5. července 2016 • 13:45

Měsíc do olympiády? Smrdutá zátoka odpadků i kusy mrtvol na Copacabaně

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu stále dobrá šance, že olympijské hry v Riu de Janeiro nakonec budou veselým karnevalem, do něhož zapadnou i divoké barvy na oblečení českého týmu. Dnes, přesně měsíc předtím, než olympijský oheň 5. srpna vzplane při zahajovacím ceremoniálu Her, mají však pořadatelé stále co řešit. Jaké jsou hlavní problémy?



BEZPEČNOST

Rio není vnímáno jako bezpečné město a minulý týden to připomněl hrůzný nález kusů lidského těla v plastových pytlích na pláži Copacabana, hned v sousedství areálu pro plážový volejbal. Minulý týden také na mezinárodním letišti v Riu protestovali policisté za nízké platy a s transparenty „Vítejte v pekle“ tvrdili, že návštěvníci Her nebudou v bezpečí. Olympijské město žádá o dodatečné dotace ve výši necelých 3 miliard brazilských realů (necelých 20 miliard korun) vládu státu Rio de Janeiro, jíž primátor Eduardo Paes tvrdě kritizoval za neochotu řešit bezpečnostní otázku: „Je to nejvážnější problém Ria a stát dělá strašnou, hroznou práci,“ uvedl Paes. Ve městě navíc hrozí také ozbrojené útoky. „Bezpečnostní hrozby tam jsou, ale věřím, že to ohlídají, musejí,“ říká šéf české olympijské mise Martin Doktor .

Olympijský oheň je už v Brazílii
Olympijský oheň je už v Brazílii

VIRUS ZIKA

Velkým strašákem je tropický komár Aedes, který přenáší virus Zika, jenž může způsobovat mikrocefalii nebo jiné vrozené vývojové vady novorozenců. Jejich výskyt v Brazílii roste. Strach z viru Zika označilo několik špičkových profesionálních golfistů jako důvod, proč do Ria nepojedou. Jsou mezi nimi světová jednička Jason Day z Austrálie, Ir Rory McIlroy, Japonec Hideki Matsuyama, Jihoafričan Branden Grace, Vijay Singh z Viji, Australan Marc Leishman nebo Jihoafričanka Lee-Anne Paceová. „Je samozřejmě blbé, že pár profíků, kterým se nechce do Ria jet z úplně jiných důvodů, tak to udělá paniku u všech ostatních,“ komentoval to Doktor. ČOV problém řeší nákupem repelentů s účinnou látkou DEET, všichni účastníci výpravy se budou moct po návratu zdarma otestovat na specializovaném pracovišti Zdravotního ústavu v Ostravě.

BAKTERIE V LAGUNĚ

Laguna Rodriga de Freitase pod slavnou sochou Krista Spasitele může být českým medailovým místem, protože tady budou bojovat veslaři a rychlostní kanoisté. Problémem je však zamořená voda, která na loňském MSJ způsobovala závodníkům žaludeční potíže. Hrozí také super-bakterie, odolná proti antibiotikům. „Místní se tam i koupou, jsou otrlí. Doufejme, že to bude v pohodě. Problém je třeba u čtyřkajaku, ti na sebe cákají a občas tu vodu i polknou…“ říká Doktor.

ZÁTOKA ODPADKŮ

Zátoka Guanabara Bay je smrdutou stokou, do níž se splavují odpadky z celého města, děsivé fotografie dělají olympijskému městu tu nejhorší možnou reklamu. Pořadatelé slibovali, že místo jachtařských závodů vyčistí, což přispěje k pozitivnímu olympijskému dědictví ve městě. Problém ale stále trvá. „Všichni věděli, že tam bude bordel,“ připouští Doktor. „Myslím, že udělají všechno pro to, aby tam ten bordel nebyl. Nesmí pršet, protože je tam špatná kanalizace. Udělali ale hodně opatření. Největší je problém je při vjezdu a přímo v té marině, tam to snad nějak vycídí. Věřím, že to dají dohromady.“

DOPRAVA

Vážné problémy hrozí také v dopravě. Pořadatelé mají problémy s dokončením trasy metra mezi Copacabanou a hlavním olympijským parkem ve čtvrti Barra de Tijuca na západě města, kde leží hlavní Olympijský park. Vázne také dokončení rychlostní autobusové dráhy BRT mezi středisky Barra de Tijuca a Deodoro spojující severní a jižní část města. „Kdyby nestihli BRT mezi Barrou a Deodorem, bylo by to hodně blbé. Je to takové venkovní metro řešené autobusy,“ říká Doktor.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud