Ivo Pospíšil
8. září 2017 • 15:30

Welschův konec v reprezentaci? Loučí se vzor sportovce i člověka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jeho působení v NBA si příliš nevzpomínám. Sotva jsem byl plnoletý, ve slohu jsem ještě míval hrubky. A hlavně, o zámořské soutěži se tou dobou v Česku moc nepsalo. Škoda, protože to je stále Jiří Welsch, který v ní drží řadu českých maxim. Zaslouženě. S jeho koncem v nároďáku opouští reprezentaci legenda. Profesionál každý coulem. Pan Basketbalista a sympaťák.



Pamatuji si, že když se před pěti lety vracel do Česka jako posila Nymburka, jedna z mých prvních otázek po telefonu zněla, zda to není návrat basketbalového Jágra . „Ne, fakt ne,“ smál se skromně tím svým nakažlivým smíchem a druhý den po oficiálním představení na mě hned kývl, podal ruku a nabídl tykání. Dodnes mi to tak trochu nejde přes pusu. Úcta nedovolí.

Jeho význam navíc už dávno přesáhl svět sportu. Věnuje se seminářům, motivuje děti ke sportu, rád je inspiruje svým příkladem. Je to člověk s vizí a rozhledem, který svým životem a vystupováním přináší poslání. Kolik takových sportovních vzorů Česko má?

Nevynechal jedinou příležitost reprezentovat na Eurobasketu (z toho ať si jiní vezmou příklad). Přestože letos už moc nehrál, jeho význam byl silnější v kabině, kde svou přítomností a klidem pomáhal mladým hráčům rozkoukávat se. Do Kluže jel i přesto, že jeho přítelkyně čeká v příštích týdnech narození potomka.

Nyní jí to bude moci vše vynahradit. Nejen v Tomáši Satoranském za sebou zanechal nástupce, a pokud se nerozhodne hrát ještě jednu sezonu za Pardubice, kde s basketem začínal, může se svými znalostmi nastartovat svou druhou kariéru. Nepochybuji o tom, že i v ní se mu bude dařit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud