Pavel Ryšavý
7. května 2017 • 20:55

Francouzský zázrak na ledě má svůj význam. Kvůli atmosféře v Paříži

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna věc se asi nezmění. I kdyby Francie dala Finsku na hokejovém mistrovství světa desítku, stejně bude hokejový šampionát pro Paříž tím samým, co turnaj v petanque pro Prahu. Jenže vítězství Francie nad Finskem 5:1 má přeci jen jeden obří význam. Pořadatelskou zemi aspoň malinko nakopne, má o co hrát.



Nejde o to, že by hokej neměl ve Francii tradici. Její reprezentanti nechyběli třeba na první olympiádě v Chamonix v roce 1920. Led, puk, mantinely.., tady už zatraceně dlouho vědí, o co jde. Jenže během let se země vydala jiným sportovním směrem. Hokejové kořeny v ní jsou, ale zaházené několika metry hlíny.

Současný tým kopl do země. Byla síla vidět, jak stadion zpívá hymnu, dme se pýchou, že Francie, ten hokejový mrňous, rozsekala Finy a vyvolává své Bohy, brankáře Hardyho a útočníka Roussela.

Stadion se třásl, jak fanoušci na konci skákali.

Slečna, která seděla čtyři místa ode mě, během zápasu dostala od jednoho finského funkcionáře odznáček Suomi a zdvořile s ním konverzovala. V posledních pěti minutách zahodila zábrany. Fina přeskočila jak plůtek na 110 m překážek a letěla za ostatními Francouzi se objímat a hopsat. Emoce musely ven.

Asi to neklapne, aby Francie myslela na medaili. Nesmí se zapomínat, že v prvním zápase prohrála s Norskem. Právě tohle je věc, které malé týmy liší od těch velkých. V první řadě musíte spolehlivě porážet garnituru, co končí od 8. místa níž. Ne brát výsledky jednou jo, dvakrát ne. Až pak mají cenu skalpy Česka, Finska nebo Ruska. Pak můžete myslet na to, že je vystřelíte z medailových příček.

A taková Francie není.

Klidně se může stát, že se natrápí s houževnatým Běloruskem, až hra bude taky o ní a soupeř začne víc čekat a zdržovat.

Ale tohle jedno velké vítězství má velký smysl pro celou skupinu v Paříži. Domácí fans, kteří byli v hale, jsou namlsaní, vědí, jaké věci tým umí. Příště budou doufat v další podobný kousek, navíc o tom budou vykládat doma. Ti, co byli poprvé, utrousí, jak hokej není zase taková nuda, jak všechno bylo super, jak fantastický byl brankář Hardy. Zájem o akci rozhodně neupadne, což při případné dardě od Finů mohlo hrozit.

Florian Hardy si po utkání vyslechl hromový potlesk natřískané areny
Florian Hardy si po utkání vyslechl hromový potlesk natřískané areny

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud