Tomáš Podvín
22. října 2015 • 21:00

Sparta splnila slib. Odvážná útočná hra platila i na silné Schalke

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Hráči vědí, co chceme hrát. V tom jsme zajedno. Nechceme bránit a hrát pasivně,“ řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný před zápasem Evropské ligy na půdě Schalke. A přestože musel kouč strávit utkání kvůli trestu na tribuně, jeho svěřenci slib splnili. Od začátku utkání hráli odvážně, hlavně vysokým presinkem dělali favoritovi problémy. A přesvědčili se, že tohle je cesta, kterou by měli jít.



Zakopat se vzadu a doufat. Potom se plácat po zádech, že od třetího týmu bundesligy dostali jen gól, nebo dokonce uhráli bod. Ne, tuto (častou) cestu Sparta na Schalke nezvolila. A výsledek se dostavil.

Sparta, přestože je prostě na evropské scéně omezena individuální kvalitou hráčů, předvedla moderní fotbal. Aktivita, nebojácnost, kreativita na útočné polovině, odvážné průniky a hlavně, po ztrátě míče okamžitá snaha získat ho zpět. Tohle se dnes od fotbalistů vyžaduje.

Označit výkon Pražanů za dokonalý, by bylo přehnané a až příliš troufalé. Zdeněk Ščasný má se svým týmem stále na čem pracovat. Občas je potřeba hru ve správný moment zrychlit, hlavně po zisku míče. Na dlouhý rozbor je pak finální fáze, tam musí Sparta přidat. První poločas určitě prohrát neměla.

Důležité ovšem je, že se ve sparťanské hře správné principy objevují. Vždyť na hřišti Schalke 04 nebyla horším týmem, některé její akce snesly přísné měřítko. Domácí měli mnohokrát problémy s vysokým presinkem soupeře, za stavu 1:2 znervózněli i věrní příznivci.

Hosté se tak mohli na vlastní kůži přesvědčit, že i s nadprůměrným týmem německé bundesligy se dá hrát fotbal. Nikoliv (od)kopávaná, ale fotbal. Jen se musí chtít, nebát se a nehledat výmluvy, proč by to nešlo. Remíza 2:2 je snad pádným důkazem, že podobné výmluvy jsou chabé. Tak jen ať je podobných výkonů od českých týmů více.

Tiémoko Konaté se snaží ohrozit branku Schalke, brání ho Roman Neustädter
Tiémoko Konaté se snaží ohrozit branku Schalke, brání ho Roman Neustädter

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud