negativní vliv na množství pozornosti, kterou budou olympijským hrám věnovat.


Nejméně respondentů hlásících se k negativnímu dopadu dopingu na sledování olympijských her bylo z Německa a z letošní hostitelské země olympiády Brazílie.

Průzkum také zkoumal, jak olympijské výsledky ovlivní hrdost lidí na svou zemi. Souhlas s tím, že výkon jejich sportovců na to bude mít vliv, vyjádřilo 62 procent dotázaných; nejčastěji se tento názor objevoval v zemích jako Indonésie, Keňa, Rusko, Peru a Indie. Národní hrdost naopak podle názoru respondentů výkony na OH nejméně ovlivní v Brazílii, Německu, USA a Francii.

Firma GlobeScan, která průzkum provedla, k tomu dodala, že se podle odpovědí zdá, že "olympijské hry nadále pozitivně stimulují národní hrdost, především mezi obyvateli v nově se rozvíjejících ekonomikách". Šéf firmy Doug Miller také tvrdí, že výsledky průzkumu "podtrhují významnou roli, jakou hraje Světová antidopingová agentura (WADA) při ochraně olympijské značky".

Začátkem tohoto týdne kritizovala WADA Mezinárodní olympijský výbor za to, že odmítl její doporučení vyloučit Rusko z olympijských her v Riu, které začnou 5. srpna. Vyšetřovací komise agentury tento měsíc uvedla, že Rusko provozovalo státem sponzorovaný dopingový program ve valné většině letních i zimních olympijských sportů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud