23. dubna 2017 • 21:37

Holaň si oddechl, že splnil cíl a Pardubice udržel v extralize

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
S jasným cílem záchrany v extralize převzal trenér Miloš Holaň v polovině ledna hokejisty Pardubic po odvolaném Pavlu Rohlíkovi a v posledním utkání sezony se mu podařilo náročnou misi úspěšně splnit. Šestačtyřicetiletý bývalý obránce Philadelphie či Anaheimu si zhluboka oddechl, že klub s takovou tradicí a fanouškovskou základnou zůstává mezi elitou.


"Cítím obrovskou úlevu," řekl Holaň. Dynamo si mohlo po těžké sezoně užít vítěznou euforii ve vyprodané Tipsport Aréně před více než deseti tisící diváků. "To je něco neuvěřitelného, aby chodilo na baráž tolik diváků. To by mělo hráče tak nakopnout do zadku, že by to neměli chtít v životě zopakovat. Je obrovský tlak a stres. Můžete to vykládat, komu chcete, ale kdo to nezažil, tak absolutně neví, o čem to je."

"Nechci to zveličovat. Mise je splněna," navázal Holaň, jehož si na lavičku vybralo nové vedení klubu, který v lednu převzalo jako většinový vlastník město. "Když mi před třemi měsíci Dušan (generální manažer Salfický) volal, tak mi řekl jediný cíl - zachránit extraligu. A to se povedlo. Čeká nás samozřejmě spoustu práce, ale dneska ať si to hráči užijou."

Pardubice hrají v nejvyšší soutěži nepřetržitě od roku 1950 a udržet v ní šestinásobného mistra bylo podle Holaně značné psychické vypětí. "Je tady obrovská tradice. Byl to pro nás a pro hráče obrovský stres a šílená zodpovědnost," popsal Holaň. "Pardubicím fandí lidé možná z celé republiky. Tady by měli být hráči hrdí, že hrají za Pardubice, a kopat za ně."

Vyzdvihl osobnosti obránce Petra Čáslavy a útočníka Tomáše Rolinka. "Kdybych je mohl naklonovat, udělám to. Já bych přál každému trenérovi, aby takové hráče trénoval. Ale hokej je kolektivní sport, chceme poděkovat všem, protože ukázali charakter. Ubojovalo se to, i když posledním zápasem. Hráli jsme to tu na pár lidí, ti co tu jsou s námi od začátku, mají v nohách 78 zápasů, což je neskutečná porce," podotkl Holaň.

Pochválil i brankáře Martina Růžičku, který byl v závěru sezony jedničkou a dostal přednost před Jaroslavem Hüblem. "Náleží mu obrovská pochvala a dík. Z jeho strany šlo o znovuvzkříšení. Hodili jsme to všechno na něj, držel mančaft po celou baráž. Bylo to těžké rozhodování, koho dát do brány, ale zvolili jsme správně," prohlásil Holaň.

V základní části extraligy skončily Pardubice poslední o pět bodů za Karlovými Vary. V play out se radovaly z výhry jen dvakrát, ale tabulku baráže nakonec vyhrály. "Snažil jsem se zachovat chladnou hlavu. Trenér ovlivní možná třicet procent toho všechno. Snažil jsem se mužstvu věřit, nalévat mu sebevědomí, i když je to strašně těžké. Kluci si prošli v sezoně neskutečnými trablemi," uvedl.

"Byla tady dvakrát výměna trenéra, přesuny hráčů. Nebylo to vůbec jednoduché. V play out nás všichni zatracovali, i odborníci. Jsem rád i kvůli těm, kteří nám nepřáli. Těch je taky dost, to si nebudeme nalhávat. Česko je Česko a byla spousta těch, kteří nám nevěřili a plivali po nás," navázal Holaň.

Smlouvu s Pardubicích má na další tři sezony a hodně věcí se podle něj musí v týmu změnit. "Určitě se musí proměnit kádr. Nechci ale říkat nic v emocích, co bude zítra úplně jinak," dodal Holaň.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud