Petr Adam
11. února 2015 • 05:00

Co děláte, když milujete Rosického? Pustíte ho občas na hřiště

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Arséne Wenger je momentálně nejdéle sloužícím trenérem v Premier League u jednoho klubu. A také zkušený řečník, který dokáže formulovat zajímavé myšlenky. Určitě si vzpomenete na to, co řekl před dvěma týdny o jednom ze svých hráčů v Arsenalu: „Když milujete fotbal, milujete Rosického.“ Co na první poslech mimořádná pochvala pro českého záložníka znamená? Že si po pohárové výhře nad Brightonem musel na místo v základní sestavě počkat další dva zápasy až do úterní ligové výhry nad posledním Leicesterem.



Českou optikou vypadalo Wengerovo prohlášení jako předzvěst velkých věcí. A totálního obratu v Rosického týmové pozici. Na podzim na odpis, na jaře opora jednoho ze špičkových anglických celků. A pro řadu tuzemských fanoušků i jistá forma zadostiučinění. Konečně si všimli toho našeho Mozarta, jak hraje skvěle.

Jenže když emoce opadnou (a v Anglii pochopitelně mnohem rychleji než u nás), zjistíte, že realita je trochu jiná. Na Ostrovech se Rosického skvělý výkon řešil druhý den po zápase a to hlavně kvůli výroku televizního experta a bývalého anglického reprezentanta Phila Nevilla, kterému se nepozdávaly přihrávky českého legionáře na opačnou stranu, než se zrovna na hřišti díval.

Ale jinak už zůstalo ticho. A když o minulém víkendu Arsenal podlehl Tottenhamu 1:2 v prestižním londýnském derby, nikde se neozvaly námitky: Kdyby byl Rosický na hřišti hned od začátku a ne až na posledních 20 minut, dopadlo by to jinak. Z anglické perspektivy zůstává Rosický kvalitním hráčem, který se však mohl prosadit mnohem víc, kdyby jeho kariéru nepřibrzdila vážná zranění.

I tak Rosický prodělal od léta posun. Z hráče, jenž se prakticky vypařil ze zápasových soupisek, se vrátil zpátky na pozici člena týmu, který je v podvědomí fanoušků a dokáže upoutat jejich pozornost navzdory proměnlivému vytížení. Jenže na podobné metě se už Rosický v Arsenalu několikrát během svého téměř devítiletého angažmá nacházel. A není moc pravděpodobné, že by v hierarchii vyšplhal ještě výš.

Proto každý český fanoušek potřebuje budoucí Wengerovy lichotivé výroky na Rosického adresu důkladně filtrovat. Až jednou francouzský kouč prohlásí, že Rosického musí kvůůli jeho hře diváci zbožňovat, neznamená to, že pro něj chystá novou smlouvu. Jen je možné, že ho příště nepošle sledovat utkání na tribunu.

SESTŘIH Premier League: Arsenal - Leicester 2:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud