Jiří Punčochář
28. listopadu 2015 • 17:05

Ani Řím nevyrostl za jeden den. I Chomutovu bude cesta nahoru trvat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Známé rčení nám připomíná, že ani Řím nebyl postaven za jeden den. Znamená to, že pokud chcete něco velkého a respektovaného vybudovat, nelze to čekat lusknutím prstu. Aktuálně to na vlastní kůži poznávají v Chomutově, kde v pátek po zápasech hokejových Pirátů domácí masér napadl holí dva hráče Komety Brno. Je to jeho vizitka, samozřejmě. Ale vina padá hlavně na samotný klub.



Kdo někdy stál mezi mantinely, musí to znát: „Hokej bolí.“ Ale to je hokej, hraný šedesát minut na ledě. Tam ať se to mydlí. Řešit případné emoce tak, že vezmu hokejku a někoho přetáhnu přes záda před šatnou, to je hodně za hranou. Mimo sport úplně.

Špatné světlo to vrhá na klub, na jehož stadionu to bylo možné. Čekal bych to spíš na některém ze starších zimáků, ne v nové aréně, kde by na bezpečí, odchod hráčů z ledu a organizaci mělo být pamatováno, leč stalo se.

Litovat toho musí v Chomutově o to víc, že před sezonou udělali hodně pro vstup mezi extraligovou špičku. Desetiletá smlouva pro Vladimíra Růžičku, na jehož zabudování následně navázaly příchody zkušených hráčů a všechno vyvrcholilo angažováním Romana Červenky, patří k velkým událostem hokejového roku.

S Růžičkou po boku si chomutovský šéf Jaroslav Veverka starší oprávněně mnul ruce: „Chovali jsme se dosud jako amatéři. Z hlediska dospělého hokeje jsme nějaké představy měli, ale naše skutečné znalosti o hokeji byly velmi povrchní a slabé. Považuji Vláďu za nejlepšího trenéra v České republice a tu sportovní stránku, kterou jsme neuměli, nám dá do pořádku.“

V pátek se ukázalo, že amatérismus ještě z Chomutova zcela nevymetli. Etablovaný klub by měl umět zvládnout zápas tak, aby byl jeho průběh hladký. Znamená to i naplánovat vše tak, aby v emocích, v nichž nemusí být k incidentu typu „já bych tě nejraději něčím přerazil vejpůl“ daleko, vůbec k ničemu dojít nemohlo. Ideálně od sebe oba soupeřící tábory oddělit.

Poznali to shodou okolností nedávno i v Brně, kde v chodbě směrem k šatně hostů činovník mládeže Komety sprostě urážel štáb České televize. Natolik ho rozzlobil průběh zápasu proti Spartě, že se přestal ovládat. Den poté Kometa přijala opatření a od té doby mají soupeřovy týmy v brněnské aréně čas od času peklo na ledě, ale už ne cestou do kabiny.

Bizardní páteční exces mi připomíná bezmála dvacet let starou tragikomedii ze „záchranářského“ zápasu Komety Brno proti Pardubicím, který skončil pět minut před koncem bláznivým útokem domácího fanouška na manažera Komety. Tehdy mu opilec z hlediště vykopnul několik zubů… následovala kontumace, pokuta a uzavření hřiště.

O kontumaci pátečního duelu jít nemůže, vzhledem k času napadení (až po utkání) by ani nebyla spravedlivá. O pokutě se už ale mluví a hraní jednoho duelu mimo Chomutov by pro Piráty taky nebylo od věci.

Přece jen by měli tamní funkcionáři dostat čas na úpravu organizace při odchodech týmů z ledu, aby podobným výstřelkům příště předešli.

Až to tak v Chomutově bude, udělá tamní klub zase další krok k vytoužené cestě mezi domácí hokejovou elitu, kam sice Piráti chtějí, ale zdaleka tam ještě nejsou.



Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud