Jiří Uhlíř
18. března 2010 • 19:24

Za Šemberu chodí rotoped. Vše je v mysli, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na speciálním rotopedu trénuje chůzi zraněný motocyklista Lukáš Šembera. Za pomoci kladky a pásů se snaží udělat první krůčky. V rehabilitačním ústavu v Kladrubech bude ještě dva měsíce, pak se přesune domů.



Už nepůjde na žádnou další operaci. Páteř má po třech zákrocích dostatečně zpevněnou. Teď se čeká jen na to, až dostane kontakt do nohou. Jenže doba, kdy k tomu dojde, se nedá předvídat.

„Může to být zítra, za rok či za pět let. Je možné, že bude hýbat jen s jednou nohou, nebo třeba vůbec. Variant jsou tisíce,“ tvrdil Jiří Šembera, otec poraněného závodníka. Tu nejhorší možnost si jeho syn nechce připustit.

V rehabilitačním ústavu nedaleko Vlašimi hodně posiluje. „Cvičím v posilovně a provádím různé cviky. Většinou mě svaly bolí, teď jsem aspoň trošičku silnější,“ popisoval Lukáš Šembera Sportu svůj denní režim.

Nedávno se motocyklista, který v loňském roce ochrnul po nárazu s pitbikem do obrubníku, postavil na speciální rotoped. Na něm si po dlouhé době vyzkoušel pohyb chůze.

Šembera znovu závodí. Zatím na motokárách »

„Jde o přístroj, který funguje sám na bázi elektromotorů,“ vysvětlil Jiří Šembera. „Každodenní součástí je cvičení na motomedu, aby mu klouby nezakrněly. Jednou za čas má pak Lokomat, na kterém simuluje chůzi. Nohama na něm ale sám nehýbe.“

Přístroje švýcarské výroby jsou v Česku pouze dva. Mladého Šemberu zapásují do speciální kladky a nohy na pásu, který pracuje rychlostí dvou kilometrů za hodinu, si zvykají na pohyb.

Šembera s Petrem Kuchařem.
Šembera s Petrem Kuchařem.


„Měl jsem trošičku pocit, že se nohy hýbaly, ale žádný větší signál jinak nebyl. Pořád je moc necítím, jen občas vnímám bolest. Všechno je hlavně v mysli,“ tvrdil Šembera.

Šembera: Na další party chci stát na nohou »

Podle doktorů se jedná o běžný případ. „Člověk může nohy cítit, i když mu je uřízli. Lukáš říkal, že někteří lidé si nechávali míchu schválně přerušit, aby přestali vnímat pocity bolesti,“ tvrdil Jiří Šembera.

V Kladrubech bude ještě dva měsíce, poté se přesune domů a dále bude rehabilitovat v brněnské nemocnici. Podle jeho otce ho optimismus neopouští. „Je v klidu, bere to tak, jak to je. Navíc občas blbne na vozíku, na kterém si simuluje motocyklové závody.“

Závodění Lukáš Šembera úplně neopustil. V lednu si v Brně sedl za volant speciálně upravené motokáry. Tu mohl ovládat pouze rukama. „Ta akce se mi moc líbila, a i když to bylo nebezpečné, bylo mi to celkem jedno,“ říkal Šembera.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud