12. listopadu 2015 • 13:26

Provokace v NFL: Hvězdu sejmul pěstí, trenér z něj udělal kapitána

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Amerika žije střetem, který se v lize NFL amerického fotbalu rozhoří v noci na pátek mezi New York Jets a Buffalo Bills (2.15, PP Sport 2), které trénuje bývalý trenér New Yorku Rex Ryan. Ten atmosféru přiživil, když kapitána svého týmu udělal z IK Enemkpaliho, jenž byl v létě z Jets propuštěn poté, co v hádce trefil pěstí quarterbacka Geno Smithe. Hned poté ho angažovalo Buffalo.



Je to jako kdyby se Jose Mourinho vracel hrát proti Chelsea. Rex Ryan je stejně jako on zábavný rétor, který dovede před novináři předvést téměř cirkusovou show. A není to jinak ani před nočním zápasem, v němž se Ryan jako trenér Buffala vrací na hřiště New York Jets.

Ryan je známý tím, že určuje kapitány z bývalých hráčů soupeřova týmu. Tradici neporušil ani tentokrát. Volba linebackera IK Enemkpaliho je však citlivější než jindy. Enemkpali totiž v létě při potyčce v šatně nadvakrát zlomil čelist elitnímu quarterbackovi Jets Geno Smithovi, který tak přišel o pozici jedničky. Šlo tenkrát o 600 dolarů, které Enemkpalimu údajně Smith dlužil.

„Dělám to takhle pokaždé,“ brání se Ryan názorům, že je jmenování Enemkpaliho gestem určeným svému bývalému klubu.

Nejcitlivější je situace pochopitelně pro Gena Smithe. Ten sice ve svých prvních dvou sezonách v NFL patřil k nejhorším quarterbackům v lize, přesto si v Jets před osudným incidentem držel pozici jedničky. Poté, co musel se zlomenou čelistí na operaci, o ni však přišel. Proti Bills bude připraven na lavičce jako náhradník Ryana Fitzpatricka.

„Nemyslím si o tom nic. Je to jeho rozhodnutí. Opravdu o tom moc nepřemýšlím. Neberu to osobně, jestli se ptáte na tohle. Proč bych měl?“ řekl Smith k Ryanově volbě kapitána.

Když mu novináři nadhodili, že třeba proto, že ho Enemkpali praštil, jen odvětil: „Další otázka.“

Rex Ryan strávil v New York Jets šest let a fanoušci ho měli rádi. Nejdřív s týmem dvakrát postoupil do konferenčního finále. V dalších čtyřech sezonách však neuspěl a hlavně minulý ročník se týmu pod jeho vedením vůbec nedařilo.

Na veřejnost pronikly informace, že si Ryan nerozuměl s některými hráči a dva z nich, tight end Jace Amaro a safety Calvin Pryor, se s ním po jeho odchodu pustili do otevřených přestřelek v médiích a sociálních sítích.

Ryan zase může cítit vztek, že ho minulý management Jets nechal v loňské sezoně ve štychu s podprůměrným kádrem, navzdory velkému prostoru pod platovým stropem. Emoce přidalo také Ryanovo rozhodnutí odejít do Buffala, které hraje ve stejné divizi jako Jets a patří tak přirozeně k jejich největším rivalům.

Hráči Jets se ale na Ryanovo gesto před vzájemným zápasem dívají smířlivě.

„Typický Rex. Jste snad, chlapi, překvapení,“ rozesmál novináře wide receiver Brandon Marshall.

Noční zápas bude vyhrocený také kvůli situaci v tabulce. Jets (5-3) i Bills (4-4) mají stále reálnou naději na play off a vzájemný zápas je pro ně klíčový.

Ryan je připraven na to, že ho fanoušci na Metlife Stadium přivítají rozpustilými gesty.

„Bude tam určitě hodně mávání. Jedním prstem. A tohle všechno. O tom není pochyb,“ říká Ryan.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud