Ivo Pospíšil
18. srpna 2016 • 16:19

Co nefunguje v Riu? Diváci bez respektu i klimatizace na zápal plic

Vstoupit do diskuse
0
  • Některé věci se v Riu nepovedlyNěkteré věci se v Riu nepovedlyFOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z RIA | Nepočítejme hrozbu viru zika nebo špinavou vodu tekoucí městem. V něčem takovém musí žít i místní obyvatelé. Jinou věcí ale je, že i pro sportovce jsou necelé tři týdny v Riu de Janeiro ruletou nevyzpytatelných zážitků. „Organizačně? No, špatný...“ přiznala plavkyně Jana Pechanová, a není zdaleka sama. Stížnosti dál míří na prostředí, dopravu i na nedostatky na sportovištích. Snaží se utvořit co možná nejlepší prostředí. Smějí se, jsou příjemní a ochotní. Jsou ale chvíle, kdy ani vstřícná a otevřená povaha hostitelů letošní olympiády neskryje nedostatky, s nimiž se brazilská metropole potýká. Některé se mohou zdát humorné. Některé už ne.

  • Svéhlaví řidiči

    Pohled na Rio de JaneiroFoto EPA

    Nevyzpytatelná jízda místních řidičů se dotkla i českých novinářů. To když fotografka deníku Sport Barbora Reichová spolu s Vítem Šimánkem z ČTK před pár dny doplatili na nepozornost řidiče autobusu, jenž s nimi v plné rychlosti najel na retardér. Reichová musela na CT hlavy, její kolega vyvázl s naštípnutým obratlem. Daleko hůř ale skončil po nehodě v taxíku Stefan Henze, trenér německých vodních slalomářů. Stříbrný medailista z Atén vážnému zranění hlavy podlehl.

  • Požár nebo spadlá kamera

    Požár v Rio de JanieruFoto ČTK

    V Deodoru se konají i dva podniky z českého pohledu velmi zajímavé, moderní pětiboj a horská kola. Tohle místo ale v posledních dnech řešilo nové trable, požár. Ten prý vznikl z pálení odpadků, ale vymknul se kontrole tak, že ohrozil trať pro bikery a popel napadal i pětibojařům do bazénu. „Plavali jsme v ohništi,“ řekl David Svoboda . V Olympijském parku se zase zřítila k zemi na lanech zavěšená kamera a zranila čtyři lidi. Jedna žena opouštěla místo nehody s krunýřem na krku.

  • Palec dolů pro diváky

    Fanoušci v Brazílii sportovce naštvaliFoto EPA

    Ať jste na plážovém volejbale, nebo šermu, když soupeříte proti domácím Brazilcům, připravte se na bučení a pískot. Místní styl podpory? Evidentně! Když ale k němu došlo i v tyčkařském finále, francouzský rekordman Renauld Lavillenie se nestačil divit: „Chyběl respekt a fair play. Kde jinde by měly být než na olympiádě,“ uvedl po prohraném souboji s Thiagem da Silvou a na ploše ukázal divákům palec dolů. I Jan Kudlička uznal: „Stát se to v Česku, za fanoušky bych se styděl.“

  • Okradený šampion

    Americký plavec Ryan LochteFoto Reuters

    Chráněný není ani šestinásobný olympijský vítěz Ryan Lochte. Příběh o tom, jak byl na cestě po návštěvě ve francouzském domě okraden v taxíku muži, kteří se vydávali za policisty, olympijský výbor USA chvíli popíral, nakonec ale kapituloval před plavcovým vystoupením. „Vytáhli zbraně a řekli nám, abychom si lehli na zem. Když jsem odmítl, ten chlap natáhl kohoutek, přiložil mi bouchačku na čelo a řekl: Na zem! Vzal nám peněženky a mobilní telefony. Doklady mi zůstaly,“ říkal Lochte.

  • Střelba a nalezené kulky

    Vojáci v Rio de JaneiruFoto Reuters

    Už úvodní ceremoniál byl doprovázen poplachem policie, která musela pomocí robotů zneškodnit podezřelé předměty na pláži Copacabana. A případy zatím jen přibývaly. Při cyklistickém závodě byl kontrolovaně odpálen další podezřelý předmět, v areálu pro jezdectví byly nalezeny nábojnice a následně byl napaden i novinářský autobus v Deodoru. Rio de Janeiro tudíž střeží až 85 tisíc členů armády a policie, což je dvakrát více než před čtyřmi lety v Londýně.

  • Nedodělávky na sportovištích

    Olympijský stadion v Rio de JaneiruFoto EPA

    A zase skok o tyči... Tentokrát jako příklad, že i sportoviště řeší své trable. Však byl závod Jana Kudličky přerušen kvůli poruše stojanu. „Tohle se nestává ani na malých mítincích,“ povzdechl si český tyčkař. A není to jediné: vedle diskutabilní kvality vody v zátoce Guanabara pro jachtaře se řešila i zčista jasna zelená voda v bazénu pro skokany nebo porouchaná časomíra a nezvyklý start dálkových plavců z vody, a nikoliv z pontonu. „To už se teď vůbec nedělá,“ říkala Jana Pechanová .

  • Klimatizace za hranou

    Český dům pro olympioniky v Rio de JaneiruFoto ČTK

    Venku teploty na úrovni třiceti stupňů, v autobuse nebo v některých arénách klimatizace zapnutá na hodně chladno. I to je v Riu běžné... „Je tam slušná kosa, snad to vypnou,“ přál si i před svou účastí na OH fleretista Alexander Choupenitch . Irský cyklista Nicolas Roche dokonce musí kvůli zápalu plic vypustit Vueltu, na kterou se připravoval. „Pravděpodobně jsem chytil virus ze špatné klimatizace v Riu,“ posteskl si na Twitteru jeden z pomocníků Chrise Frooma z týmu Sky.

  • Nejen nedochvilnost

    V Brazílii se nikam nespěcháFoto EPA

    Pohodička... Uvolněná mentalita k jižanským národům trochu patří. Ale sportovce často spěchající na závody může jakékoliv zdržení vytáčet do běla. „Nic tu nejezdí včas,“ posteskla si Adéla Sýkorová a kuriózní příběh z přepravy má i Jakub Holuša . „Nebylo kam si sednout. Nacpal jsem se k řidiči na palubovku, byl jsem opřený o přední sklo. Kdyby se ale něco stalo, tak jsem mrtvý,“ usmál se hořce borec, kterého dnes čeká semifinále běhu na 1500 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud