24. října 2016 • 13:19

Kopecký si chce v Británii udržet šanci na titul v kategorii WRC2

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Automobilový jezdec Jan Kopecký se vítězstvím na říjnové Katalánské rallye v kategorii WRC2 udržel ve hře o zisk titulu mistra světa a šanci na životní úspěch si chce udržet i na nadcházející Britské rallye. Tovární jezdec Škody však k tomu musí dojet ve Walesu nejhůře druhý.


"Lákadlo to stoprocentně je. Ještě bojovat s takovými talenty, kteří směřují výše do WRC. Když jim člověk stačí nebo je rychlejší, tak je to parádní. Dáme do toho všechno," řekl Kopecký ČTK před nedělním odletem do Velké Británie.

Čtyřiatřicetiletý pilot je v hodnocení MS se ziskem 80 bodů čtvrtý. Vede Brit Elfyn Evans, který má na kontě 120 bodů, ale už odjel maximálně povolený počet sedmi rallye. Druhý je zatím Fin Teemu Suninen (105 bodů) a třetí Kopeckého týmový kolega Esapekka Lappi z Finska (82).

"Je to zamotané. Už jsme ale ve hře jen čtyři jezdci a Evans jen čeká, jak dopadneme my tři. Všichni startujeme ve Walesu, takže to bude zajímavé," těšil se Kopecký na nadcházející konfrontaci.

Na týmovou režii však příliš spoléhat nemůže. "Pokud chceme titul vybojovat, tak musíme nejdříve porazit Suninena, který je na tom nejlépe. Tempo bude od začátku vysoké, jinak to nejde. Jakmile Suninen vyhraje, bude po všem. Od toho se bude vše odvíjet," podotkl rodák z Opočna, který má na kontě aktuálně jednu výhru a tři druhá místa.

Právě díky triumfu v polovině října ve Španělsku může startovat i v Británii. "Kdybych tam nevyhrál, tak bychom ztratili šanci na titul a nevím, zda bychom vůbec startovali. Jsem hrozně rád, že se nám to konečně povedlo, protože po třech soutěžích, kde jsme měli nějaké problémy, to už vyšlo," vrátil se k výhře v Katalánsku.

Pauza mezi závody MS je krátká, což však Kopeckému nevadí. Nad situací v MS moc nepřemýšlí. "Nechci si tím zatěžovat hlavu. Vše je dané. Pokud chceme bojovat dále a jet i v Austrálii, tak musíme být první nebo druzí. Nic jiného nám nezbývá. Ve Španělsku jsme museli vyhrát, v Anglii máme o jednu možnost více," pousmál se Kopecký. Případný start v závěrečném dílu MS ale potvrzený nemá. "Domluveni nejsme. Trošičku nám udělala čáru přes rozpočet zrušená Čína, kde jsme měli startovat. Bohužel se to ale stalo," řekl.

Na start Britské rallye se vrátí po devíti letech, naposledy zde závodil v roce 2007. "Je to specifická rallye tím, že může být kruté počasí. Hodně prší, fouká vítr, může být mlha. Jede se v noci. Bude to náročný závod. První dva dny se navíc jede bez servisu, což je spousta kilometrů. Člověk bude muset zapojit nejen rychlost, ale i zkušenosti a hlavu. Nějaké šance na úspěch určitě máme," uvedl Kopecký.

Za výhodu považuje i fakt, že část Katalánské rallye se jela na šotolině, která bude i v Británii, a za deště. "V Katalánsku lilo jako z konve a podmínky byly náročné. Na šotolině byla spousta bláta a vody. V Anglii to bude podobné, takže jsem rád, že to ve Španělsku tak bylo," dodal Kopecký.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud