Ivo Pospíšil
21. června 2016 • 17:20

LeBron zlomil 52 let kletby. Cleveland mučil Jordan i legenda NFL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vkročit na tohle území znamenalo žít celý rok pátek třináctého. Údolí slz – v těchto siločarách se snoubila smůla s prokletím. Vysmívaní, opovrhovaní, a když už občas sahali po úspěchu, vždy o něj krutě obraní. Až do včerejška! „LeBron nás zbavil kletby,“ slaví v Clevelandu historicky první titul v NBA, a co se týče všech sportů, premiérový po dlouhých dvaapadesáti letech utrpení.



Je to daleký návrat do minulosti. Když Cleveland naposledy slavil titul v jakémkoliv sportu, v NBA hrálo jen devět týmů (Cavaliers ještě ne), 63 % dnešních obyvatel města, včetně maminky LeBrona Jamese, ještě nebylo na světě a řada fanoušků hltala triumf tehdejších Cleveland Browns v NFL jen u rozhlasového přijímače.

Psal se rok 1964 a do včerejška to byl jejich poslední triumf.

„Tenhle ale byl mnohem hezčí. Jako zázrak,“ radoval se nyní jeden z pamětníků, sedmdesátiletý fanoušek John Polance, který byl před dvaapadesáti lety studentem na vysoké škole, a oči se mu nyní leskly slzami. Jako by po všech těch letech nevěřil. Jako by se probudil ze zlého snu do reality. Doba temna skončila – a osud města v Ohiu, coby otloukánka sportovních dějin, se včera zlomil. „Nikdy jsem nevěřil, že se toho dočkám,“ kroutil hlavou i další fanoušek Tim Lowell.

Vyprávěl, jak v roce 1987 na vlastní oči viděl, jak v konferenčním finále NFL quarterback Denveru John Elway upevnil během pěti minut a dvou sekund v závěru zápasu svou legendu, slavnou The Drive. Šlo o sérii patnácti akcí, kterou překonal bez dvou yardů celé hřiště a 37 sekund před koncem hodil vyrovnávající touchdown, předehru před vítězným field goalem Denveru v prodloužení.

Lowell sledoval i o dva roky později, jak Michael Jordan popravil v play off NBA Cleveland slavnou „the shot“ v poslední vteřině. A viděl i v roce 1997, když v sedmém rozhodujícím finále Světové série MLB Cleveland Indians prohráli s Florida Marlins. „Tehdy jsem myslel, že už dostanu infarkt,“ říkal Lowell.

Ta pověst se rozšířila celou Amerikou. Aréna Browns se nazvala továrnou na smutek a město prokletou zónou. „Je to město, které mučí vlastní fanoušky,“ glosovalo to ESPN.

Od té doby navíc ještě Cleveland prohrál finále NBA v roce 2007, po Jamesově odchodu stvořil rekordní sérii 26 proher v řadě a vloni padl ve finále NBA opět. Jenže i to zlé má svůj konec.

„Kletba je zlomena,“ konstatoval včera komisionář NBA Adam Silver a guvernér Ohia John Kasich se přidal: „Od teď se může říkat, že Cleveland je domov šampionů.“ Dokonce těch prvních, kteří otočili v historii NBA finálovou sérii z 1:3 na 4:3!

„LeBronova tvář by měla být zvěčněna na Mount Rushmore,“ pronesl proto zase jiný fanoušek narážející na skálu s obličeji zásadních postav amerických dějin. Když proto zazněl v dalekém Oaklandu závěrečný klakson a tým si na Twitter dal status „Clevelande, uvěř“, tisíce fanoušků brečely a objímaly se. Lístky na slavnostní ceremoniál se vyprodaly za pár minut.

„Už se těším, až vám tu trofej přivezu,“ vzkázal jim tak James. A příjezd jeho týmu má být pohádkovou show, kterou Cleveland nikdy nezažil. Kletbu totiž umí zlomit jen praví kouzelníci.

Oslavy historického titulu NBA v Clevelandu
Oslavy historického titulu NBA v Clevelandu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud