25. srpna 2015 • 06:36

Smutný den pro motorismus. Wilson podlehl těžkému úrazu hlavy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý jezdec formule 1 Justin Wilson v pondělí zemřel na následky těžkého zranění hlavy, které utrpěl v nedělním závodě série IndyCar. Sedmatřicetiletého Brita zasáhly v předposledním závodu seriálu v Allentownu trosky soupeřova havarovaného vozu.



Wilson, jenž v sérii IndyCar vyhrál sedm závodů a v roce 2003 absolvoval ve formuli 1 šestnáct závodů a získal jeden bod, upadl v neděli po zásahu kusy soupeřova vozu do bezvědomí. Jeho vůz poté vletěl do zdi závodiště Pocono Raceway.

"Je to ohromně smutný den pro IndyCar i celou motoristickou komunitu," uvedl Mark Miles, generální ředitel série IndyCar.

Wilsonova nehoda připomněla podobný incident z roku 2009, kdy v kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 trefila Felipeho Massu do hlavy pružina uvolněná z vozu Rubense Barrichella. Součástka prorazila brazilskému pilotovi hledí helmy a způsobila mu vážné zranění lebky nad levým okem, které si vyžádalo operaci.

Nešťastná nehoda stála Wilsona života.
Video se připravuje ...

"Nedokážu popsat ztrátu, kterou nyní cítím. Byl to můj bratr, můj nejlepší kamarád, můj vzor a mentor. Byl to šampion," napsal na twitteru mladší bratr zesnulého jezdce Stefan Wilson, jenž také závodí v IndyCar.

Po Wilsonově úmrtí přijde znovu na přetřes otázka bezpečnosti v populární americké formulové sérii, kde od roku 1966 došlo k osmnácti úmrtím. Osm smrtelných nehod se stalo na slavné dráze v Indianapolis a až na dvě byly všechny na drahách ve tvaru oválu. Jako poslední před Wilsonem zemřel v IndyCar jeho krajan Dan Wheldon, jenž v říjnu roku 2011 nepřežil nehodu v Las Vegas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud