Ilona Kolářová
1. července 2015 • 22:29

Vyhrát etapu na Tour? Z Čechů mají šanci hlavně Štybar a Bárta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká silniční cyklistika prožívá krásné časy. Není to tolik let zpátky, kdy se na závodech Grand Tour neobjevil jediný český jezdec. Teď pojedou ten nejslavnější, Tour de France, hned čtyři. Byť ani jeden z nich nebude v roli lídra, i tak se mají fanoušci na co těšit. Čas české čtyřky určitě přijde.



Roman Kreuziger a Leopold König by sice sami mohli bojovat o umístění v TOP 10, ale tentokrát nebudou pány svého osudu. Dokonce ani neexistuje plán B, v němž by se mohli do role lídra přesunout, jako tomu bylo v případě Königa na Giro d´Italia. Stejně ale budou nesmírně důležití. Oba budou pravou rukou největších favoritů závodu.

Kreuziger tentokrát dostal úkol pomáhat Albertu Contadorovi v nižších horách, čas Leopolda Königa by měl přijít v horách nejvyšších. Tým Sky, plný vrchařů, ale ještě role přesně neurčil. Oba Češi budou k vidění po boku dvou superstar, které se budou rvát – společně s Vincenzem Nibalim a Nairem Quintanou – o primát ve slavném závodu.

Role druhých dvou českých cyklistů je jiná.

Zdeněk Štybar bude chtít při své premiéře na Tour zúročit v úvodních etapách na území Nizozemska a Belgie zkušenosti z jarních klasik, kde každoročně patří k nejúspěšnějším závodníkům. Letos byl druhý na Paříž-Roubaix a kostky, kterých se ostatní tolik bojí, ale bývalý cyklokrosař ne, čekají zase v úvodu Tour.

Jan Bárta patří k nejlepším časovkářům planety a v etapách útočí vždy, kdy cítí možnost uspět v úniku. Dokázal už jet i dvě stě kilometrů v sólové jízdě. Loni způsobil třetím místem v časovce senzaci. Nyní by mohl překvapit jako první, individuální jízda proti chronometru čeká hned první den.

Nikdo z Čechů nebude lídrem, přesto je tu i možnost, že by Čech konečně mohl konečně slavit triumf v etapě na Tour. Naposledy se to stalo před čtrnácti lety, v roce 2001 dospurtoval Ján Svorada jako první do Paříže. Téměř na sto procent možným triumfátorem v etapě nebude ani Roman Kreuziger, ani Leopold König, ale mohli by to být ti druzí vzadu. Štybar nebo Bárta na úspěch v jednotlivé etapě rozhodně mají šanci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud