Jan Vacek
22. listopadu 2015 • 18:38

Supervíkend ukázal: Plzeň je vpředu, Liberec k ní má blíž než Sparta

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Unikátní kolo, ve kterém se navzájem srazily čtyři nejlepší celky dosavadního ročníku Synot ligy. Bylo jasné, že tenhle víkend leccos napoví. A to nejen směrem k boji o mistrovský titul. Jaký je tedy výstup? Plzeň je oproti konkurentům stále vpředu, otazníky nad sebe naopak navalily Sparta s Mladou Boleslaví.



V podzimní minitabulce všech vzájemných bitev zmíněných celků lze snadno číst. Viktoria z nich vyšla se stoprocentní bilancí, své nejvýraznější konkurenty dokázala pokaždé převýšit, byť měla výhodu domácího prostředí. Liberec rovněž udržel hlavu nahoře, skalpy Mladé Boleslavi a především Sparty mají na severu Čech obrovskou váhu. Pražané dokázali naopak uspět pouze nad Středočechy, kteří v nejtěžších konfrontacích nepřesvědčili, že by se o blýskavý pohár měli v této sezoně prát.

Nejde však jenom o vzájemné zápasy. V dlouhodobé soutěži tyhle výsledky ani nemusejí hrát rozhodující úlohu, všechny celky totiž poztrácely (a ještě poztrácejí) i dost dalších bodů. Podstatný je ovšem způsob, jakým se elitní čtyřka v těžkých duelech prezentuje.

A tady znovu Viktoria hledí na své soky shora. Ačkoli v Evropě začíná soubor trenéra Karla Krejčího zaostávat, na tuzemském kolbišti i nadále platí, že dokáže největší zápasy zvládat. S bravurou a elegancí sobě vlastní. Opory Limberský, Kozáčik či Kolář se umí zkoncentrovat na těžké bitvy, právě v nich podávají své nejlepší výkony. Plzeň se navíc za nic neschovává, pro alibismus v její kabině není místo. Západočeši jdou zkrátka do konfrontací se Spartou či Libercem pro tři body, tomu odpovídají i aktivita a projev na hřišti.

To je velký rozdíl oproti Mladé Boleslavi, která se teprve musí naučit, jak takovéhle šlágry hrát. Hráčům logicky chybí zkušenosti nabyté v Evropě, sobotní duel v Doosan Areně to názorně odkryl. Středočeši působili až příliš ustrašeně, respekt jim přerostl přes hlavu.

Výsledkem byla rezignace na ofenzivní pojetí, což je největší zbraň současné Mladé Boleslavi. Ta se po vzoru ostatních, kvalitativně výrazně slabších celků, zatáhla do obranné ulity a vyčkávala. To však není signál, jaký by měl celek aspirující na mistrovský titul v takovém utkání vysílat.

U Sparty je to jiný příběh. Zkušenosti z náročných bitev Letenským rozhodně nechybí, co ovšem absentuje, je schopnost takové mače zvládat. Nepovedlo se jí to v Plzni, kterou měla po neproměněné penaltě Ďuriše a vyloučení Procházky prakticky na lopatkách, a nepovedlo se to ani nyní v Liberci. Ano, Sparta byla v utkání lepším a nebezpečnějším týmem, vytvořila si víc šancí. To podstatné ale nezvládla. Nenašla cestu k vítězství. A to se jí rozhodně nestalo poprvé.

Podržíme-li tento náhled, má k Plzni momentálně nejblíže Liberec. Nadšený soubor kouče Jindřicha Trpišovského v úvodu sezony čtyřmi góly vytrestal Boleslav, nyní položil i Spartu. A to přes spoustu problémů (zranění, další vynucené absence hráčů), které musel před duelem řešit.

Pro tři body si došel výkonem na hranici svých možností. Obětavostí, nasazením. Zkrátka atributy, které jsou nezbytné, aby vyzyvatel mohl přetlačit favorita. Na Viktorii sice Slovan nevyzrál, v jejím hájemství však ze všech tří týmů předvedl nejsympatičtější výkon. Nehnal se bezhlavě dopředu, jakmile však měl možnost vyrazit vpřed, nikdy jí nepohrdl. Proti silnému sokovi dokonce vedl, v závěru ovšem povolil pod jeho drtivým tlakem. I přes prohru však Liberec vyslal jasný vzkaz, který čerstvou výhrou nad Spartou jen podepsal.

CELÝ SESTŘIH: Liberec - Sparta 1:0, Letenské popravil parádou Delarge
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 1:0, výhru zařídil Ďuriš
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud