Hynek Preisler
25. května 2015 • 18:46

Varnsdorf zaslouží obdiv, ale první liga? Proti selskému rozumu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Varnsdorf skončil v Národní fotbalové lize druhý. Úctyhodné! Zaslouží si obrovský potlesk. Je vidět, že v největším městě Šluknovského výběžku fotbal dělat umí a z jiných koutů by se do Kotliny mohli jezdit učit. Skromný klub si sportovně vybojoval právo startu v první lize a to mu nemůže nikdo upřít. Přál bych mu zápasy se Spartou, Plzní, Libercem či Jabloncem před vyprodaným stadionem. Hráči by si to stoprocentně zasloužili.



Stejně bych však jeho vedení doporučil vzít slovy předsedy FAČR Miroslava Pelty „rozum do hrsti“. Proč? Je to jednoduché. Aby Varnsdorf nejvyšší soutěž hrál, musí splnit dvě podmínky, které jednoduše jdou proti selskému rozumu.

Za prvé by Varnsdorf následující sezonu musel odehrát v azylu, pravděpodobně v Jablonci. Pro představu je to zhruba hodina a půl cesty. Jak asi budou vypadat zápasy Varnsdorfu dejme tomu s Příbramí? V Jablonci, kde si lámou hlavu, jak přilákat fanoušky na stadion i přesto, že Baumit hraje ve vynikající formě o poháry? Omlouvám se, pokud křivdím, ale mám obavu, že i pár stovek lidí bude hodně... A fotbal se hraje pro diváky, bez nich to má smysl jen pro samotné hráče. Úplně stejný, jako když si jdete zakopat vy na žízeň.

A za druhé: výjimka hrát v azylu je pouze na jeden rok. To znamená, že během následujících dvanácti měsíců by museli ve Varnsdorfu zrekonstruovat stadion, což ještě eufemisticky řečeno. Investice každopádně minimálně za 70 milionů korun. A pokrýt by to měly peníze z veřejných rozpočtů. To je další problém. Pokud si někdo chce postavit stadion za své, jak je libo. Případný mecenáš zaslouží obdiv. Jenže do toho asi nikdo nepůjde. Laicky řečeno právě proto, že si dobře spočítá, jaký to má všechno smysl, když jde o jeho peníze.

A to je problém. Tím netvrdím, že to platí obecně. Jenže v případě stadionu ve Varnsdorfu mám za to, že by se z veřejných peněz měly platit smysluplnější věci. Ale o to větší obdiv si Varnsdorf zaslouží, že i ve skromných podmínkách zahanbil své soupeře a města, kde mají na první ligu objektivně vhodnější podmínky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud